Στη φόρα ονόματα ντοπαρισμένων αθλητών Θα δίνονται στη δημοσιότητα για προστασία των υπολοίπων

doping_grΣτη δημοσιότητα θα δίνονται από τώρα και στο εξής τα ονόματα όσων αθλητών βρεθούν ντοπαρισμένοι, σε μια προσπάθεια να παταχθεί το φαινόμενου του ντοπαρίσματος στην Κύπρο και παράλληλα να προστατευθούν και οι νόμιμοι αθλητές.
Στην απόφαση αυτή κατέληξαν μετά από μεγάλο προβληματισμό, ο Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Γιάννος Δανιηλίδης και η Κυπριακή Αρχή Αντιντόπινγκ. Μέχρι σήμερα γινόταν επίκληση των προσωπικών δεδομένων των αθλητών, που εντοπίζονταν ντοπαρισμένοι και οι περιπτώσεις τους δεν έβλεπαν το φως της δημοσιότητας και κατ? επέκτασιν σε αρκετές περιπτώσεις δεν επιβάλλονται ούτε καν κυρώσεις.
Ωστόσο τώρα το θέμα παίρνει άλλη τροπή εφόσον και στο εξωτερικό ανακοινώνονται τα ονόματα, ενώ πρόσφατα στους Ολυμπιακούς αγώνες του Λονδίνου, γίνονταν ανακοινώσεις ονομαστικά για αθλητές που αποκλείονται λόγω χρήσης αναβολικών ή για άλλους λόγους. Το θέμα συζητήθηκε σε δύο συναντήσεις στο γραφείο του Επιτρόπου με την Αρχή Αντιντόπινγκ και η απόφαση για δημοσιοποίηση των ονομάτων κωδικοποιήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου. Όπως πληροφορείται ο «Φιλελεύθερος», η δημοσιοποίηση ονομάτων αθλητών θα γίνεται μετά την τελεσίδικη απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου και του δευτεροβάθμιου Συμβουλίου Αντιντόπινγκ και αφού προηγηθεί η ποινή αποκλεισμού λόγω χρήσης αναβολικών ή άλλων ουσιών.
Αρχικά στο θέμα υπήρχαν προσκόμματα αφού κάποιοι επικαλούνταν τις διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ότι δηλαδή θεωρείται ως υπερβολικό μέτρο η δημοσιοποίηση ονομάτων αθλητών που κάνουν χρήση παράνομων ουσιών. Ωστόσο ο Επίτροπος, κατά τις ίδιες πληροφορίες, αντέταξε τη θέση ότι η νομοθεσία περί προστασίας προσωπικών δεδομένων σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να γίνεται ασπίδα για προστασία οποιασδήποτε παρανομίας. Γι? αυτό και αποφασίστηκε τελικά όπως σύντομα η Κυπριακή Αρχή Αντιντόπινγκ συντάξει έγγραφο πολιτικής για το θέμα και δημοσιοποιήσει τις αποφάσεις της εντός Οκτωβρίου σε κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη στην παρουσία λειτουργού του Γραφείου του Επιτρόπου. Κατά την ημέρα εκείνη θα ανακοινωθεί η πρακτική, που θ? ακολουθηθεί στο θέμα από τώρα και στο εξής και οι προϋποθέσεις που θα τηρούνται ώστε να μη θυματοποιούνται αθλητές.

ΠΗΓΗ:

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>