Ημερίδα με θέμα «Το παρόν του Ροδιακού Τουρισμού? Προοπτικές για το μέλλον» διοργάνωσε χθες στο 1ο ΕΠΑΛ η Διεύθυνση Τουρισμού του Δήμου Ρόδου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Στόχος ήταν η καλύτερη ενημέρωση των μαθητών της Β και Γ τάξης σε θέματα που αφορούν τον τουρισμό.
Τις εργασίες της ημερίδας άνοιξε ο διευθυντής του 1ου ΕΠΑ.Λ. κ. Νικόλαος Οικονόμος. «Είναι η πρώτη φορά που διοργανώνεται ημερίδα για τον τουρισμό στο ΕΠΑΛ. Τις εργασίες παρακολούθησαν μαθητές που θα στελεχώσουν τις τουριστικές επιχειρήσεις της Ρόδου. Θέλουμε η διοργάνωση αυτή να γίνει θεσμός και να διοργανώνεται τουλάχιστον κάθε δύο χρόνια», δήλωσε ο κ. Νίκος Οικονόμου.
Στην ημερίδα αναγνώσθηκε χαιρετισμός του δημάρχου κ. Φώτη Χατζηδιάκου, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι η η τουριστική εκπαίδευση, αποτελεί μονόδρομο για την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, καθώς μόνο μέσα από την κατάρτιση των νέων επαγγελματιών που θα επανδρώσουν τις υπηρεσίες τουρισμού θα προκύψει και η συνολική αναβάθμιση του τουρισμού στη χώρα μας.
«Σε μία χώρα όπως η Ελλάδα, όπου ο τουρισμός αποτελεί τον πιο σημαντικό κλάδο της οικονομίας, η τουριστική εκπαίδευση αποτελεί έναν πολύ σημαντικό τομέα που απαιτεί διαρκή βελτίωση και εξέλιξη. Σε μια περίοδο που η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει ολοένα και περισσότερο αυξανόμενο ανταγωνισμό από γειτονικές χώρες, οφείλει να προσφέρει ποιοτικά αναβαθμισμένες υπηρεσίες στον τουρισμό», υπογράμμισε, στο μήνυμά του, ο δήμαρχος.

Ο προϊστάμενος της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού του Νομού Δωδεκανήσου κ. Αγαπητός Ξάνθης,

στην ομιλία του με τίτλο: «Ρόδος και Τουρισμός: δύο στοιχεία επαφής», παρουσίασε στους μαθητές τον τρόπο λειτουργίας της υπηρεσίας του. Μίλησε για την εξέλιξη του ροδιακού τουρισμού και υπογράμμισε ότι για να εισέλθει η Ρόδος και πάλι σε τροχιά ανάπτυξης απαιτείται σχέδιο, χωροταξική διευθέτηση, συνεργασία μεταξύ των φορέων, πορεία και όραμα. Οπως τόνισε ο κ. Ξάνθης, «ο τουρισμός είναι η τέχνη της φιλοξενίας και της αισθητικής, της προσδοκίας και του ονείρου».

Για τον ποιοτικό τουρισμό μίλησε ο πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων κ. Γιώργος Ματσίγκος.

Επεσήμανε ότι η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών είναι το παν για τους τουρίστες. Αυτή είναι η βασική προϋπόθεση για να ξαναέρθουν στη Ρόδο. Ο κ. Ματσίγκος έδωσε χρήσιμες συμβουλές στους μαθητές και υπογράμμμισε πως η διαφοροποίηση του τουριστικού προιόντος μπορεί να κάνει τη διαφορά στον τομέα.

Ο γνωστός ξενοδόχος και μέλος του δ.σ. της ΕΞΡ κ. Μανώλης Μαρκόπουλος

στην ομιλία του με τίτλο «Τεχνολογικές εφαρμογές και τουρισμός», ανέλυσε θέματα όπως οι βασικές αρχές στη σχεδίαση των τουριστικών υπηρεσιών, ο τρόπος προσέγγισης της ανάλυσης των επισκεπτών της Ρόδου, τα σύγχρονα παραδείγματα ηλεκτρονικής προώθησης και χρήσης νέων τεχνολογιών στον τουρισμό και η συσχέτιση e- WOM, ποιότητας υπηρεσιών και μεγέθους των επιχειρήσεων.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Τουριστικών Γραφείων κ. Κώστας Κατσίβας

αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι τουριστικοί πράκτορες. Τόνισε πως το στίγμα στο συγκεκριμένο επάγγελμα δεν δίνουν οι σπουδές αλλά η εμπειρία. Ο κ. Κατσίβας αναφέρθηκε και στις προσπάθειες που γίνονται και από την Ενωση Τουριστικών Γραφείων για το μαθητικό τουρισμό.

Ο διευθυντής της ΕΞΡ κ. Θανάσης Στάμος

μίλησε για τη σημασία της Τουριστικής Εκπαίδευσης στη σύγχρονη Ξενοδοχεία. Αναφέρθηκε διεξοδικά στις εκπαιδευτικές δομές για τον τουρισμό και συγκεκριμένα στην Α.Σ.Τ.Ε.Ρ., την Τ.Ε.Σ.Τ.Ε. και το Ι.Ε.Κ. που λειτουργούν στο νησί μας. Ο κ. Στάμος τόνισε ότι

  1. «η σωστή επαγγελματική κατάρτιση των νεοεισερχόμενων στον τουριστικό κλάδο αποτελεί μονόδρομο για τη βελτίωση του τουριστικού προϊόντος»
  2.  ανάγκη να προσαρμοστεί η τουριστική εκπαίδευση στη χώρα μας στα διεθνή πρότυπα.
  3. Η εκπαίδευση, όπως τόνισε ο κ. Στάμος, είναι αναγκαία προϋπόθεση για να υπάρχει ο στόχος της ποιότητας στις παρεχόμενες υπηρεσίες.
  4. «Δεν είναι δυνατό να υπάρξει ποιότητα και εξειδίκευση στον τουρισμό χωρίς να υπάρχει παιδεία, εξειδικευμένη γνώση και δημιουργία τουριστικής συνείδησης», υπογράμμισε ο διευθυντής της ΕΞΡ.

Για τη μεγάλη σημασία που έχει η εικόνα του προορισμού για τους επισκέπτες μίλησε ο διευθυντής του ΠΡΟΤΟΥΡ

κ. Μπάμπης Παλογιαννίδης και παρουσίασε στους μαθητές τη δομή του Οργανισμού Προώθησης Ροδιακού Τουρισμού. «Η εικόνα ενός τουριστικού προορισμού αποτελεί κεντρική έννοια στο τουριστικό μάνατζμεντ. Η εικόνα παίζει καταλυτικό ρόλο στη διαδικασία λήψης αποφάσεων από τους πελάτες. καθώς ο τουρισμός αφορά κατά βάση ένα προϊόν μη χειροπιαστό. Ωστόσο, λόγω, της άυλης φύσης του, ο τουρισμός είναι επίσης ιδιαίτερα ευάλωτος σε κινδύνους και απειλές και όπως έχει αποδειχθεί από μία σειρά ερευνών οι τουρίστες αποφεύγουν να επισκέπτονται προορισμούς που θεωρούν ότι συνδέονται με υψηλό κίνδυνο», τόνισε ο κ. Παλογιαννίδης και πρόσθεσε πως για πρώτη φορά διοργανώθηκε ημερίδα για τον τουρισμό που απευθυνόταν σε μαθητές.
«Τα παιδιά θα σχηματίσουν σαφή εικόνα για τον τουρισμό μέσα από τις ομιλίες αλλά και τις απαντήσεις στα ερωτήματα που έθεσαν», τόνισε ο κ. Παλογιαννίδης.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η ομιλία του τουριστικού εμπειρογνώμονα κ. Μπάμπη Λουκαρά

με θέμα «Τουριστικό Βαρόμετρο Ρόδου: Συγκριτική ανάλυση αποτελεσμάτων τουρισμού περιόδου 2004- 2013». Ο κ. Λουκαράς παρουσίασε τα συμπεράσματα της έρευνας και τα συνέκρινε με τα πορίσματα αντίστοιχων ερευνών που διεξήχθησαν τα έτη 2004, 2006 και 2008. Τα πιο σημαντικά συμπεράσματα από τη συγκεκριμένη έρευνα είναι τα εξής:

  •  Παρατηρήθηκε μία αύξηση της ηλικιακής ομάδας τουριστών 25-44 έναντι των ερευνών των προηγούμενων ετών.
  • Παρατηρήθηκε αύξηση των τουριστών της εκπαιδευτικής βαθμίδας, που είναι απόφοιτοι ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης, έναντι των ερευνών των προηγούμενων ετών.
  • 4 στους 10 από τους ερωτηθέντες δήλωσαν ότι επιζητούν «υψηλή ποιότητα στην κατάλληλη τιμή».
  •  Οι επιθυμητές δραστηριότητές τους κατά τη διάρκεια των διακοπών τους είναι στην πρώτη θέση η ηλιοθεραπεία και το κολύμπι, στη δεύτερη θέση η τοπική κουζίνα και οι νοστιμιές, στην τρίτη θέση τα τοπικά προϊόντα και στην τέταρτη θέση η ησυχία και η μέγιστη χαλάρωση.
  •  Οι επαναλαμβανόμενοι τουρίστες παρουσίασαν αύξηση το 2013 έναντι του 2008 κατά 17,86%.
  •  Η μέση διάρκεια παραμονής είναι μικρότερη σε σχέση με προηγούμενες έρευνες.
    Το 2013 καταγράφηκε ακόμη περισσότερο η συντριπτική υπεροχή των ξενοδοχειακών καταλυμάτων έναντι των λοιπών τουριστικών καταλυμάτων.
  • Σχεδόν 1 στους 2 τουρίστες που επισκέφθηκαν τη Ρόδο το 2013 διέμεινε σε ξενοδοχειακό κατάλυμα με συμφωνία διατροφής all inclusive.

Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με την ομιλία της αντιδημάρχου Τουρισμού, Διεθνών Σχέσεων και Απόδημων Ροδίων

κ. Μαρίζας Χατζηλαζάρου με θέμα «Τουριστική ανάπτυξη της Ρόδου».
«Σίγουρα το ενδιαφέρον της πολιτείας στρέφεται όλο και περισσότερο στις δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης της χώρας, καθώς έχει γίνει πλέον σαφές ότι είναι ο πιο δυναμικός τομέας της οικονομίας. Ωστόσο, χρειάζεται να γίνουν πολύ περισσότερα βήματα και να δοθεί η ανάλογη έμφαση στην ανάπτυξη και άλλων μορφών τουρισμού, όπως ο θρησκευτικός, ο ιατρικός, ο γαστρονομικός, ο πολιτιστικός, ο αθλητικός τουρισμός και ο οινοτουρισμός, όπου n Ρόδος έχει ακόμα πολλά να παρουσιάσει.

Στους μαθητές που παρακολούθησαν την ημερίδα διανεμήθηκε έντυπο υλικό του Δήμου Ρόδου στην ελληνική γλώσσα και πιστοποιητικά παρακολούθησης υπογεγραμμένα από το Δήμαρχο Ρόδου.
Την ημερίδα συντόνιζε η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Τουρισμού του Δήμου κ. Βεατρίκη Σέρβου. Την ευθύνη της διοργάνωσης από πλευράς Δήμου Ρόδου είχαν τα στελέχη της Διεύθυνσης Τουρισμού κ.κ. Κώστας Χατζίκος (Προϊστάμενος του Τμήματος Προβολής, Προώθησης και Πληροφόρησης), Δέσποινα Αντωναράκη, Σέβα Τσίμπλη, Αναστασία Σαββιού και Βλάσσης Φακιόλης και από πλευράς του 1ου ΕΠΑ.Λ. Ρόδου ο διευθυντής κ. Νίκος Οικονόμος και οι καθηγήτριες του 1ου ΕΠΑ.Λ. Ρόδου κκ Μαίρη Παπαδούλη και Ειρήνη Παπαποστόλου.

Πηγή:www.dimokratiki.gr (07/05/15)

Ημερίδα στο 1ο ΕΠΑΛ Ρόδου για «το παρόν του ροδιακού τουρισμού»