Αρχική

 

Βιβλία

 

Δημοσιεύσεις

 

Σκέψεις

 

Εκδηλώσεις

 

Βιογραφικό

 

Επικοινωνία

 

Παρουσίαση βιβλίου:

Παναγιώτας Π. Λάμπρη "Ροδαυγή - Το Ρόδο της Αυγής"

 

3 Νοεμβρίου 2008

Πάτρα, "Σπίτι του Ηπειρώτη", ώρα 8:00 μ.μ.

 

Συνδιοργάνωση

Πανηπειρωτικός Σύλλογος Πάτρας

Βιβλιοπωλείο "Πολύεδρο"

 

Εκδήλωση

Χαιρετισμός: Μανόλης Μαγκλάρας, φιλόλογος - πρόεδρος Πανηπειρωτικού Συλλόγου Πάτρας

Προβολή διαφανειών: "Εικόνες από τη Ροδαυγή και την ευρύτερη περιοχή των Τζουμέρκων"· επιμέλεια: Παναγιώτα Π. Λάμπρη

Ομιλητές: Σταύρος Ιντζεγιάννης, λογοτέχνης

Ιωάννης Παπασημάκης, φιλόλογος

Αποφώνηση: Παναγιώτα Π. Λάμπρη

Δεξίωση εκ μέρους της συγγραφέως

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Πανηπειρωτικός Σύλλογος Πάτρας και το Πολύεδρο παρουσιάζουν το βιβλίο της

Παναγιώτας Π. Λάμπρη

ΡΟΔΑΥΓΗ Το ρόδο της αυγής

τη Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2008 ώρα 8 μ.μ.

Στο «Σπίτι του Ηπειρώτη»  Μουρούζη 14, 1ος όροφος (κοντά πλατεία Νόρμαν) τηλ. 2610 224995

Θα μιλήσουν: Σταύρος Ιντζεγιάννης, λογοτέχνης

                                     Ιωάννης Παπασημάκης, θεολόγος-ιστορικός

Θα προηγηθεί προβολή διαφανειών από τη Ροδαυγή και της ευρύτερης περιοχή των Τζουμέρκων.

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Είχε γλυκιά «γεύση» και νοσταλγική διάθεση η βραδιά

      Σε μια ζεστή και φιλόξενη ατμόσφαιρα έγινε στην αίθουσα εκδηλώσεων του «Σπιτιού του Ηπειρώτη» στην Πάτρα, τη Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2008 το βράδυ, η παρουσίαση του βιβλίου «ΡΟΔΑΥΓΗ - Το ρόδο της αυγής»  της Αρτινής συγγραφέως Παναγιώτας Π. Λάμπρη. Η προβολή διαφανειών και ο ουσιαστικός λόγος των ομιλητών για το βιβλίο ομόρφυναν τη βραδιά και σύστησαν στο κοινό που παρακολούθησε την εκδήλωση τη συγγραφέα, τη Ροδαυγή και όχι μόνο. Την εκδήλωση οργάνωσαν: η συγγραφέας, ο Πανηπειρωτικός Σύλλογος Πάτρας και το Βιβλιοπωλείο «Πολύεδρο».

      Για τη συγγραφέα και το βιβλίο μίλησαν ο Σταύρος Ιντζεγιάννης, λογοτέχνης από την Άρτα, ο οποίος ζει στην Πάτρα και ο Ιωάννης Παπασημάκης, θεολόγος - ιστορικός, ο οποίος κατάγεται από την Αιτωλοακαρνανία και ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Πάτρας Μανόλης Μαγκλάρας. Στην αρχή της εκδήλωσης η συγγραφέας πρόβαλε διαφάνειες με εικόνες από τη Ροδαυγή και την ευρύτερη περιοχή των Τζουμέρκων, προκειμένου το κοινό της εκδήλωσης να γνωρίσει και με εικόνες τον τόπο για τον οποίο μιλά στο βιβλίο της.

      Η συγγραφέας Παναγιώτα Π. Λάμπρη γεννήθηκε στη Ροδαυγή Άρτας, όπου έζησε τα παιδικά της χρόνια. Σπούδασε φιλολογία και σήμερα ζει στην Πάτρα και εργάζεται στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Έχει δημοσιεύσει άρθρα και μελέτες σε εφημερίδες και περιοδικά. Η λαογραφική μελέτη «ΡΟΔΑΥΓΗ, Το ρόδο της αυγής», η οποία αποτελεί μια καταγραφή του λαϊκού πολιτισμού της γενέτειράς της και όχι μόνο, είναι το πρώτο ολοκληρωμένο συγγραφικό της έργο, το οποίο έχει βραβευθεί από το Δήμο Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης. 

      Όπως τόνισαν οι ομιλητές, η Παναγιώτα Π. Λάμπρη με την εμβριθή και τεκμηριωμένη  μελέτη της αφήνει μια παρακαταθήκη στον τόπο της, χρήσιμη για όποιον ενδιαφέρεται για το λαϊκό πολιτισμό.

      Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, ο Ιωάννης Παπασημάκης είπε πως «η Παναγιώτα η Λάμπρη τόλμησε, τόλμησε και κατάφερε ακριβώς  αυτό: να δώσει μαρτυρία των εποχών της Ροδαυγής, να φωτίσει με το έργο της την αλήθεια της, να ζωντανέψει τη μνήμη, να γίνει δάσκαλος της ζωής του χωριού της, να κομίσει και να ξεδιπλώσει μπροστά μας τα δώρα που της εμπιστεύτηκε ο καλός θεός της Ροδαυγής, σπονδή ευλαβική σε εκείνον και αντίδωρο χαράς και ελπίδας σε όλους εμάς. Η συγγραφέας, κάνει την υπέρβαση και της αξίζει κάθε έπαινος γι’ αυτό. Εκπληρώνει έτσι ένα χρέος και αποδίδει φόρο τιμής και σεβασμού σε όσους πέρασαν, έζησαν και δημιούργησαν σ’ αυτή την όμορφη γωνιά. Κατάφερε έτσι να διασώσει, όσα η αχλύς του χρόνου δεν μπόρεσε να σβήσει και έρχεται να τα παραδώσει στις επόμενες γενιές ως παρακαταθήκη ακριβή».

      Ο Σταύρος Ιντζεγιάννης χαρακτήρισε τη μελέτη ανθρωπογεωγραφία ενός τόπου, και, μεταξύ άλλων, σημείωσε πως «δεν είναι εύκολο να συλλέξεις, άλλοτε σαν ιδιότυπος συλλέκτης κι άλλοτε – μη σας φοβίσει η λέξη – σαν ένας τυμβωρύχος που ανασύρει από τα μαυσωλεία της μνήμης κτερίσματα του τόπου και του χρόνου. Και δεν είναι ακόμη – ακόμη εύκολο  να ταξινομήσεις, να αξιολογήσεις  - αυτό ναι, το άλλο όχι - και να καταχωρήσεις τόσο υλικό. Το επισημαίνω γιατί  είναι γνωστό ότι η αξία ενός βιβλίου δεν είναι μόνο στο τι γράφεις, αλλά και πως το γράφεις, και η κ. Λάμπρη στο κεφάλαιο αυτό αποδεικνύεται δεξιοτέχνης καθώς με τη σχολαστικότητα του ερευνητή, την υπευθυνότητα του σχολιαστή, την περιέργεια  του ρεπόρτερ, αλλά και με τη γλαφυρότητα του λογοτέχνη μας δίνει μιαν ολοκληρωμένη εικόνα του τόπου όπως τον γνώρισε, τον έζησε ή τον πληροφορήθηκε κατά τη συγκέντρωση του υλικού της από τις διάφορες πηγές της, προφορικές  ή και γραπτές».

      Η συγγραφέας έκλεισε την εκδήλωση ευχαριστώντας, όσους συνέβαλαν στην επιτυχία της και πρόσφερε στους παρευρισκόμενους κρασί και πίτες που είχε φτιάξει μόνη της και με τον τρόπο που τις φτιάχνουν εδώ και αιώνες οι γυναίκες της Ροδαυγής!