Κουζίνα, σκεύη και άλλα περίεργα


Τσερέπα παραδοσιακό σκεύος μαγειρικής που τείνει να εκλείψει

Ορισμένες συνταγές φέρουν ονομασίες που σχετίζονται με σπάνια σκεύη που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή τους, όπως είναι η «Τσερέπα» Ιθάκης (κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο). Παίρνει το όνομά της από την τεχνική μαγειρέματος που χρησιμοποιείται για την παρασκευή της. H “τσερέπα” είναι τεχνική μαγειρέματος που χρησιμοποιείται κυρίως στην Ιθάκη αλλά και στην Κεφαλονιά. Παίρνει το όνομά της από ένα παραδοσιακό σκεύος, από εκείνα που τείνουν πλέον να εκλείψουν.

 

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα πήλινο καπάκι, με το οποίο σκεπάζουμε το μεταλλικό ταψί μέσα στο οποίο ετοιμάζεται το φαγητό. Το καπάκι αυτό, έχει κάποιες ιδιαίτερες προδιαγραφές κατασκευής. Είναι κατασκευασμένο από πηλό, λευκό πηλό, που έχει ζυμωθεί μαζί με μαλλιά γίδας για μεγαλύτερη αντοχή. Σε ένα από τα ορεινά χωριά της βόρειας Ιθάκης, τον Πλατειθριά, υπάρχει  μία περιοχή με πηλό, ο λεγόμενος κουτελάς, από τον οποίο φτιάχθηκαν σχεδόν όλες οι τσερέπες του νησιού, από εμπειροτέχνες κατασκευαστές. Το πήλινο αυτό καπάκι, η τσερέπα, πριν χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά καίγεται στηριγμένη λοξά μέσα σε φούρνο με ξύλα (άλλο ένα απαραίτητο στοιχείο της παραδοσιακής τσερέπας) για δύο ώρες, μέχρι να ασπρίσει. Η τσερέπα έχει ένα μεταλλικό στεφάνι με ένα χερούλι για ενίσχυση στο κάτω χείλος και ένα χερούλι από πηλό στην επάνω μεριά. Την ανασηκώνουμε περνώντας ένα ξύλο από την τρύπα της χειρολαβής. Πηγή: Ένωση Επτανησίων Ελλάδας