Εβδομάδα Πληροφορικής: Ώρα Κώδικα

Αγαπητοί μαθητές, αγαπητοί συνάδελφοι,

Ζούμε στον 21ο αιώνα, τον αιώνα της Πληροφορικής. Οι περισσότεροι πλέον τομείς της ζωής μας (εργασία, εκπαίδευση, υγεία, εμπόριο, διασκέδαση, επικοινωνία κ.ά.) υποστηρίζονται από τους Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές, τις Τεχνολογίες της Πληροφορικής και των Επικοινωνιών και το Διαδίκτυο.

Η Πληροφορική είναι, κατά κύριο λόγο, η επιστήμη που διδάσκει πώς από την σύλληψη μιας ιδέας φθάνει κανείς στην υλοποίησή της, με μια σειρά τυπικών λογικών βημάτων και αξιοποιώντας τις δυνατότητες των ηλεκτρονικών υπολογιστών και του Διαδικτύου. Η εκπαίδευση στην Πληροφορική δεν περιορίζεται στην απλή χρήση εργαλείων και εφαρμογών περιορισμένου ειδικού σκοπού αλλά βοηθά τον αυριανό πολίτη της σύγχρονης κοινωνίας της πληροφορίας να γίνει ικανός να καινοτομεί και να υλοποιεί τις σκέψεις και τις ιδέες του.

Οι ώρες διδασκαλίας της Πληροφορικής στο σχολείο επαρκούν για να μάθουν οι μαθητές μόνο για ένα μέρος από το σύνολο των γνώσεων της επιστήμης των υπολογιστών και των ΤΠΕ όπως: τη βασική λειτουργία των υπολογιστών, τη δημιουργία λογισμικού, εφαρμογών ή ιστοσελίδων. Ειδικότερα, ο προγραμματισμός είναι ένα από τα κλειδιά για το μέλλον των νέων ανθρώπων.

Για τους λόγους αυτούς συμμετέχουμε σε μία παγκόσμια προσπάθεια ευαισθητοποίησης της κοινωνίας στην ανάγκη προετοιμασίας των μαθητών και αυριανών πολιτών για την Πληροφορική του 21ου αιώνα.

Οι  Σχολικοί Σύμβουλοι Πληροφορικής με την αιγίδα του ΥΠΑΙΘ 148023/Γ2 /17-09-2014 στο πλαίσιο δράσεων με τίτλο «Εβδομάδα Πληροφορικής: Ώρα Κώδικα» υποστηρίζουν και ενθαρρύνουν τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών πληροφορικής στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού.

Η Ώρα Κώδικα έχει ένα τολμηρό στόχο: να εισαγάγει στον προγραμματισμό 10 εκατομμύρια μαθητές ? φοιτητές σε όλο τον κόσμο, με μία ώρα διδασκαλίας. Εσείς, αγαπητοί μας μαθητές, θα έχετε την ευκαιρία να συμμετάσχετε στη δράση αυτή από το σχολείο μας με τη βοήθεια του καθηγητή πληροφορικής. Ο καθένας από εμάς μπορεί να επωφεληθεί από την εκμάθηση του προγραμματισμού των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών.

Πατήστε εδώ για το επίσημο site της δράσης  http://cseduweek.wordpress.com/
και για τις δραστηριότητες πατήστε εδώ http://csedweek.org/learn

Επιλεγμένες δραστηριότητες:

1. Angry Birds: http://learn.code.org/hoc/1
2. LightBot: http://light-bot.com/hocflash.html
3. Tynker: http://www.tynker.com/hour-of-code/
4. Για 20 μαθήματα προγραμματισμού: http://learn.code.org

 

Category: Δράσεις
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.
Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>