Σ  Υ  Ν  Ε  Ρ  Γ  Α  Σ  Ι  Ε  Σ         Σ  Υ  Ν  Ε  Ρ  Γ  Α  Σ  Ι  Ε  Σ        Σ  Υ  Ν  Ε  Ρ  Γ  Α  Σ  Ι  Ε  Σ

Σ' αυτή τη σελίδα επώνυμα θα δημοσιεύονται συνεργασίες συναδέλφων και όχι μόνο, με περιεχόμενο σχετικό με εκείνο του υπολοίπου δικτυακού τόπου.

                                                                                                          Μιχ. Μανωλόπουλος

1.  ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ-ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΥΛΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ  ΚΟΝΣΤΡΟΥΚΤΙΒΙΣΜΟΣ. ΜΙΑ ΑΣΥΜΒΑΤΗ ΣΧΕΣΗ Η ΜΙΑ ΚΑΚΟΣΧΕΔΙΑΣΜΕΝΗ ΑΠΟΠΕΙΡΑ;      του Φακούδη Ευάγγελου

   (αναρτήθηκε και στο http://www.alfavita.gr)                                                                    

2. Η ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ      του Δημήτρη Μπουνάκη       

 Στο ενδιαφέρον άρθρο που ακολουθεί του συναδέλφου Σχολικού Συμβούλου Δημήτρη Μπουνάκη έχω να κάνω δύο σχόλια:

    Με τη διόρθωση του Ιουλιανού ημερολογίου σχετίζεται και ο Νικηφόρος Γρηγοράς, βυζαντινός λόγιος, φιλόσοφος, ιστορικός, θεολόγος και αστρονόμος. Το 1324 παρουσίασε στον αυτοκράτορα Ανδρόνικο Β΄ Παλαιολόγο τη θεωρία του για την διόρθωση του Ιουλιανού ημερολογίου, με άξονα τον εορτασμό του Πάσχα. Η θεωρία του είχε όλα τα στοιχεία του ημερολογίου που καθιερώθηκε αργότερα (1528) από τον πάπα Γρηγόριο ΚΓ΄ στη Δύση. Έτυχε της εκκλησιαστικής εγκρίσεως, επαινέθηκε αλλά δεν εφαρμόστηκε. Στα έργα του περιλαμβάνονται και το «Έκθεσις των υπολογισμών των εκλείψεων του ηλίου κατά Πτολεμαίον» και το «Υπόμνημα και συμπλήρωσις των αρμονικών του Πτολεμαίου».

    Υποθέτω ότι εκτός των λόγων που αναφέρει ο συνάδελφος για την εμμονή της Ορθόδοξης Εκκλησίας στον υπολογισμό του εορτασμού του Πάσχα, ένας σοβαρός, έχει να κάνει με πιθανά σχίσματα που ακολουθούν τέτοιες αλλαγές κυρίως από συντηρητικούς ή και αμόρφωτους πιστούς (βλέπε το φαινόμενο των παλαιοημερολογιτών). Πέρα δε από τον υπολογισμό της ημερομηνίας του εορτασμού, νομίζω σημασία και βαρύτητα πρέπει να δοθεί στο νόημα της Εορτής.

  3.   ΕΑΡΙΝΗ ΙΣΗΜΕΡΙΑ: ΑΝΟΙΞΗΣ ΓΕΝΕΘΛΙΟΝ      του Δημήτρη Μπουνάκη    

  4. ΤΑ ΔΙΣΕΚΤΑ ΕΤΗ ΣΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ      του Δημήτρη Μπουνάκη

  5. Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΙΔΕΩΝ ΣΤΗΝ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ    του Επαμεινώνδα Χατζηχρόνη

      Ενδιαφέρουσα συνθετική εργασία με πολλά θέματα προς συζήτηση. Οποιαδήποτε τεκμηριωμένη άποψη δεκτή.