Διατροφή στο Βυζάντιο - Πρόχειρα Μαγειρεύματα(σελ. 1/1)
Γρούτη, πρόχειρο φαγητό ιδιαίτερα διαδεδομένο στους Βυζαντινούς
Ένα πρόχειρο φαγητό ιδιαίτερα διαδεδομένο στους βυζαντινούς ήταν η γρούτη (ή γρούτα ή γρουτίτσα). Το ίδιο φαγητό με παρόμοια ονομασία το συναντάμε στην Κύπρο και στον Πόντο και πρόκειται για πολτώδες φαγητό από αλεύρι απλό ή καβουρντισμένο και ζεστό νερό (το σημερινό κουρκούτι). Οι Βυζαντινοί το αρωμάτιζαν με θρυμβόξυλα ή με φλησκούνι. Σε κάποιες περιπτώσεις η γρούτα ταυτίζεται με την "αθάρα" που ήταν αλεύρι ή σιμιγδάλι ψημένο με λάδι, τροφή κυρίως για παιδιά.
Ένα άλλο πρόχειρο φαγητό κυρίως για τις ημέρες της νηστείας ήταν το λεγόμενο αγιοζούμι. Επρόκειτο για μία σούπα η οποία περιείχε πολλά κρεμμύδια και το οποίο παρασκεύαζαν στα μοναστήρια κάθε Τετάρτη και Παρασκευή. Έμοιαζε με τη γνωστή κρεμμυδόσουπα, στην οποία προσθέτανε κομμάτια ψωμί ή κατά τον Θεόδωρο Πρόδρομο (βυζαντινό ποιητή) και κομμάτια παστού και γι' αυτό το ονομάζει "παστομαγερείαν".
Πηγές: "Η διατροφή των Βυζαντινών", Ιωάννα Κομνηνού (users.sch.gr/ikomninou/Diet_Vyzant)