Αντικείμενο της Ερευνητικής Εργασίας

Η εργασία αυτή πραγματοποιήθηκε κατά την διάρκεια του σχολικού έτους 2012-2013, στο 1ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Ταύρου και στα πλαίσια του μαθήματος "Ερευνητική Εργασία" (Project). Στην ερευνητική εργασία συμμετείχαν ομάδα σπουδαστών της Α' Τάξης οι οποίοι συνέλεξαν και επεξεργάστηκαν το υλικό αλλά και οι σπουδαστές της Γ' Τάξης του τομέα Πληροφορικής οι οποίοι βοήθησαν στην ανάπτυξη του συγκεκριμένου δικτυακού τόπου ο οποίος καταφέρνει να συγκεντρώσει όλο το υλικό που μάζεψαν οι σπουδαστές καθώς και τις ερευνητικές διαδρομές που ακολούθησαν μαζί με τα συμπεράσματα της έρευνάς τους. Ως μέθοδος διεξαγωγής της εργασίας, επελέγη η «συνεργατική μέθοδος», η οποία είχε ως σκοπό την ανάπτυξη του ομαδικού πνεύματος και την ενίσχυση της δημιουργικής φαντασίας των σπουδαστών. Κύριος σκοπός της εφαρμογής αυτής, ήταν η εξοικείωση των σπουδαστών με τις βασικές διαδικασίες διεξαγωγής μιας ερευνητικής εργασίας, με την αξιολόγηση και κατάταξη των σχετικών πληροφοριών και με τις διαδικασίες αξιοποίησης των πολυμέσων.

 

Ερευνητικό πεδίο Α' τετραμήνου

Για το Α' τετράμηνο, ως πεδίο εφαρμογής της σχετικής έρευνας και με προτίμηση των σπουδαστών, επελέγη η έρευνα γύρω από τις διατροφικές συνήθειες των κατοίκων διαφόρων περιοχών καθώς επίσης και η καταγραφή της σχέσης της μαγειρικής με τις θρησκευτικές και λαογραφικές παραδόσεις, ταυτόχρονα με τις κοινωνικές συνθήκες, την τοπολογία και το κλίμα των διαφόρων περιοχών. Η έρευνα αυτή εστιάζεται κυρίως στην ελληνική κουζίνα, ενώ μελετά και κάποια στοιχεία που σχετίζονται με την κουζίνα γειτονικών χωρών όπως π.χ. με την αλβανική κουζίνα.

 

Ερευνητικό πεδίο Β' τετραμήνου

Για το Β' τετράμηνο, η έρευνα εστιάζεται στην ανάλυση της ετυμολογίας διάφορων φαγητών της ελληνικής κουζίνας προκειμένου να αποδείξει τις επιδράσεις που έχει δεχτεί η Ελληνική Κουζίνα από την Δύση (Ενετοκρατία), την Ανατολή (Άραβες, Τουρκοκρατία κλπ) και τον Πόντο. Τέλος μια εκτενής αναφορά γίνεται στην ιστορική διαδρομή της ελληνικής κουζίνας από την Αρχαιότητα έως σήμερα.

 

Eρευνητικές μέθοδοι

Για την  διεξαγωγή της έρευνας, χρησιμοποιήθηκε κυρίως το διαδίκτυο, βιβλιογραφία, αλλά και προσωπικές μαρτυρίες (συνεντεύξεις) συγγενών των μαθητών που έλαβαν μέρος στην εργασία. Σε όποιο σημείο χρησιμοποιείται ξένο υλικό για τους σκοπούς της έρευνας, αυτό συνοδεύεται απαραίτητα από αναφορές στις πηγές του.