01 – Άναψε το φως

Εφαρμογή

Σ’ αυτό το μάθημα θα μάθετε πώς να ανάβετε ένα λαμπάκι LED με τη χρήση ενός διακόπτη, χρησιμοποιώντας την πλακέτα του μικροελεγκτή UNO. Όταν ο διακόπτης είναι πατημένος κλείνει το ηλεκτρικό κύκλωμα και τροφοδοτεί το λαμπάκι LED με τάση κάνοντάς το να ανάβει.

Υλικά

Για την εκτέλεση της άσκησης χρειάζονται τα παρακάτω υλικά:
1. Ένας μικροελλεγκτής UNO
2. Πειραματική πλακέτα
3. Ένας Διακόπτης μπουτόν (push ON)
4. Ένα λαμπάκι LED κόκκινο (ή κάποιο άλλο χρώμα)
5. Μία Αντίσταση 220Ω
6. Καλώδια συνδεσμολογίας

Φτιάξε το κύκλωμα

Συναρμολόγησε το κύκλωμα συνδέοντας τα παραπάνω υλικά σύμφωνα με το σχέδιο. Θα παρατηρήσετε ότι υπάρχει μία  αντίσταση συνδεδεμένη σε σειρά με ένα λαμπάκι (φωτοδίοδο) LED. Το άλλο άκρο της αντίστασης συνδέεται στο ένα άκρο του διακόπτη push ON , το άλλο άκρο του οποίου συνδέεται στην έξοδο 5V του μικροελεγκτή UNO. Η κάθοδος της φωτοδιόδου συνδέεται στη γείωση (GND) του μικροελεγκτή που είναι και η γείωση του κυκλώματος. Ο ρόλος της αντίστασης (R1) είναι να περιορίζει το ρεύμα που περνάει μέσα από τη φωτοδίοδο προστατεύοντάς την από υπερθέρμανση και καταστροφή της.

Κώδικας

Για αυτή την άσκηση δεν χρειάζεται να φτιάξεις ένα πρόγραμμα και να το φορτώσεις στο Genuimo γιατί το κύκλωμα τροφοδοτείται από την έξοδο 5V του UNO, που δίνει πάντα 5V, ανεξάρτητα από το πρόγραμμα που έχει φορτωμένο.

Εργασία

Τροποποίησε το παραπάνω κύκλωμα προσθέτοντας ένα ακόμη μπουτόν στην πειραματική πλακέτα ώστε να απαιτείται το πάτημα δύο μπουτόν ταυτόχρονα προκειμένου να ανάψει το λαμπάκι.

01 – Άναψε το φως
Ετικέτες: