Σφάλμα
  • Σφάλμα κατά τη φόρτωση των δεδομένων ροής

Home

Η θερμότερη δεκαετία τής ιστορίας {Εικόνα: earth1.jpg}

Η αμερικανική διαστημική εταιρεία, NASA, μελετά και τις κλιματολογικές αλλαγές στον πλανήτη μας. Συγκεντρώνει στοιχεία από 1.000 μετεωρολογικούς σταθμούς, οι οποίοι παρατηρούν τη γήινη ατμόσφαιρα, από δορυφόρους που καταγράφουν τη θερμοκρασία των ωκεανών, αλλά και από ερευνητικούς σταθμούς στην Ανταρκτική, που συλλέγουν στοιχεία τού κλίματος, που είναι αποθηκευμένα στους πάγους, έτσι ώστε να μπορεί να γίνει ιστορική καταγραφή και σύγκριση με το παρελθόν.

Σύμφωνα λοιπόν με τη NASA, την περασμένη δεκαετία σημειώθηκαν θερμοκρασίες ρεκόρ στον πλανήτη, με αποτέλεσμα η δεκαετία αυτή να χαρακτηρίζεται ως η πιο θερμή από τα τέλη τού 19ου αιώνα, οπότε άρχισαν να τηρούνται αρχεία θερμοκρασιών.
Το 2005 κρατάει τα σκήπτρα της πιο θερμής χρονιάς τής δεκαετίας, αλλά και του τελευταίου αιώνα (από το 1880, οπότε και ξεκίνησε η επιστημονική καταγραφή και ανάλυση των θερμοκρασιών).
Το 2008 ήταν η ψυχρότερη χρονιά τής δεκαετίας, εξαιτίας του φαινομένου La Ninia. Όταν όμως η επίδρασή του παρήλθε, τότε η θερμοκρασία ανέβηκε σε επίπεδα-ρεκόρ.

Το 2010 ήταν το δεύτερο θερμότερο έτος και το 2009 το τρίτο θερμότερο έτος από το 1880, παρότι ο Δεκέμβριος είχε ασυνήθιστο κρύο σε μεγάλο μέρος τής Β.Αμερικής.
Πολύ θερμά ήταν και τα έτη 1998, 2002, 2003, 2006 και 2007.Από τη μια χρονιά στην άλλη παρατηρούνται σημαντικές αποκλίσεις, λόγω της εναλλασσόμενης επίδρασης των ρευμάτων τού Ειρηνικού Ωκεανού, του θερμού φαινομένου El Ninio και του ψυχρού La Ninia. Πολλοί και διαφορετικοί παράγοντες όμως καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα: από τα υψηλότερα στρώματα τής ατμόσφαιρας ως τα βάθη των ωκεανών υπάρχει μια σαφής τάση αύξηση τής θερμοκρασίας. Κατά τα τελευταία 30 χρόνια, έχει διαπιστωθεί μέση αύξηση 0,2 βαθμών Κελσίου περίπου ανά δεκαετία. Από το 1880 η μέση αύξηση τής παγκόσμιας θερμοκρασίας είναι 0,8 βαθμοί Κελσίου.

Οι πάγοι στην Αρκτική μειώνονται και η επιφάνεια που καλύπτουν πλέον έχει την τρίτη μικρότερη έκταση που έχει μετρηθεί μέχρι σήμερα. Παρατηρώντας τις κλιματολογικές αλλαγές που συμβαίνουν σε όλο τον πλανήτη εξαιτίας αυτής τής, πολύ μικρής, αύξησης, ας αναρωτηθούμε τι πρόκειται να συμβεί, αν επιβεβαιωθούν τα σενάρια που προβλέπουν αύξηση τής μέσης θερμοκρασίας τής Γης έως και 6 βαθμούς, κατά τον αιώνα που διανύουμε...

Πρόσθετες πληροφορίες