Αρχική

 

Βιβλία

 

Δημοσιεύσεις

 

Σκέψεις

 

Εκδηλώσεις

 

Βιογραφικό

 

Επικοινωνία

 

Παρουσίαση βιβλίου:

Παναγιώτας Π. Λάμπρη "Ροδαυγή - Το Ρόδο της Αυγής"

 

23 Νοεμβρίου 2008

Αίγιο, Αίθουσα εκδηλώσεων Πανηπειρωτικής Αδελφότητας Αιγιαλείας, ώρα 8:00 μ.μ.

 

Οργάνωση

Πανηπειρωτική Αδελφότητα Αιγιαλείας

 

Εκδήλωση

Χαιρετισμός: Παναγιώτης Ζέρβας, υπάλληλος ΕΒΟ - πρόεδρος Πανηπειρωτικής Αδελφότητας Αιγιαλείας

Ομιλητής: Παναγιώτης Κουμπούρας, φιλόλογος

Ανάγνωση αποσπασμάτων του βιβλίου: Χριστίνα Παππά και Αντώνης Σόγιας, φιλόλογοι

Αποφώνηση: Παναγιώτα Π. Λάμπρη

Δεξίωση εκ μέρους της Αδελφότητας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Είχε συγκίνηση και άρωμα Ηπειρώτικης φιλοξενίας η βραδιά

      Σε μια άκρως φιλόξενη και αισθαντική ατμόσφαιρα έγινε στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων της Πανηπειρωτικής Αδελφότητας Αιγιαλείας στο Αίγιο, την Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2008 το βράδυ η παρουσίαση του βιβλίου «ΡΟΔΑΥΓΗ - Το ρόδο της αυγής»  της Αρτινής συγγραφέως Παναγιώτας Π. Λάμπρη. Την εκδήλωση οργάνωσε η Πανηπειρωτική Αδελφότητα Αιγιαλείας.

      Για τη συγγραφέα και το βιβλίο μίλησε ο Ηπειρώτης φιλόλογος Παναγιώτης Κουμπούρας, ο οποίος ζει και εργάζεται στην Ακράτα και αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασαν με πολύ αισθαντικό τρόπο οι Ηπειρώτες φιλόλογοι Χριστίνα Παππά και Αντώνιος Σόγιας που ζουν και εργάζονται στο Αίγιο. Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Αδελφότητας Αιγιαλείας Παναγιώτης Ζέρβας, ο οποίος μίλησε για τις δραστηριότητες της αδελφότητας και είπε πως με αυτή την παρουσίαση βιβλίου, η οποία είναι η πρώτη που οργανώνει η αδελφότητα, αρχίζουν να «επεκτείνουν» περισσότερο τις μέχρι τώρα πολιτιστικές παρεμβάσεις τους στην πόλη του Αιγίου.  Στην αρχή της εκδήλωσης η συγγραφέας πρόβαλε διαφάνειες με εικόνες από τη Ροδαυγή και την ευρύτερη περιοχή των Τζουμέρκων, προκειμένου το κοινό της εκδήλωσης να γνωρίσει και με εικόνες τον τόπο για τον οποίο μιλά στο βιβλίο της.

      Η συγγραφέας Παναγιώτα Π. Λάμπρη γεννήθηκε στη Ροδαυγή Άρτας, όπου έζησε τα παιδικά της χρόνια. Σπούδασε φιλολογία και σήμερα ζει στην Πάτρα και εργάζεται στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Έχει δημοσιεύσει άρθρα και μελέτες σε εφημερίδες και περιοδικά. Η λαογραφική μελέτη «ΡΟΔΑΥΓΗ, Το ρόδο της αυγής», η οποία αποτελεί μια καταγραφή του λαϊκού πολιτισμού της γενέτειράς της και όχι μόνο, είναι το πρώτο ολοκληρωμένο συγγραφικό της έργο, το οποίο έχει βραβευθεί από το Δήμο Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης. 

      Ο ομιλητής, Παναγιώτης Κουμπούρας, μίλησε εκ βαθέων, ευχαρίστησε τη συγγραφέα, γιατί «με το βιβλίο της προσφέρει ένα πολύτιμο δώρο ψυχής, ένα ταξίδι με τα φτερά της θύμησης, που μας πάει μπροστά και μας ανορθώνει λίγο ψηλότερα από τα μίζερα και τετριμμένα του καθημερινού μας βίου» και μεταξύ άλλων είπε: […] Εκείνο που πρέπει, φίλες και φίλοι, ιδιαίτερα να τονισθεί για το βιβλίο της Παναγιώτας Λάμπρη είναι η επισταμένη μελέτη και διεξοδική έρευνα που ακολουθεί η φιλόλογος συγγραφέας σε κάθε θέμα, σε κάθε πτυχή, σε κάθε σελίδα του λαογραφικού υλικού, που μας παρουσιάζει.

      […] Η προσπάθεια της Παναγιώτας Λάμπρη δεν περιορίζεται στο να χαρίσει στους συγχωριανούς της συγκεντρωμένες σ’ ένα βιβλίο τις λαογραφικές συνήθειες της Ροδαυγής. το έργο της είναι κατάθεση πνευματικού μόχθου, είναι έργο ψυχής και ζωής για την ίδια τη ζωή του Έλληνα, του Ηπειρώτη, του ανθρώπου της παράδοσης και του γνήσιου πολιτισμού. 

      […] Σήμερα ξέρουμε πως στο θέμα της παράδοσης πηγαίνουμε «από το κακό στο χειρότερο» παραβάλλοντας την αρχαιοελληνική παροιμία: «τόν καπνόν φεύγων εἰς τό πῦρ ἐνέπεσον» (προσπαθώντας ν’ αποφύγω τον καπνό έπεσα στη φωτιά). Σ’ αυτή την άσχημη κατάσταση το βιβλίο της Παναγιώτας έρχεται σαν το Ροδαυγίτικο αίνιγμα για τα γράμματα και το χαρτί: «Άσπρος κάμπος μαύρα γίδια». Γράμματα και νοήματα αυθεντικού λαϊκού πολιτισμού στον άγραφο χάρτη της αγνής και άδολης Ηπειρώτικης ψυχής είναι όλα όσα η συγγραφέας μας διασώζει και τα κληροδοτεί στις ερχόμενες γενιές για την ιστορία του αγαπημένου της τόπου. […]"

      Στο τέλος, η συγγραφέας ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν στην επιτυχία της εκδήλωσης και η Πανηπειρωτική Αδελφότητα Αιγιαλείας με «πρωτοπόρες» τις γυναίκες προσέφερε στους παρευρισκόμενους ηπειρώτικα εδέσματα, τσίπουρο και κρασί, υπό τους ήχους ηπειρώτικης μουσικής.