Το καρναβάλι πλησιάζει…

Σε λίγες βδομάδες το πατρινό καρναβάλι έρχεται και πάλι να κλέψει την καρδιά μικρών και μεγάλων. Οι στολές των γκρουπ ετοιμάζονται, τα νυκτερινά μαγαζιά οργανώνουν τους αποκριάτικους χορούς και η πόλη στολίζεται… καρναβαλικά.

Στο εργαστήρι του Δήμου Πατρέων τα άρματα των παρελάσεων είναι σχεδόν έτοιμα και ο βασιλιάς-καρνάβαλος βάζει τα γιορτινά του για να υποδεχθεί όλο τον κόσμο στην πιο μεγάλη γιορτή της Πάτρας, το πατρινό καρναβάλι!!!!

Δείτε τώρα κάποιες φωτογραφίες από το πατρινό καρναβάλι.

Καρναβαλική Αφίσα Μάσκες Ο βασιλιάς-καρνάβαλος Παρέλαση των γκρουπ Η σημαία του πατρινού καρναβαλιού Ο βασιλιάς-καρνάβαλος

 

 

Οι Περσικοί Πόλεμοι

Οι Περσικοί Πόλεμοι  διεξήχθησαν το πρώτο μισό του πέμπτου αιώνα π.Χ., μεταξύ των Ελλήνων και των Περσών.

Αφορμή για αυτή τη διαμάχη  ήταν η κατάκτηση της Ιωνίας από τον Κύρο τον Β?. Την πρώτη φάση των πολέμων, η οποία ήταν και η αιτία μετέπειτα συγκρούσεων, αποτέλεσε η Ιωνική Επανάσταση.

Μετά την Ιωνική Επανάσταση, ο Πέρσης βασιλιάς Δαρείος αποφάσισε να εκδικηθεί την Αθήνα και την Ερέτρια, επειδή βοήθησαν τις ιωνικές πόλεις.

Το 492 π.Χ, ο Μαρδόνιος κατέλαβε την Θράκη και τη Μακεδονία, ωστόσο ο στόλος του ναυάγησε στο Όρος Άθως.

Το 490 π.Χ ο Δάτης  και ο Αρταφέρνης κατάφεραν να κατακτήσουν τις Κυκλάδες, τη Νάξο και την Ερέτρια, ωστόσο υπέστησαν βαριά ήττα στον Μαραθώνα από το σπουδαίο στρατιωτικό σχέδιο του Μιλτιάδη.

Μετά τον θάνατο του Δαρείου, την ηγεσία των Περσών ανέλαβε ο Ξέρξης, ο οποίος επιτέθηκε στην Ελλάδα, το 480 π.Χ, με σκοπό να την κατακτήσει ολόκληρη. Αν και αρχικά ο στρατός του είχε επιτυχίες (με την ηρωική θυσία του Λεωνίδα στις Θερμοπύλες), οι Έλληνες κατάφεραν να νικήσουν τους Πέρσες στη ναυμαχία της Σαλαμίνας (480 π.Χ) και το επόμενο έτος νίκησαν στις Πλαταιές  και στη Μυκάλη (479 π.Χ.).

Μετά τις τελευταίες δύο αναφερόμενες μάχες, οι Έλληνες επιτέθηκαν στη Μικρά Ασία. Τότε ιδρύθηκε η Δηλιακή Συμμαχία, η οποία συνέχισε τον πόλεμο με τους Πέρσες γι’ ακόμα τριάντα έτη. Οι Έλληνες πολέμησαν τους Πέρσες στη Θράκη, στην Αίγυπτο, στη Μικρά Ασία και στην Κύπρο. Μετά τις συγκρούσεις αυτές υπεγράφη η Ειρήνη του Καλλία, κάτι που σήμαινε τη λήξη των πολέμων και τη νίκη των Ελλήνων.

Παρακολουθήστε τώρα μία σχετική παρουσίαση των περσικών πολέμων εδώ.

Εορτασμός των τριών Ιεραρχών

Σε όλα τα σχολεία της χώρας την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016 πραγματοποιήθηκε ο εορτασμός των τριών Ιεραρχών είτε με εκκλησιασμό των μαθητών είτε με ομιλία για το έργο και την προσφορά τους.

Με την ονομασία Τρεις Ιεράρχες αναφέρονται τρεις επιφανείς άγιοι και θεολόγοι της ορθόδοξης χριστιανικής θρησκείας, προστάτες των γραμμάτων και των μαθητών, ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος, ο Βασίλειος ο Μέγας και ο Γρηγόριος ο Ναζιανζηνός ή Θεολόγος.

Αναδείχθηκαν πατέρες της Εκκλησίας και άγιοι. Η σοφία και η δράση τους τους έδωσε τον τίτλο των μεγίστων φωστήρων.