ΕΘΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

Εθισμός στο διαδίκτυο και στα διαδικτυακά παιχνίδια

Στις μέρες μας όλο και πληθαίνουν οι χρήστες του διαδικτύου. Το διαδίκτυο κατά γενική ομολογία αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο για τον επαγγελματία που θέλει να επεκταθεί εμπορικά, για τον επιστήμονα που επιθυμεί  να επικοινωνήσει τις ιδέες του, για τον απλό πολίτη που το χρησιμοποιεί για  να ενημερωθεί, να ψυχαγωγηθεί, να επικοινωνήσει με φίλους και συγγενείς.  Παύει όμως  να λειτουργεί ευεργετικά, όταν γίνεται  από το άτομο αλόγιστη χρήση  του που αγγίζει τα  όρια της εξάρτησης.

Ποια όμως είναι εκείνα τα στοιχεία που μαρτυρούν ότι κάποιος  έχει εθισμό στο διαδίκτυο; Αρχικά, θα λέγαμε ότι το εξαρτημένο άτομο καταναλώνει υπερβολικά πολύ  χρόνο μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή, παρουσιάζει συναισθηματικές διαταραχές, δυσκολεύεται να αποσυρθεί από την οθόνη, νιώθει κουρασμένο, με αποτέλεσμα να μη μπορεί να αποδώσει στη δουλειά, στο σχολείο και σε άλλες δραστηριότητες. Επίσης, πολλές φορές οδηγείται στην απομόνωση, αφού λόγω της εμμονής του στο διαδίκτυο αναγκάζεται να περιορίσει πολύ ή και να  διακόψει  τις κοινωνικές του συναναστροφές.

Συνεχίζοντας, θα ισχυριζόμασταν πως  ο εθισμός στο διαδίκτυο δεν αφορά μόνο στα παιδιά και στους εφήβους αλλά και στους ενήλικες. Μάλιστα, η εξάρτηση που αφορά τα διαδικτυακά παιχνίδια είναι κοινή για όλες τις παραπάνω πληθυσμιακές ομάδες. Ορισμένα παιχνίδια έχουν εκατομμύρια οπαδούς, οι οποίοι επιδιώκουν να κερδίσουν χρήματα, γεγονός  που τις περισσότερες φορές  οδηγεί στην οικονομική τους καταστροφή. Άλλοι  πάλι ζουν μέσα από την εικονική πραγματικότητα των παιχνιδιών μια άλλη ζωή και τέλος, κάποιοι έχουν επηρεαστεί τόσο πολύ, που έχουν αλλάξει συνήθειες, τρόπο ζωής, σκέψης κ.α.

Όλη αυτή η κατάσταση είναι λυπηρή. Τι θα μπορούσε άραγε να γίνει προκειμένου να μετριαστεί το φαινόμενο της διαδικτυακής εξάρτησης γενικότερα και  των διαδικτυακών παιχνιδιών ειδικότερα;

Αρχικά, χρειάζεται ενημέρωση σχετικά με τις επιπτώσεις  μιας τέτοιας εξάρτησης. Εν συνεχεία, χρήση του διαδικτύου με μέτρο και ενασχόληση, τόσο των ενηλίκων, όσο και των παιδιών και εφήβων με εναλλακτικές δραστηριότητες π.χ. αθλητισμό, λογοτεχνία κ .τ. λ. Επίσης, ενημέρωση και συζήτηση  μεταξύ γονιών και παιδιών από τη μικρή τους ηλικία σχετικά με τη σωστή χρήση του διαδικτύου, έλεγχο από την πλευρά των γονιών στα παιδιά τους για το χρόνο και τις σελίδες που επισκέπτονται στο διαδίκτυο μέσα από την εγκατάσταση στον υπολογιστή των παιδιών τους ειδικών λογισμικών κ .α.

Συνοψίζοντας, θα λέγαμε ότι η χρήση του διαδικτύου είναι εύλογη και επιθυμητή τις περισσότερες φορές, καθώς καλύπτει πλήθος αναγκών μας, όπως  αυτές της ενημέρωσης, της ψυχαγωγίας, της επικοινωνίας με άτομα που βρίσκονται σε απόσταση από μας, της διεκπεραίωσης εμπορικών συναλλαγών και τόσων άλλων πραγμάτων. Το πρόβλημα ξεκινά όταν γίνεται αλόγιστη χρήση του, η οποία αγγίζει τα όρια της εξάρτησης και λειτουργεί πλέον δυσλειτουργικά για τη ζωή μας, δημιουργώντας πλήθος προβλημάτων και ανικανοποίητων αναγκών.