Η διατροφή στην περίοδο της Βενετοκρατίας(σελ. 1/1)


Ο στόλος της Βενετίας, μια μεγάλη ναυτική δύναμη

 

    Ένα μεγάλο τμήμα του ελληνικού χώρου βρέθηκε κάτω από την κατοχή των δυτικοευρωπαίων (Ενετών, Φράγκων, Γενοβέζων και άλλων) για μια περίοδο που κράτησε γύρω στους 3,5 αιώνες. Έναρξη της Φραγκοκρατίας ή Λατινοκρατίας, όπως λεγόταν από τους Βυζαντινούς, ή Ενετοκρατίας, όπως αναφέρεται αργότερα, θεωρείται το 1204 μ.Χ., τότε που οι Ενετοί και οι Σταυροφόροι σύμμαχοί τους κατέλαβαν την Κωνσταντινούπολη. Τέλος της θεωρείται το 1566 μ.Χ., όταν πια κυριάρχησαν παντού στην περιοχή οι Τούρκοι και καταλύθηκαν τα ενετικά φεουδαλικά κράτη, που είχαν συσταθεί στον ελληνικό χώρο.

 

Επί σειρά αιώνων τμήματα του Ελλαδικού χώρου έζησαν υπό τις συνθήκες φεουδαλικού καθεστώτος αναλόγου με εκείνα των ευρωπαϊκών κρατών της εποχής και μιας κοινωνίας διαιρημένης σε τάξεις: ολιγάριθμη αριστοκρατία, αστοί και ποπολάροι, δηλαδή ο λαός. Η βενετική κυριαρχία ωστόσο χαρακτηρίζεται και από θετικά στοιχεία όπως το γεγονός ότι δεν επεδίωξε την εθνολογική αφομοίωση των υπηκόων της, δεν προσπάθησε να αποκλείσει την ελληνική γλώσσα, παρ΄ ότι επίσημη παρέμενε η ιταλική και επίσης επέδειξε εξαιρετική ανεξιθρησκία.

 

Κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής η διατροφή των αγροτικών στρωμάτων ήταν πάρα πολύ λιτή και ο «επιούσιος άρτος» αποτελούσε την κύρια διατροφή  τους. Σε εκθέσεις Βενετών αξιωματούχων της Κύπρου αναφέρεται ότι οι δουλοπάροικοι, οι οποίοι αποτελούσαν  ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, τρέφονταν αποκλειστικά και μόνο από ψωμί και μάλιστα κριθαρένιο. Οι ελεύθεροι καλλιεργητές, οι γνωστοί και ως φραγκομάτοι, από  τα σιτηρά τα οποία καλλιεργούσαν,   έφτιαχναν εκτός από  ψωμί,   πλιγούρι,  τραχανά και όλα τα άλλα είδη ζυμαρικών. Σπάνια έτρωγαν κρέας και κυρίως κατά τις μεγάλες εορτές χρησιμοποιώντας   οικόσιτα ζώα  όπως κατσίκια, πρόβατα ή χοίρους  καθώς και πουλερικά.  Από τους χοίρους κυρίως κατασκεύαζαν παστά ή χοιρομέρια και λίπος. Τα άγρια χόρτα, το κυνήγι καθώς και η αλιεία, σε παράλιες περιοχές, σύμφωνα πάντα με αρχειακές μαρτυρίες,  προσέφεραν τότε, στα δύσκολα εκείνα χρόνια διατροφή στους κατοίκους. Από τα όσπρια μνημονεύονται οι φακές & τα φασόλια. Αντίθετα η διατροφή των αρχόντων ήταν πλούσια σε ποιότητα και ποσότητα.

 

Πηγή: 1. "Οι Δυτικοί Έλληνες", Θερμού Μαρία 7/6/2009 (http://www.tovima.gr/books-ideas) 2. Η διατροφή των Κυπρίων κατά την φραγκοκρατία και βενετοκρατία (μελέτη Ν. Παταπίου) - Cyprus Food Virtual Museum