Κουζίνα & Κοινωνικές Τάξεις

Διάφορες συνταγές που ξεκίνησαν από κατώτερα στρώματα κατά την διάρκεια της μεσαιωνικής περιόδου, κατέληξαν να θεωρούνται γευστικές απολαύσεις στα τραπέζια των πλουσίων της εποχής και φτάνουν μέχρι το τραπέζι μας.

 

Ένα τέτοιο φαγητό ήταν και το  «τσιγαρέλι», διάφορα τσιγαριστά χόρτα που φτιάχνουνε κυρίως στη Κέρκυρα κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής. Λέγεται και το "φαγητό των φτωχών", γιατί πρωτοξεκίνησε από τις φτωχές οικογένειες του νησιού, οι οποίοι δεν διέθεταν πόρους για κάτι ακριβότερο. Πρόκειται για μια πιο νόστιμη και πικάντικη εκδοχή των άγριων χόρτων που μάζευαν και συνήθιζαν να τα τρώνε νερόβραστα με λάδι και λεμόνι. Οι Κερκυραίοι, κατά βάσιν χρησιμοποιούσαν για το καθημερινό τους τραπέζι ότι έβγαζε το χωράφι τους, πότε – πότε σε συνδυασμό με ότι ψάρευαν και πιο σπάνια (μάλλον μόνο τις γιορτές) με κρέας. Πηγή: Μυστήρια από την σκοτεινή κουζίνα, Κερκυραϊκό Τσιγαρέλι (http://chefkang.blogspot.gr)