ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Ανατολικού Ολύμπου βρίσκεται στον παραδοσιακό οικισμό «Παλιός Παντελεήμονας» του Δήμου Ανατολικού Ολύμπου.

Ο οικισμός απέχει μόλις 6 χλμ. από το χωριό και την παραλία του Νέου Παντελεήμονα όπου υπάρχουν πολλές δυνατότητες διαμονής, φαγητού, ψυχαγωγίας. Βρίσκεται 43 χιλιόμετρα από την Κατερίνη. Έχει εύκολη πρόσβαση μέσω του Εθνικού Αυτοκινητόδρομου Ε 75 (κόμβος Νέου Παντελεήμονα και Πλαταμώνα) και του Σιδηρόδρομου (Σταθμός Ν. Πόρων ή Λεπτοκαρυάς).

Πανέμορφος, αναπαλαιωμένος, παραδοσιακός οικισμός στις πλαγιές του Κάτω Ολύμπου, σε υψόμετρο 600 μ. περίπου, με υπέροχη θέα προς τον Θερμαϊκό κόλπο και τις ακτές της Νότιας Πιερίας. Από τις λίγες, αν όχι η μοναδική, περιοχές στον κόσμο που το μάτι του επισκέπτη μπορεί να ταξιδέψει από το 0 της θάλασσας στα 3000μ. υψόμετρο, διακρίνοντας τις ζώνες βλάστησης.

 Στην κεντρική πλακόστρωτη πλατεία με τα υπεραιωνόβια πλατάνια της υπάρχει η παλιά εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα, το παλιό σχολείο που έχει αναπαλαιωθεί, παραδοσιακές ταβέρνες και καφενεία. Λίγο έξω από τον οικισμό βρίσκονται οι κτιριακές εγκαταστάσεις του ΚΠΕ Ανατολικού Ολύμπου Πιερίας. Οι διαδρομές προς τον οικισμό και στη γύρω περιοχή σας καλούν να χαρείτε από κοντά το πλούσιο δάσος από καστανιές, οξιές και κουμαριές, καθώς και την πλούσια πανίδα του Κάτω Ολύμπου.

 

 

 

 

 

 

Στο ΚΠΕ Ανατ. Ολύμπου υλοποιούνται τρία (3) ημερήσια προγράμματα και ένα (1) πιλοτικό για την ανακύκλωση. Επίσης θα υλοποιείται και το ένα (1)  διήμερο, τριήμερο ή τετραήμερο πρόγραμμα (ανάλογα με την απόσταση της περιοχής από την οποία προέρχεται το σχολείο) και αποτελεί σύνθεση των δυο τουλάχιστον ημερήσιων προγραμμάτων του.

Τα  προγράμματα του ΚΠΕ Ανατ. Ολύμπου χρησιμοποιούν ενεργητικές παιδαγωγικές μεθόδους και στηρίζονται στο μοντέλο της διεπιστημονικότητας, της βιωματικής προσέγγισης και της κινητοποίησης του γνωστικού – συναισθηματικού - ψυχοκινητικού τομέα των μαθητών που τα παρακολουθούν. Επιπλέον, τα προγράμματα αυτά λειτουργούν υποστηρικτικά στα προγράμματα Π.Ε. που υλοποιούνται στα σχολεία αλλά και προτρέπουν τα παιδιά σε συγκεκριμένες δράσεις καθημερινής, περιβαλλοντικά υπεύθυνης συμπεριφοράς.

Περιλαμβάνουν φάσεις στοχοθεσίας και αλληλογνωριμίας, εργασίας στην αίθουσα, στο πεδίο, στο εργαστήριο, σύνθεσης προτάσεων διαχείρισης και αξιολόγηση.

               

.......................................................................................

Συνοπτική περιγραφή περιεχομένου του κάθε προγράμματος

 1. «Στα μονοπάτια του Ολύμπου»  
Απευθύνεται σε Νηπιαγωγεία, Δημοτικά σχολεία, Γυμνάσια και Λύκεια  ή σε άλλες κοινωνικές ομάδες (μονοήμερο).

Μέσα από το πρόγραμμα αυτό, οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να διερευνήσουν τη λειτουργία του δάσους ως πλήρες οικοσύστημα καθώς και τη σημασία του για τον άνθρωπο, να  αναπτύξουν ερευνητική διάθεση και δεξιότητες για αναγνώριση και καταγραφή στοιχείων. Να ανακαλύψουν  τις αισθήσεις τους. Να  αγαπήσουν το δάσος ώστε να θελήσουν να το προστατέψουν με συγκεκριμένες δράσεις. Επίσης να ευαισθητοποιηθούν πάνω στο θέμα της αειφόρου ανάπτυξης και σωστής διαχείρισης του δασικού πλούτου, ώστε να αναπτυχθούν οι υπεύθυνες στάσεις που θα συμβάλουν στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Στο πρόγραμμα αυτό προσεγγίζεται η σχέση του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον.

       

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

9.00:  Άφιξη στο Π. Παντελεήμονα, καλωσόρισμα.

9.15 - 10.15: Περπατώντας για το ΚΠΕ, περιήγηση και αναφορά στην αειφορική  διαχείριση του παραδοσιακού οικισμού του Π. Παντελεήμονα στο παρελθόν και τώρα.

10.15 - 10.30:  Παρουσίαση (PowerPoint και video) στην αίθουσα σεμιναρίων για το ρόλο και τη λειτουργία του ΚΠΕ, τους στόχους και την εξέλιξη του Προγράμματος και προβολή εικόνων από την πανίδα και χλωρίδα του Ολύμπου.

10.30 - 10.45: Προσφορά δεκατιανού με σάντουιτς και χυμό.

10.45 - 14.15:  Παιχνίδια γνωριμίας με τα παιδιά. Μοίρασμα στα παιδιά φύλλων εργασίας. Χωρισμός σε ομάδες. Μετακίνηση στο πεδίο με ταυτόχρονη συμπλήρωση φύλλων εργασίας. Παιχνίδι γνώσεων και κινητοποίησης. Οι μαθητές εκφράζουν δημιουργικά τις εντυπώσεις τους.

14.30: Λήξη προγράμματος, αναχώρηση.

2. «Πορεία στο χρόνο: Ιστορία και Περιβάλλον στο κάστρο του Πλαταμώνα»
Απευθύνεται σε Δημοτικά σχολεία, Γυμνάσια και Λύκεια  ή σε άλλες κοινωνικές ομάδες (μονοήμερο).

Το πρόγραμμα εξελίσσεται στο κάστρο του Πλαταμώνα και ολοκληρώνεται στο κτίριο του ΚΠΕ, στον Παλιό Παντελεήμονα. Οι συμμετέχοντες μπορούν να γνωρίσουν την ιστορία του τόπου,  να αντιληφθούν τη διαχρονική χρήση των φυσικών πόρων, την επαναχρησιμοποίηση των υλικών  και να προτείνουν λύσεις για τη σημερινή αξιοποίηση των ιστορικών μνημείων, στα πλαίσια της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης.

 ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

9.00:  Άφιξη στο Κάστρο του Πλαταμώνα, καλωσόρισμα.

9.15 - 11.45: Μοίρασμα στα παιδιά φύλλων εργασίας. Παιχνίδια κινητοποίησης – εμπιστοσύνης. Ιστορικές αναφορές, χωρισμός σε ομάδες. Περιήγηση στο Κάστρο με ταυτόχρονη συμπλήρωση των φύλλων εργασίας. Παιχνίδι γνώσεων- κινητοποίησης.

11.45 - 12.00:  Προσφορά δεκατιανού με σάντουιτς και χυμό.

12.00 - 12.20:  Μετακίνηση στον Π. Παντελεήμονα

12.20 - 13.00: Περπατώντας για το ΚΠΕ, περιήγηση και αναφορά στην αειφορική  διαχείριση του παραδοσιακού οικισμού του Π. Παντελεήμονα στο παρελθόν και τώρα.

13.00 – 13.15: Παρουσίαση (PowerPoint και video) στην αίθουσα σεμιναρίων για το ρόλο και τη λειτουργία του ΚΠΕ, τους στόχους, την εξέλιξη του Προγράμματος και προβολή εικόνων με άλλα κάστρα από την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο.

13.15 – 14.15: Οι μαθητές εκφράζουν δημιουργικά τις εντυπώσεις τους.

Αξιολόγηση του προγράμματος.

14.30: Λήξη προγράμματος, αναχώρηση.

3. «Χτίζουμε αυτό που είμαστε, είμαστε αυτό που χτίζουμε».
Πρόγραμμα για τον Παραδοσιακό οικισμό του Π. Παντελεήμονα.  Απευθύνεται σε Δημοτικά σχολεία, Γυμνάσια και Λύκεια  ή σε άλλες κοινωνικές ομάδες (μονοήμερο).

Σκοπός του προγράμματος είναι να έρθουν οι συμμετέχοντες σε επαφή με το αξιόλογο τοπίο της νότιας Πιερίας και να αντιληφθούν την άμεση σχέση του φυσικού περιβάλλοντος με τις δραστηριότητες των ανθρώπων. Στόχοι του προγράμματος είναι να ερευνήσουν και να αντιληφθούν τους τρόπους χρήσης και εξοικονόμησης πόρων από το περιβάλλον, να συνδέσουν τις ανθρώπινες δραστηριότητες με το περιβάλλον γύρω μας, να αντιληφθούν και να συνειδητοποιήσουν τις επιβαρύνσεις που δημιουργούνται σε αυτό από τις ανθρώπινες οικιστικές, τουριστικές και άλλες  παρεμβάσεις,  να προτείνουν λύσεις.

 4. «Παρέα με την κυρία ΜΕΑ».

Πιλοτικό ημερήσιο πρόγραμμα που αφορά την ανακύκλωση και στοχεύει, όπως  τα αρχικά δηλώνουν, στη Μ(είωση), στην Ε(παναχρησιμοποίηση) και στην  Α(νακύκλωση) των απορριμμάτων. Επιδίωξη του προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση των  συμμετεχόντων σε θέματα που σχετίζονται με το περιβάλλον, η οικειοποίηση στάσεων, συμπεριφορών φιλικών προς το περιβάλλον και γενικότερα η ενημέρωση τους σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων.

 5. «Περιπλάνηση στη σκιά του Ολύμπου - Δάσος».
Απευθύνεται σε Δημοτικά σχολεία, Γυμνάσια και Λύκεια από μακρινούς νομούς (διήμερο & τριήμερο). Είναι συνδυασμός δυο ημερησίων προγραμμάτων με τους ανάλογους στόχους.

6. «Περιπλάνηση στη σκιά του Ολύμπου - Οικισμός».
(διήμερο & τριήμερο)

......................................................

Τίτλοι θεματικών δικτύων στα οποία συμμετέχει το ΚΠΕ:

«Βιομηχανική Κληρονομιά. Αξίες από το παρελθόν, παρακαταθήκη για το μέλλον», που συντονίζει το ΚΠΕ Νάουσας.

«Γεωπεριβαλλοντικά - Γεωμυθολογικά Μονοπάτια», που συντονίζει το ΚΠΕ Στυλίδας.

«Παραδοσιακοί Οικισμοί και Φύση», που συντονίζει το ΚΠΕ Κόνιτσας.

«Το Δάσος», που συντονίζει το ΚΠΕ Μουζακίου.

«Απορρίμματα… “Τα χρήσιμα άχρηστα”», που συντονίζει το ΚΠΕ Έδεσσας.

«Το σποράκι, πηγή ζωής», της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας του Περιβάλλοντος & της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

 «Κλιματικές αλλαγές – ακραία καιρικά φαινόμενα», που συντονίζει το ΚΠΕ Στυλίδας.

........................................................................

Το ΚΠΕ Ανατολικού Ολύμπου διοργανώνει ημερίδες και σεμινάρια επιμόρφωσης. Συμμετέχει σε εκδηλώσεις Πολιτιστικών Φορέων, Δήμων και άλλων οργανισμών. Συνεργάζεται με άλλα ΚΠΕ και με τους Υπευθύνους Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης των νομών εμβέλειάς του.


"Κατεβάστε" τα Τετράδια εργασιών από τον ιστότοπο του ΚΠΕ Ανατολικού Ολύμπου

(Αναφέρονται και στη σελίδα "Εκπαιδευτικό υλικό)

«Στα μονοπάτια του Ολύμπου»

«Πορεία στο χρόνο: Ιστορία και Περιβάλλον στο κάστρο του Πλαταμώνα»

«Χτίζουμε αυτό που είμαστε, είμαστε αυτό που χτίζουμε».

  «Παρέα με την κυρία ΜΕΑ».
(
Πρόγραμμα για
τη Μείωση, Επαναχρησιμοποίηση, Ανακύκλωση Υλικών)


Δείτε τον ιστότοπο του ΚΠΕ Ανατολικού Ολύμπου http://kpeanol.gr

Επιστροφή στην αρχή της σελίδας


Επιστροφή στη σελίδα "Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ)


Αρχική σελίδα