VIDEOS

Επιμέλεια: Γιάννης Οργανόπουλος, Δάσκαλος, Υπεύθυνος Π.Ε. Α/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Πιερίας μέχρι 18-08-2011

(Τελευταία Επικαιροποίηση - Ενημέρωση: 01-04-2014)

Αρχική σελίδα


    Οι Παιδαγωγικές Ομάδες κατά την υλοποίηση προγραμμάτων στα σχολεία τους, πιθανώς αντλούν και αξιοποιούν υλικό (άρθρα, εικόνες, videos) από βιβλιογραφία, διαδίκτυο, ΜΜΕ και άλλες πηγές.

    Στο χώρο αυτό, παρουσιάζονται ορισμένα videos, τα οποία έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο και πιθανώς να φανούν  σε κάποιους από σας ενδιαφέροντα.

    Σε κάθε περίπτωση, προϋποτίθεται η κριτική προσέγγιση του οποιουδήποτε αναρτημένου στο διαδίκτυο υλικού,  για την περαιτέρω αποτελεσματική αξιοποίησή του  ή  την  εξ ολοκλήρου απόρριψή του.

     Τα κριτήρια ... δικά σας.

(Σε ό,τι αφορά κάποια Κριτήρια αξιολόγησης διαδικτυακών πηγών δείτε τις σημειώσεις σχετικού θέματος, από την Ημερίδα εισαγωγικής επιμόρφωσης με θέμα: «Εκπαίδευση για το Περιβάλλον και την Αειφορία στην Α/θμια Εκπαίδευση» (6ο Δημοτικό Σχολείο Κατερίνης, Τετάρτη 6/03/2013, ώρα 17.00): Εκπ/κό υλικό για την Π.Ε. - Χρήσιμοι Ιστότοποι: Σημειώσεις   (Αρχείο PDF) (Αναρτήθηκε εδώ στις 20/03/2013)


Πριν απ' όλα   όμως, απολαύστε για λίγο το συνάδελφο Λευτέρη Κηπόπουλο με την κιθάρα του.


 

Λευτέρης Κηπόπουλος

 (ένα από τα πολυτάλαντα καμάρια μας της Πιερίας)

Lefteris Kipopoulos plays Romanza hall

(Αναρτημένο στο YouTube από 27-12-2010. Ενσωματώθηκε εδώ 15-01-2011)

 

 

Επιστροφή στην αρχή της σελίδας


 

ΒΟΟΚ - Μήπως ξέρετε το ΒΟΟΚ?

(Αναρτημένο στο YouTube από 11-05-2011. Ενσωματώθηκε εδώ 12-08-2011)

 

 

 


 

Παίζουμε Οικολογικά - επεισόδιο 1ο

«Ένα [καταπληκτικό & συγκινητικό] "εναλλακτικό" μουσικό video για το περιβάλλον, με τη συμμετοχή 77 καλλιτεχνών, [που παίζουν και τραγουδούν τον Ερωτόκριτο]».

(Ενσωματώθηκε εδώ 27-06-2011 από vimeo.com)

 

 

Επιστροφή στην αρχή της σελίδας


 

Αντωνυμίες φρέσκες προσωπικές

(Στίχοι: Φώτης Κοτζαμάνης, Μουσική: Βαρβάρα Κουτίβα
Στο τραγούδι συμμετέχουν οι μαθητές/τριες της Γ΄ Δημοτικού των Εκπαιδευτηρίων ΠΑΙΔΕΙΑ)

(Αναρτημένο στο YouTube από 25-03-2014. Εδώ από 01-04-2014)

 https://www.youtube.com/watch?v=T5CET7BL-3Q

 


 

100 Years in 10 Minutes (1911 - 2011 in 10 Minutes)

Τα σημαντικότερα γεγονότα των τελευταίων 100 χρόνων σε 10 λεπτά

 

(Αναρτημένο στο YouTube από 28-12-2011. Ενσωματώθηκε εδώ 05-01-2012)

 

Επιστροφή στην αρχή της σελίδας

 


Ο Όλυμπος σε 10 λεπτά! Mount Olympus in 10 minutes

Μια γρήγορη περιήγηση στο μυθικό βουνό μέσα από την κάμερα του Ιωάννη Μπεϊνά. Προβλήθηκε στο Grito Rock Festival 2013 (3-3-2013) και στο Ελληνογερμανικό φόρουμ για την Ορεινή Πεζοπορία (7-12-2013).

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=qYT7pvfz308

 


 

Συλλογή τηγανέλαιου στην αυλή του σχολείου.

Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο Βρίας ,

με τη συνεργασία της Εθελοντικής Ομάδας  Δράσης Πιερίας (ΕΟΔΠ)

"Την Τετάρτη 25 Μαΐου 2011, στο σχολικό συγκρότημα της Βρίας, ολοκληρώθηκε μια πρωτότυπη περιβαλλοντική δραστηριότητα, την οποία οργάνωσαν οι εκπαιδευτικοί του δημοτικού σχολείου και του νηπιαγωγείου με τη βοήθεια της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας".

(Αναρτημένο στο YouTube από 31-05-2011, από ΕΟΔΠ. Ενσωματώθηκε εδώ στις 15-06-2011)

 

 

Δείτε περισσότερα στον ιστότοπο της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Πιερίας κάνοντας κλικ εδώ

 

Επιστροφή στην αρχή της σελίδας


 

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ "ΚΑΥΣΤΙΚΟ ΧΙΟΥΜΟΡ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΓΛΥΠΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ ΑΠΟ ΤΗ Μ. ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ

(Αναρτημένο στο YouTube από 13-04-2010. Διάρκεια: 03΄. 15΄΄)

 

 

Επιστροφή στην αρχή της σελίδας


 

Η ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΗΣ 10ης ΔΕΚ 1948
ΜΕ 30 ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ

Πηγή: "Νεολαία Υπέρ των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων",  (Αναρτημένα στο YouTube από 04-12-2009).

«Η Νεολαία Υπέρ των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων παρουσιάζει με έναν μοναδικό τρόπο την Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. 30 δικαιώματα - 30 τηλεοπτικά κοινωνικά μηνύματα.

Σκοπός της Νεολαίας Υπέρ των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι να εκπαιδεύσει τους νέους στις αρχές της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, έτσι ώστε να τα γνωρίζουν και να διεκδικούν τα δικά τους και των άλλων.

Τα τηλεοπτικά μηνύματα αποτελούν μέρος μόνον της διεθνούς εκπαιδευτικής της καμπάνιας η οποία περιλαμβάνει οπτικοακουστικό υλικό, φυλλάδια, διαγωνισμούς, εγχειρίδια διδασκαλίας για εκπαιδευτικούς που διδάσκουν ανθρώπινα δικαιώματα [...]".

 

Επιστροφή στην αρχή της σελίδας


 

"Κάνε άλμα πιο γρήγορο από τη φθορά"

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΛΟΥΚΑ ΛΕΛΟΒΑ ΜΑΘΗΤΗ ΤΟΥ 2ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

ΠΡΩΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΕΡΤ 2010
(Αναρτημένο στο YouTube από 10-10-2010. Διάρκεια: 05΄. 46΄΄)

 

 

Επιστροφή στην αρχή της σελίδας


 

ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΡΥΣΤΟΥ ΜΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΜΑΣ ......

(Αναρτημένο στο YouTube από 23-08-2010. Διάρκεια: 04΄. 30΄΄)

 

Επιστροφή στην αρχή της σελίδας


 

 ΟΜΙΛΙΑ 12ΧΡΟΝΟΥ ΚΟΡΙΤΣΙΟΥ ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΤΟ ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΪΡΟ (1992)

Πληροφορίες από τη wikipedia: "Το 1992, στην ηλικία των 12, η Cullis-Suzuki μάζεψε χρήματα μαζί με άλλα παιδιά, μέλη του ECO, για να παρευρεθεί στην Παγκόσμια Σύνοδο του ΟΗΕ για το Περιβάλλον, στο Ρίο Ντε Τζανέιρο. Εκεί μαζί με άλλα μέλη της ομάδας παρουσίασε στο συνέδριο περιβαλλοντικά θέματα υπό τον τρόπο που τα βιώνουν οι νέοι και χειροκροτήθηκε από όρθια τα μέλη του συνεδρίου. Σήμερα είναι ακτιβίστρια περιβαλλοντολόγος, ομιλήτρια, τηλεοπτική οικοδέσποινα και συγγραφέας.[...]"

(Αναρτημένο στο YouTube από 14-01-2010. Διάρκεια: 07΄. 14΄΄)

 

 

Επιστροφή στην αρχή της σελίδας


 

ΤΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΤΗΣ ΕΚΠΟΜΠΗΣ "ΕΞΑΝΤΑΣ" ON - LINE

 απευθείας στον ιστότοπο http://www.ert.gr/webtv/net/itemlist/category/112-εξάντας

(Τελευταία ενημέρωση: 03-02-2013)

 

Δείτε μεταξύ των άλλων ντοκιμαντέρ της εκπομπής "ΕΞΑΝΤΑΣ":

 

Πωλείται ζωή

«Μπορείτε να φανταστείτε μια αγορά νερού; Μια αγορά, όπου ιδιοκτήτες μετοχών νερού θα το πουλούσαν και θα το αγόραζαν, ενώ άλλοι θα κερδοσκοπούσαν πάνω στην τιμή του χωρίς να το χρειάζονται; Πως θα ήταν η ζωή, εάν όλα τα νερά του πλανήτη, επιφανειακά ή υπόγεια, τα νερά των ποταμών, των λιμνών και των παγετώνων, ανήκαν σε ιδιώτες; […]».

 

Υπέροχη Μακροοικονομία

ΤΟ Δ.Ν.Τ. βρίσκεται στη Γουατεμάλα από το 1984. Τα τελευταία εφτά χρόνια η χώρα εμφανίζει εντυπωσιακή οικονομική ανάπτυξη που θα ζήλευαν πολλά ανεπτυγμένα κράτη. Ο μέσος όρος αγγίζει το 4%! Ωστόσο, την ίδια στιγμή, το 1 στα 2 παιδιά κάτω των 5 ετών πεθαίνουν από την πείνα και τον υποσιτισμό. Ένα ντοκιμαντέρ συγκλονιστικών αντιφάσεων, όπου τα υπέροχα οικονομικά στοιχεία δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματική ζωή.

 

Πουλώντας αέρα

Είχατε ποτέ φανταστεί πως ο καθαρός αέρας μπορεί να γίνει αντικείμενο εμπορικής συναλλαγής; Κι όμως, η ικανότητα των φυτών να απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα, σήμερα μπορεί να αποτιμηθεί σε χρήμα και να αποφέρει μεγάλα κέρδη. Μια καινούρια χρηματιστηριακή αγορά, η Αγορά του Άνθρακα, έχει ήδη γεννηθεί!

 

Όταν βυθίζεται ο κόσμος

«Οι επιστήμονες θεωρούν το Μπαγκλαντές ως το σημείο 0 της κλιματικής αλλαγής. Καθώς λιώνουν οι πάγοι, η στάθμη των θαλασσών ανεβαίνει και αυτή η παράκτια χώρα της Νότιας Ασίας βυθίζεται. Στο Μπαγκλαντές, περίπου 20 εκατομμύρια άνθρωποι υπολογίζεται ότι πρόκειται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους μέχρι το 2050 και να γίνουν περιβαλλοντικοί πρόσφυγες».

Επιστροφή στην αρχή της σελίδας

...........................................................................................................................

Αναζητείστε και τα ντοκιμαντέρ:

 

Ψηφιακά νεκροταφεία

«Από τη Silicon Valley, την Μέκκα της τεχνολογίας, ως την Κίνα της οποίας ολόκληρες επαρχίες ζουν από την ανακύκλωση ηλεκτρονικών αποβλήτων, οι εικόνες της στρεβλής οικονομικής ανάπτυξης που υπονομεύει το μέλλον του πλανήτη. […]».

 

Πεθαίνοντας στην αφθονία

«Μια χούφτα πολυεθνικές εταιρείες έχουν καταφέρει να ελέγξουν την «καρδιά» του φαγητού που βάζουμε στο καθημερινό μας τραπέζι: Τον ίδιο τον σπόρο και ως εκ τούτου την παγκόσμια γεωργική παραγωγή. Οι χρηματιστές στον ανεπτυγμένο κόσμο τζογάρουν με τα τρόφιμα, ανεβοκατεβάζοντας τις τιμές, παίζοντας με το θεμελιώδες δικαίωμα των ανθρώπων να έχουν πρόσβαση στο φαγητό. Την ίδια στιγμή σχεδόν ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο υποσιτίζονται και 25.000 πεθαίνουν κάθε μέρα από πείνα. […]».

 

Το αίμα των Κουάν Κουάν

«Στα παρθένα τροπικά δάση του Αμαζονίου, της περιοχής με την μεγαλύτερη βιοποικιλότητα στον πλανήτη, συντελείται ένα ανείπωτο έγκλημα διαρκείας κατά της ανθρωπότητας. Η Texaco κατηγορείται ότι πέταξε στην Αμαζονία του Εκουαδόρ, 18 ˝ δισεκατομμύρια γαλόνια τοξικών πετρελαϊκών αποβλήτων. Η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία, η Petroecuador, κατηγορείται για εκατοντάδες διαρροές τόνων αργού πετρελαίου, μέσα στη ζούγκλα. […]».

 

49 λέξεις για το χιόνι

«Ο Πλανήτης έχει πυρετό και το θερμόμετρο για να τον μετρήσουμε βρίσκεται στη Γροιλανδία. Στην αχανή αυτή γη των Πάγων που λιώνει πλέον με μεγάλη ταχύτητα όλα όσα ακούμε στα δελτία ειδήσεων και διαβάζουμε στις εφημερίδες, συνιστούν την καθημερινότητα των λιγοστών κατοίκων της. Οι Ινουίτ, πιο γνωστοί σε εμάς ως Εσκιμώοι, παρακολουθούν ανήμποροι την ζωή τους να αλλάζει δραματικά και τον Αρκτικό πολιτισμό τους να δέχεται το σημαντικότερο ίσως πλήγμα στην μακραίωνη παγωμένη ιστορία του. Κυνηγοί και ψαράδες παραδοσιακά, βλέπουν τα θηράματά τους να εξαφανίζονται, ενώ η μετακίνηση τους γίνεται ολοένα και πιο επικίνδυνη λόγω του εύθραυστου πάγου και των καιρικών συνθηκών που αλλάζουν απρόσμενα. […]».

 

Επιστροφή στην αρχή της σελίδας


 

Η ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΗ ΣΕ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΝΑΒΡΑΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

Δείτε  ορισμένα videos (αποσπάσματα τηλεοπτικών εκπομπών & ομιλία του προέδρου της Κοινότητας, στο 1ο TEDxAcademy στην Ελλάδα), σχετικά με τον επιτυχημένο τρόπο ανάπτυξης της Κοινότητας Ανάβρας, που βρίσκεται στο όρος Όθρυς (υψόμετρο 800  - 1000 μέτρα).

Τρία Κτηνοτροφικά Πάρκα Βιολογικής Κτηνοτροφίας, Αιολικό Πάρκο, Μικρό Υδροηλεκτρικό, Τηλεθέρμανση και ζεστό νερό για όλη την κοινότητα με Βιοκαύσιμα (κοπριά και υπολείμματα υλοτομίας), Περιβαλλοντικό - Πολιτισμικό Πάρκο, Λαογραφικό Μουσείο Κτηνοτροφικής Ζωής, Γηροκομείο, Σύγχρονες Αθλητικές εγκαταστάσεις και αρκετά άλλα επιτεύγματα χαρακτηρίζουν την όλη δουλειά του εξαιρετικού Κοινοτάρχη κ. Δημήτρη Τσουκαλά.

 

Επιστροφή στην αρχή της σελίδας


Νερό και κλιματικές αλλαγές

http://vod.sch.gr/video/view/650

"Οι επιπτώσεις της μόλυνσης του περιβάλλοντος στο νερό και οι κλιματικές αλλαγές που συμβαίνουν.
Δημιουργήθηκε από Εκπαιδευτική Τηλεόραση στο ΠΣΔ, στις 5/6/2008, 17:12 . Διάρκεια : 00:10΄:07"

Επιστροφή στην αρχή της σελίδας


Το ρολόι της καταστροφής

http://vod.sch.gr/video/view/616

Επιπτώσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας στο φυσικό περιβάλλον.
Δημιουργήθηκε από Εκπαιδευτική Τηλεόραση
στο ΠΣΔ, στις 7/5/2008, 13:55 . Διάρκεια: 00:18΄:36΄΄

Επιστροφή στην αρχή της σελίδας


 

ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΛΙΘΑΝΘΡΑΚΑ
Βίντεο του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF Ελλάς), στο οποίο μιλάει ο Αχιλλέας Πληθάρας, Υπεύθυνος Εκστρατειών Πολιτικής WWF Ελλάς

(Διάρκεια 05΄:49΄΄)

 

Επιστροφή στην αρχή της σελίδας


 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Πράσινη Ενέργεια

«Οι κλιματικές αλλαγές και οι συνέπειές τους στο πλανητικό οικοσύστημα δε γνωρίζουν σύνορα. Αφορά σε όλα τα κράτη και στον καθένα μας. Είναι ανάγκη λοιπόν να αλλάξουμε τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε το περιβάλλον, την ανάπτυξη και την πρόοδο, να στραφούμε προς τη νέα πράσινη τεχνολογία που σέβεται το μέτρο και την αρμονική συνύπαρξη του ανθρώπου με το περιβάλλον.

Η εκπαιδευτική ταινία "Πράσινη Ενέργεια" πήρε την τιμητική διάκριση "highly commended" από την επιτροπή του διαγωνισμού MEDEA AWARDS 2009».

Επιστροφή στην αρχή της σελίδας


 (Αναρτήθηκε 18-02-2013)

Δείτε τα ντοκιμαντέρ του Προγράμματος "ENERGY Bits" για τη βιώσιμη ενέργεια και την εξοικονόμηση ενέργειας που υποστηρίζεται από το πρόγραμμα Intelligent Energy Europe (Ευφυής Ενέργεια για την Ευρώπη) της ΕΕ, με στόχο την παροχή κινήτρων για αλλαγή συμπεριφοράς και την προώθηση καινοτόμων πρακτικών μεταξύ των ατόμων ηλικίας 11-18 ετών.

Επιστροφή στην αρχή της σελίδας


 

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Διαφημιστικά και άλλα μικρά videos από ΜΚυΟ και άλλους φορείς, με θέμα την εξοικονόμηση ενέργειας

Επιστροφή στην αρχή της σελίδας


 

Δείτε videos σχετικά με την ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ του ΟΗΕ για το Κλίμα
(Κοπεγχάγη 7 - 19 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2009).
Ανταποκρίσεις και σχολιασμοί από μέλη της WWF.

http://www.wwf.gr/cop15/

Επιστροφή στην αρχή της σελίδας


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ(1)

ΠΕΘΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ
(Διάρκεια: 56,5΄)

«Η Ελλάδα είναι η πιο σπάταλη σε ενέργεια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παρότι προικισμένη με άφθονο ήλιο, αέρα και πλούσιο γεωθερμικό δυναμικό, έχει βρεθεί σε θέση ουραγού στην χρησιμοποίηση των εναλλακτικών μορφών ενέργειας. Χώρες όπως η Γερμανία και η Αυστρία χρησιμοποιούν την ηλιακή ενέργεια πολύ περισσότερο απ' ότι η Ελλάδα, ενώ στο Λονδίνο λειτουργεί ήδη ένα ηλιακό χωριό!! […]»

Επιστροφή στην αρχή της σελίδας


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ (2)

ΕΝΑΣ ΥΠΕΡΟΧΟΣ ΧΗΜΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ
(Διάρκεια: 52΄)

«ΥΓΕΙΑ - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ – ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Είναι παντού. Από τα χρώματα, τα έπιπλα και τις μοκέτες του σπιτιού μας, μέχρι τα ρούχα, τα παιδικά παιχνίδια και τα καλλυντικά. Χιλιάδες χημικές ενώσεις βρίσκονται σε προϊόντα που βελτιώνουν τη ζωή μας, ωστόσο η χρήση τους μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στον οργανισμό μας. Χωρίς να το ξέρουμε, όλοι μας συμμετέχουμε σε ένα ανεξέλεγκτο πείραμα που πραγματοποιείται εδώ και τουλάχιστον 5 δεκαετίες στον πλανήτη μας, από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. […]»

Επιστροφή στην αρχή της σελίδας


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ(3)

ΑΥΤΟΚΤΟΝΩΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟ ΠΙΡΟΥΝΙ ΜΑΣ
(Διάρκεια: 60΄)

«Τα μεταλλαγμένα τρόφιμα και η σύγχρονη βιομηχανοποιημένη τροφή, είναι τα θέματα του δεύτερου επεισοδίου της σειράς ΥΓΕΙΑ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΔΙΑΤΡΟΦΗ. Η εκπομπή ξεκινάει με μια αποκαλυπτική έρευνα για πολλές από τις σύγχρονες τροφές, οι οποίες με την τυποποίηση χάνουν το άρωμά τους. Υπάρχουν μεγάλα εργοστάσια τα οποία σε συνθήκες μυστικότητας παρασκευάζουν συστατικά που δίνουν την ψευδαίσθηση της αρχικής γεύσης [...]».

Επιστροφή στην αρχή της σελίδας


ΤΟ ΚΟΥΤΙ ΤΗΣ ΠΑΝΔΩΡΑΣ

ΤΡΩΜΕ ΨΕΜΑΤΑ!

(Διάρκεια: 50΄)

«[...] Ξέρετε ότι κάποιοι από εμάς ποτέ στη ζωή μας δεν έχουμε φάει αληθινό κρέας, αλλά το κρέας που παίρνει γεύση και χρώμα από τα χημικά; Γνωρίζετε ότι το DNA μας μεταλλάσσεται μέρα με την ημέρα ακόμη και από τα απλά ανθρακούχα ποτά;

Αν είμαστε ό,τι τρώμε, τότε τι στα αλήθεια είμαστε;

Μήπως είμαστε μερικά κιλά συντηρητικών, γενετικά τροποποιημένων τροφίμων, καρκίνων και ασθενειών; [...]».

Επιστροφή στην αρχή της σελίδας


 

CHIKEN ALA CARTE

    Ταινία μικρού μήκους, άκρως συγκλονιστική κατά τη γνώμη μας, η οποία προβλήθηκε στο 56ο διεθνές  Φεστιβάλ Κινηματογράφου, που έγινε το 2006 στο Βερολίνο. Το θέμα του φεστιβάλ  αναφερόταν στην πείνα παγκοσμίως (FOOD, TASTE and HUNGER). Η συγκεκριμένη ταινία  απέσπασε την πρώτη θέση.

(Αναρτημένο στο YouTube από 05-04-2009. Διάρκεια: 06΄:09΄΄).

 

Επιστροφή στην αρχή της σελίδας


Παίζοντας με το νερό, στο Ρέμα της Αγίας Τριάδας Βροντούς Πιερίας
(Διάρκεια: 00΄:52΄΄, Μέγεθος 1,37
MB)

Επιστροφή στην αρχή της σελίδας


Ο κύκλος του νερού

http://vod.sch.gr/video/view/663

 

 

"Η ταινία παρακολουθεί τον κύκλο του νερού, καταγράφει την ομορφιά του, επισημαίνει τους κινδύνους και αναζητεί λύσεις για να ξαναγυρίσει η ζωή στα ποτάμια, τις λίμνες και τις θάλασσες.
Δημιουργήθηκε από Εκπαιδευτική Τηλεόραση στο ΠΣΔ, στις 27/6/2008, 16:57 . Διάρκεια : 00:14΄:22"

Επιστροφή στην αρχή της σελίδας


ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ "ΕΡΕΥΝΑ"

Ο ΑΣΩΠΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ ΣΤΗ ΒΟΙΩΤΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΝΕΡΟ ΤΟΥ
(Διάρκεια: 48΄)

"Το βίντεο αυτό έχει 5 μέρη και είναι από την εκπομπή του Παύλου Τσίμα "Έρευνα". Ασχολείται με τη ρύπανση του Ασωπού ποταμού της Βοιωτίας κυρίως με εξασθενές χρώμιο, το οποίο είναι καρκινογόνο".

Επιστροφή στην αρχή της σελίδας


 

Video για την εξοικονόμηση νερού με τίτλο "Water first steps" της WWF.Fr

(Αναρτημένο στο YouTube από 08-04-2009. Διάρκεια: 00΄:41΄΄)

 

Επιστροφή στην αρχή της σελίδας


 

«3ος Παγκόσμιος Πόλεμος» / «World War III» / «World Water War»

Απόσπασμα κειμένου από tvxs:

«Το πολυτιμότερο αγαθό, το νερό αποτελεί τον πυρήνα της ταινίας ενός λεπτού, δύο νεαρών φοιτητών του ΑΠΘ του Τμήματος Κινηματογράφου, του Στέλιου Αλεξανδράκη και του Μενέλαου Παμπουκίδη, οι οποίοι κέρδισαν το πρώτο βραβείο ανάμεσα σε 210 άλλες ταινίες από χώρες όλου του κόσμου και πληγείσες περιοχές από περιβαλλοντικές καταστροφές. Η ταινία συμμετείχε στον παγκόσμιο διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο (αρχές Νοεμβρίου 2009) με τίτλο "Ένα λεπτό για να σώσεις τον κόσμο" ["One minute to Save the World!"]. Η ταινία έχει τίτλο "3ος Παγκόσμιος Πόλεμος" [“World War III”] και διαπραγματεύεται τον πρωταρχικό ρόλο που παίζει το νερό στη ζωή μας.

Το μπουκάλι με το νερό χρησιμοποιείται προφανώς ως δείγμα σαρκασμού για να δείξει την αξία του, ενώ η πολυφυλετική συμμετοχή στις δολοφονίες προτίθεται να δείξει την μεγάλη διάσταση σε παγκόσμιο βαθμό που έχει πάρει και αναμένεται να πάρει στο μέλλον το ζήτημα, δήλωσε ο Στέλιος Αλεξανδράκης. […]

Και τέλος ως προς το δικό του μήνυμα που θα άφηνε σε ένα μπουκάλι, μας απάντησε: "Πρέπει να προσέχουμε τον πλανήτη μας, γιατί οι καλοί πλανήτες δύσκολα βρίσκονται."»

Οι δημιουργοί της, έχουν επίσης αποσπάσει το 1ο βραβείο και στο Πανευρωπαϊκό Φεστιβάλ ταινιών ενός λεπτού "Σκέψου, Δράσε, Άλλαξε" της Ε.Ε. [που διοργανώθηκε από το E.P.P. (European People’s Party - διαδικτυακό κανάλι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με έδρα τις Βρυξέλλες), στις 15/6/2009]. Πηγή: http://tvxs.gr (26-01-2010)

 

(Διάρκεια: 01΄.01΄΄)

 

Επιστροφή στην αρχή της σελίδας


Η ... μεγάλη... επιστροφή!

(Αναρτημένο στο YouTube από 30-10-2009. Διάρκεια: 00'.36'')

 

Επιστροφή στην αρχή της σελίδας


 

The story of bottled water (Η Ιστορία του εμφιαλωμένου νερού)

(Αναρτημένο στο YouTube από 03-12-2012. Διάρκεια: 08'.04'')

(Ενσωματώθηκε εδώ: 03-02-2013)

 

 

Επιστροφή στην αρχή της σελίδας


 

ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΖΩΗ - ΡΥΠΑΝΣΗ ΥΔΑΤΩΝ

Δείτε ορισμένα videos σχετικά με θαλάσσια ζώα, όπως κοινωνίες δελφινιών, φαλαινών.
Και ορισμένα
videos
σχετικά με ρύπανση υδάτων

Επιστροφή στην αρχή της σελίδας


 

Αυτά που θα δείτε εδώ (ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΙΝΑ), συμβαίνουν στο νησί Midway (Pihemanu), στο Βόρειο Ειρηνικό ωκεανό, 3200 χιλιόμετρα μακριά από κάθε ήπειρο...

http://www.midwayfilm.com/


 

CARETTA - CARETTA
Δείτε ορισμένα videos σχετικά με τη θαλάσσια χελώνα caretta - caretta

Επιστροφή στην αρχή της σελίδας


 

"Η ΑΡΚΟΥΔΑ"

(Κινηματογραφική ταινία Παραγωγής 1988)

Διάρκεια: 94΄, εκπληκτική ταινία του Jean - Jacques Annaud, (αποσπάσματα στο YouTube, αναζήτηση με τη λέξη "The bear part ...").

Πρωταγωνιστής της ταινίας είναι ένα μικρό αρκουδάκι, που χάνει τη μητέρα του, μετά από μια κατολίσθηση βράχων κατά την αναζήτηση τροφής. Μετά από κάποιες περιπέτειες, που θέτουν σε κίνδυνο και τη δική του ζωή, συναντά μια άλλη αρκούδα (αρσενική), η οποία και αναλαμβάνει το ρόλο του προστάτη (παρόλο ότι η συνύπαρξη αυτών των δύο ζώων θεωρείται ανέφικτη). Η ταινία εξελίσσεται μέσα σε υπέροχα φυσικά τοπία και η ανθρώπινη παρουσία αναφέρεται στη δραστηριότητα δύο και για πολύ λίγο τριών κυνηγών

Επιστροφή στην αρχή της σελίδας


 

ΛΥΚΟΙ

«[…] Το βράδυ, διηγούμαι την συνάντηση μου με τον λύκο. Μα κανένας ορειβάτης δεν με πίστεψε.

“Μπα, θα ’ταν κάνα τσομπανόσκυλο”, “ε, και τι έγινε”. Μόνο, ο γερο - Δημόπουλος, ένας γλυκύτατος τσομπάνος, πού ’χαν δει   πολλά τα μάτια του, με πίστεψε. “Πρέπει να ‘ναι ο μονόλυκος, που παρακολουθεί το κοπάδι μου”, μου είπε. “Προχθές μου 'φαγε, μία προβατίνα γαλάρα. Αμ τι να κάνει κι αυτός, πείναγε. Οι λύκοι είναι για να τρων τα πρόβατα: έτσι τους έφτιακε ο θεός”.

Τα λόγια του με συγκλόνισαν. Και ήταν τα λόγια τα βιοκεντρικά κάποιου, που μόλις είχε υποστεί ζημιά απ' τον λύκο. Σπουδαία λόγια, απ' αυτά που έχω ακούσει λίγες φορές στη  ζωή μου [...]

Μα, φίλε λύκε, θα ήθελα να διηγηθείς, σε όλες αυτές τις γενιές ορειβατών και πεζοπόρων, που το μόνο που τους νοιάζει είναι η κορυφή, ότι μαζί με τον χαμό του τελευταίου λύκου θα χαθεί η ίδια η ελευθερία. “Γιατί, οι λύκοι είναι για να τρων τα πρόβατα. Έτσι τους έφκιασε ο θεός”.­ Τίποτα περισσότερο, κι ο θεός να με συγχωρέσει [...]»

Τσίπηρας Κ.,  (1993), Στα Ελληνικά βουνά (Β΄ Μέρος): 50 ακόμη πεζοπορικές και οικολογικές διαδρομές, (σελ. 7-12). Αθήνα, «Νέα Σύνορα» - Α.Α. Λιβάνη.

Δείτε videos σχετικά με τη ζωή των υπέροχων αυτών ζώων

Επιστροφή στην αρχή της σελίδας


«Η τελευταία μας βολή» / «Our Last Shot»

(Αναρτημένο στο YouTube από 14-06-2009. Διάρκεια: 01΄.00΄΄)

 

Απόσπασμα κειμένου από kathimerini:

«Στην ταινία “Our Last Shot”, [Η τελευταία μας βολή] ο Κώστας Καρύδας [φοιτητής του Τμήματος Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Tεχνών του ΑΠΘ] από την Καρδίτσα επιστράτευσε φίλους και γνωστούς. […].

“Μέσα σ’ ένα λεπτό ήθελα να μεταφέρω ότι ο χρόνος προς την καταστροφή του περιβάλλοντος μετράει αντίστροφα, κάνοντας ταυτόχρονα έναν παραλληλισμό με τον πλανήτη που κρατάμε στα χέρια μας”, εξήγησε στην “Κ” ο Κώστας Καρύδας.»

[Η ταινία απέσπασε το 2ο βραβείο στο Πανευρωπαϊκό Φεστιβάλ ταινιών ενός λεπτού "Σκέψου, Δράσε, Άλλαξε" της Ε.Ε., που διοργανώθηκε από το E.P.P. (European People’s Party - διαδικτυακό κανάλι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με έδρα τις Βρυξέλλες), στις 15/6/2009]. Πηγή: www.kathimerini.gr (26-01-2010)

 

Επιστροφή στην αρχή της σελίδας


 

"Βίντεο με χιουμοριστικά σκίτσα από το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF Ελλάς) και μερικές γελοιογραφίες που δείχνουν με απλό και πολύ παραστατικό τρόπο τι μπορεί να κάνει ο καθένας μας για να έχουμε ένα καθαρότερο περιβάλλον".

(Αναρτημένο στο YouTube από 17-02-2009. Διάρκεια 04΄. 43΄΄)

 

Επιστροφή στην αρχή της σελίδας


"Δεν είναι παραμύθι".

Μια οικολογική ιστορία για την ανακύκλωση (Εταιρεία "ανακύκλωση συσκευών αε")

"Δείτε μια φανταστική ιστορία για την πραγματική αξία της ανακύκλωσης ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών".

(Αναρτημένο στο YouTube από 18-12-2009. Διάρκεια: 04΄.16΄΄)

 

Επιστροφή στην αρχή της σελίδας


Συστήματα ανακύκλωσης

http://vod.sch.gr/video/view/649

"Παρουσίαση της λειτουργίας των διαφόρων συστημάτων ανακύκλωσης.
Δ
ημιουργήθηκε από Εκπαιδευτική Τηλεόραση
στο ΠΣΔ, στις 5/6/2008, 17:08. Διάρκεια: 00:11΄:54"

Επιστροφή στην αρχή της σελίδας


Τα πεύκα πεθαίνουν όρθια και αβοήθητα

http://vod.sch.gr/video/view/647

"Γιατί τα περισσότερα πεύκα της Αττικής τα τελευταία χρόνια φαίνονται καχεκτικά και πολλά άλλα ξεραίνονται.
Δημιουργήθηκε από Εκπαιδευτική Τηλεόραση
στο ΠΣΔ, στις 5/6/2008, 17:02 . Διάρκεια: 00:10΄:19"

Επιστροφή στην αρχή της σελίδας


Βιολογικές καλλιέργειες

http://vod.sch.gr/video/view/648

"Παρουσίαση των βιολογικών καλλιεργειών στο χωριό Καλύβια κοντά στο Αγρίνιο.
Δημιουργήθηκε από Εκπαιδευτική Τηλεόραση
στο ΠΣΔ, στις 5/6/2008, 17:06 . Διάρκεια: 00:18΄:22"

Επιστροφή στην αρχή της σελίδας


Κατάστημα ζώων Pet shop

Βραβεία:
Καλύτερη ταινία μικρού μήκους στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους,
Καλύτερη ταινία μικρού μήκους στο φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Πάτρα και ειδικό βραβείο,
Ειδική Μνεία στο Πεσκάρα Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους,
Ειδική Μνεία στην Νάουσα Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους,
Silber Metal στο Φεστιβάλ der Nationen,
Silber Metal στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Des Nightkommerziellen Films

(Αναρτημένο στο YouTube από 19-09-2012. Διάρκεια 07΄:02΄΄)

 

Επιστροφή στην αρχή της σελίδας


ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΣΠΟΤ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ

(Διάρκεια: 00΄. 59΄΄)

 

Επιστροφή στην αρχή της σελίδας


 

Παιδική κακοποίηση (Συναισθηματική)  - hamomilaki.gr

 (Διάρκεια: 05΄. 04΄΄)

 

Επιστροφή στην αρχή της σελίδας


 

ΠΑΙΔΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ

Τηλεοπτικό σποτ από το Δίκτυο
για την Πρόληψη και καταπολέμηση της σωματικής τιμωρίας στα παιδιά.

Συντονιστής Δικτύου: Συνήγορος του Πολίτη

  (Διάρκεια: 00΄. 41΄΄)

 

Επιστροφή στην αρχή της σελίδας


 

Σειρά από έξυπνα βιντεάκια ενάντια στις κοινωνικές προκαταλήψεις & στερεότυπα

Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (www.hlhr.gr )

(Αναρτημένα στο YouTube Ιανουάριο - Φεβρουάριο 2013. Ενσωματώθηκαν εδώ: 17-02-2013)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Δείτε τη συλλογή videos της ΠΥΛΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ του ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ/ΠΤΔΕ
με θέματα "δάσος - δασικές πυρκαγιές", "ποτάμι", "λίμνη", "θάλασσα", "ανακύκλωση νερού" κ.α.

http://www.env-edu.gr/Multimedia.aspx?type=Video

 


Επιστροφή στην αρχή της σελίδας

Αρχική σελίδα