Πληροφορική

Κεντρική σελίδα Πληροφορική Μαθηματικά 187  ΠΥ-ΠΑΡ

Για τη δημιουργία μιας ιστοσελίδας με Μαθηματικό περιεχόμενο μια καλή επιλογή είναι ο LaTeX Equation Editor της CODECOGS (http://www.codecogs.com/components/equationeditor/equationeditor.php).

Για παράδειγμα παραθέτουμε την ακόλουθη συνάρτηση πολλαπλού τύπου:

 

Joomla

Για τη δημιουργία μιας ιστοσελίδας και τη διαχείριση του περιεχομένου της ίσως το πιο δυναμικό από τα λογισμικά, που κυκλοφορούν ελεύθερα, είναι το Joomla. Σήμερα είναι στην έκδοση 1.5.xx. Πληροφορίες μπορεί να βρει κάποιος στο επίσημο site του Joomla, αλλά και στο αντίστοιχο της ελληνικής κοινότητας.

Για να μπορέσετε να τρέξετε το Joomla στον υπολογιστή σας, ίσως χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε το XAMPP. Κατεβάστε τον quick start guide και πειραματιστείτε.

Για την ασφαλή μεταφορά των αρχείων σου μπορείς να χρησιμοποιείς το winSCP. Είναι εύκολο ασφαλές στη χρήση και αποτελεσματικό. Δες τα screenshots και αποφάσισε.

Gnuplot

Ένα από τα καλύτερα σχεδιαστικά, για το σχεδιασμό γραφικών παραστάσεων συναρτήσεων και όχι μόνο, είναι το Gnuplot (version 4.2), που κυκλοφορεί ελεύθερα στο διαδύκτιο . Κατέβασέ το και πειραματίσου.

Για να ξεκινήσεις μια καλή εισαγωγή στο Gnuplot μπορεί να βρει κάποιος στο "Tutorial for gnuplot 4.0" at IBM Developer Works. Επίσης στο παράρτημα του βιβλίου των Μαθηματικών ΤΟΜΟΣ 1ΟΣ υπάρχουν αρκετά στοιχεία που θα σε βοηθήσουν σημαντικά. Για περισσότερα μπορείς να ανατρέξεις εδώ ή να ανατρέξεις για χρήσιμες πληροφορίες στις συχνές ερωτήσεις.

Ως texteditor προτείνεται ο crimsonedit ή ο Notepad++, που διατίθεται ελεύθερα στο διαδύκτιο και εύκολα τρέχεις τις εφαρμογές σου μέσα από αυτόν.

Μια άλλη επιλογή είναι ο EmEditor, που επίσης κυκλοφορεί στο διαδύκτιο και προγραμματίζεται σχετικά εύκολα.

Η γλώσσα C++

H dev-C++ διατίθεται δωρεά στο διαδύκτιο (http://www.bloodshed.net/) και μπορεί κάποιος εύκολα να την αποκτήσει. Κατέβασέ την κι εσύ και δοκίμασε να δημιουργήσεις τα δικά σου προγράμματα.

Για μια εισαγωγή μπορείς να επισκεφτείς την cplusplus.com όπου υπάρχει μια αρκετά καλή online tutorial.

Επίσης οι σημειώσεις του Σταμάτη Σταματιάδη, από το Τμήμα επιστήμης και τεχνολογίας υλικών του Παν/μίου Κρήτης, θα μπορούσαν να βοηθήσουν τον ενδιαφερόμενο.

FORTRAN

Η γλώσσα Pascal

H Dev-Pascal, διατίθεται δωρεάν στο διαδύκτιο και στηρίζεται στον compiler της Free Pascal. Κατέβασέ την και πειραματίσου.

Μια καλή εισαγωγή για τη σύνταξη των βασικών εντολών της Pascal μπορείς να βρεις εδώ (By Daniel D'Agostino) ή κάπως διαφορετική αλλά εξ' ίσου καλή εδώ(from http://www.geocities.com) ή εδώ (from http\\www.taoyue.com). Ωστόσο ας έχεις υπόψη σου ότι οι παραπάνω εισαγωγές δεν αντικαθιστούν τα βιβλία.

Μια σειρά από εργαστηριακές ασκήσεις που αρχικά γράφτηκαν για  Pascal, όμως μπορούν να σε εξασκήσουν και στη C++,  μπορείς να κατεβάσεις κάνοντας κλικ εδώ.

 

Κορυφή