ΤΑ ΑΦΡΟΨΑΡΑ

Μαρίδα

  • Εκτύπωση

Η Μαρίδα

Η μαρίδα είναι ένα ψάρι μικρό και μοιάζει με μικρή γόπα αν και πιο πολύ συγγενεύει με την μένουλα ή μελαινα.Φτάνει τα 15 εκατοστά σε μήκος. Τα αρσενικά κατά την αναπαραγωγική περίοδο φτάνουν τα 20 εκατοστά. Έχουν επίμηκες σώμα, που είναι πεπιεσμένο στα πλευρά. Το χρώμα της είναι καστανό στην ράχη, σταχτή στα πλευρά και πιο ανοικτό στην κοιλιά.Την εποχή του ζευγαρώματος η ράχη των αρσενικών γίνεται καστανοκίτρινη και παρουσιάζονται 3 με 4 γαλάζιες ταινίες, η μία καταλήγει στο μέτωπο και σχηματίζει ένα γαλαζοπράσινο πέταλο. Κάθε μαρίδα έχει μία βούλα στο πλευρό της. Επίσης, έχει μικρά λέπια.Ζει σε κοπάδια, κυρίως, σε περιοχές με πλούσια βλάστηση και σε αμμολασπώδεις βυθούς. Την συναντάμε σε βάθος από 5 έως 280 μέτρα. Τρέφεται με μικρά ασπονδυλα και πλαγκτόν. ψαρεύεται με δίχτυα, γρι-γρί ημέρας και νύχτας , πεζότρατα και τράτα. Τρώγεται τηγανητό και είναι το απο τα ελάχιστα ψάρια που έχει εντόσθια πολύ γλυκά . Όταμ ο άνθρωπος τρώει μαρίδα οι γάτες μένουν νηστικές αφού το ψάρι τρώγεται ολόκληρο χωρίς να πετάμε τίποτα ουτε και τα κόκαλα

 MARIDA

Η μαρίδα θεωρείται το ψάρι των φτωχών και παλιότερα υπήρχε σε αφθονία. Σήμερα λόγω της υπερ αλίευσης κινδυνεύει ως είδος.  Χρησιμοποιείται πολύ και ως δόλωμα για παραγάδια χοντρά πατωτά αφού είναι εκλεκτός μεζές για συναγρίδες , ροφούς, φαγκριά κ.α Συνταγή για μαρίδες μαριδόπιτα με κρεμμύδια: Πλένουμε καλά τα ψάρια  τα  αφήνουμε να στεγνώσουν και τα πασπαλίζουμε με αλεύρι. Κόβουμε  τα κρεμμύδια σε ροδέλες και τα βάζουμε στο τηγάνι με ελαιόλαδο πάνω απο τα κρεμύδια απλώνουμε τα ψάρια Μόλις ψηθούν απο τη μία πλευρα (την κάτω) τα γυρίζουμε με τη βοήθεια πιάτου όπως κάνουμε σε ομελέτα και ελέγχουμε τα κρεμμύδια να μην καούν και να μη μαυρίσουν. Σερβίρουμε όσο είναι ζεστά με άγρια χόρτα ή αγγουροντομάτα ή σαλάτα εποχής