Αρχική

 

Βιβλία

 

Δημοσιεύσεις

 

Απάνθισμα

 

Εκδηλώσεις

 

Βιογραφικό

 

Επικοινωνία

Παρουσίαση συγγραφικού έργου:

Παναγιώτας Π. Λάμπρη

 

Κυριακή 6 Αυγούστου 2017

ώρα 8:00 μ.μ.

Πλατεία Βουργαρελίου Άρτας

 

Οργάνωση

Σύλλογος Βουργαρελιωτών Αττικής

 

Εκδήλωση

Ομιλήτρια: Λουκία Αντωνίου, φιλόλογος - πρόεδρος του Συλλόγου Βουργαρελιωτών Αττικής

Αποφώνηση: Παναγιώτα Π. Λάμπρη, φιλόλογος - συγγραφέας

 

ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΠΟΦΩΝΗΣΗΣ

   Φίλες και φίλοι, καλησπέρα σας.

   Όταν πριν τριάντα και πλέον χρόνια ήρθα για πρώτη φορά στο Βουργαρέλι προκειμένου να εργαστώ ως αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Λύκειο, δεν είχε περάσει από το μυαλό μου πως θα βρισκόμουν εδώ με άλλη ιδιότητα και γι’ άλλο σκοπό. Η αλήθεια, βέβαια, είναι πως από κείνη την εποχή διατηρώ υπέροχες αναμνήσεις και στη διάρκεια των χρόνων που πέρασαν δεν έπαψα να επισκέπτομαι το Βουργαρέλι, αρχικά με φίλους, και κατόπιν με τον σύντροφό μου. Φαίνεται πως η ζωή μάς καλεί να επιστρέφουμε εκεί που βιώσαμε όμορφες εμπειρίες, όχι μόνο για να μην τις λησμονήσουμε, αλλά και διότι οι δεσμοί με τον τόπο και τους ανθρώπους, ακόμα και με κείνους που έφυγαν από τη ζωή, διεκδικούν το μεράδι τους στον παρόντα χρόνο.

   Έτσι, αυτό το βράδυ, για πολλούς λόγους, νιώθω ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση, πόσο μάλλον που στο κοινό υπάρχουν γνώριμα, φιλικά από κείνη την εποχή πρόσωπα, τα οποία ευχαριστώ για την παρουσία τους, όπως άλλωστε και όλους τους άλλους. Κυρίως, όμως, θεωρώ μεγάλη τιμή στο πρόσωπό μου το ότι ξεκλέψατε όλοι λίγο από τον πολύτιμο χρόνο σας για να ’ρθετε σ’ αυτή την εκδήλωση, η οποία είναι αφιερωμένη στο συγγραφικό μου έργο. Και μολονότι η πνευματική δημιουργία είναι μια κατεξοχήν μοναχική διαδικασία, συναντήσεις σαν και την αποψινή δικαιώνουν ως ένα βαθμό τον μόχθο των ανθρώπων, που γητεμένοι από την τέχνη της γραφής, αφιερώνουν πολύ από τον χρόνο τους για να την υπηρετήσουν. Αλλά πέραν αυτού, είναι ιδιαίτερα σημαντική αυτή καθαυτή η επικοινωνία, που συμβαίνει σ’ έναν ανοιχτό χώρο, όπως η πλατεία του χωριού σας, όπου από την εποχή που το δάπεδό της ήταν στρωμένο με χώμα, αποτελούσε χώρο συνάντησης και ψυχαγωγίας των κατοίκων και όσων έφταναν εδώ από τα κοντινά χωριά. Όπως εγώ, ας πούμε, που ήρθα εδώ από τη Ροδαυγή, ανταποκρινόμενη στην τιμητική πρόσκληση του Συλλόγου  Βουργαρελιωτών Αττικής, τον οποίο ευχαριστώ θερμά. Πολλές ευχαριστίες οφείλω ειδικά στον Παύλο Πλεύρη, παλαιό γνώριμο και δυναμικό μέλος του εν λόγω Συλλόγου, φυσικά, τη συνάδελφο, και από σήμερα φίλη, Λουκία Αντωνίου, η οποία ως γρηγορούσα συνείδηση και ψυχή της εκδήλωσης, μπήκε στον κόπο να σας παρουσιάσει το συγγραφικό μου έργο και ειδικότερα δύο από τα βιβλία μου και τέλος, όσους άλλους συνέβαλαν στην οργάνωση της αποψινής συνάντησής μας.      

   Για να μην μακρηγορώ, λοιπόν, σας ευχαριστώ και πάλι όλους για την παρουσία σας. Εύχομαι σε σας και τους αγαπημένους σας υγεία και ευημερία και ευελπιστώ πως τα βιβλία μου θα αποτελέσουν ευχάριστη και χρήσιμη συντροφιά για όποιον επιλέξει να τα αποκτήσει. Τέλος, οφείλω να πω, συγχαίροντας τον Σύλλογό σας, πως νιώθω ευτυχής γι’ αυτή την επικοινωνία μας και, πέραν άλλων, τον ευχαριστώ πολλαπλά και για το ότι επέλεξε να κάνει την αφιερωμένη σε μένα εκδήλωση δίπλα από την έκθεση βιβλίου, για την οποία πληροφορήθηκα πως οργανώνεται επί σειρά ετών στο χωριό σας. Κι αν πάντα το βιβλίο ανοίγει ένα παράθυρο στον κόσμο, στις μέρες μας, οι οποίες δοκιμάζονται όχι μόνο από την οικονομική κρίση, αλλά από κρίση ηθική και κοινωνική, με λίγα λόγια πνευματική, το βιβλίο ή, μάλλον, τα βιβλία ανοίγουν πολλά παράθυρα στον κόσμο, αλλά και μας βοηθούν να κατανοήσουμε τον εαυτό μας και να τον κάνουμε δημιουργό της μοίρας μας.

   Σας ευχαριστώ πολύ!

    

Δεξίωση εκ μέρους του Συλλόγου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Μια πνευματική βραδιά στη σκιά των Τζουμέρκων

   Σε μια εξαιρετικά φιλόξενη και αισθαντική ατμόσφαιρα έγινε στην πλατεία του Βουργαρελίου,   την Κυριακή 6 Αυγούστου 2017 το βράδυ, η παρουσίαση του συγγραφικού έργου της Παναγιώτας Π. Λάμπρη. Την εκδήλωση οργάνωσε στο πλαίσιο των θερινών πνευματικών του δράσεων ο Σύλλογος Βουργαρελιωτών Αττικής.

   Για τη συγγραφέα και το συγγραφικό της έργο μίλησε η φιλόλογος και πρόεδρος  του Συλλόγου Βουργαρελιωτών Αττικής κ. Λουκία Αντωνίου. Η ομιλήτρια παρουσίασε την πνευματική διαδρομή της και επικεντρώθηκε στη συλλογή διηγημάτων «Το χάσικο ψωμί» (εκδ. Μαλλιάρης - Παιδεία, 2009), καθώς και στη μελέτη της «Η μνήμη της γεύσης - Αρχέγονων Ηπειρωτικών εδεσμάτων συναγωγή» (εκδ. iwrite.gr, 2015), από τα οποία ανέγνωσε αποσπάσματα.  

   Το κοινό, το οποίο παρακολούθησε την εκδήλωση, είχε την ευκαιρία να ρωτήσει τη συγγραφέα για το έργο της και να λάβει σχετικές απαντήσεις, ενώ εκείνη, κλείνοντας την εκδήλωση, μεταξύ άλλων, είπε: «[…] σας ευχαριστώ και πάλι όλους για την παρουσία σας. Εύχομαι σε σας και τους αγαπημένους σας υγεία και ευημερία και ευελπιστώ πως τα βιβλία μου θα αποτελέσουν ευχάριστη και χρήσιμη συντροφιά για όποιον επιλέξει να τα αποκτήσει. Τέλος, οφείλω να πω, συγχαίροντας τον Σύλλογό σας, πως νιώθω ευτυχής γι’ αυτή την επικοινωνία μας και, πέραν άλλων, τον ευχαριστώ πολλαπλά και για το ότι επέλεξε να κάνει την αφιερωμένη σε μένα εκδήλωση δίπλα από την έκθεση βιβλίου, για την οποία πληροφορήθηκα πως οργανώνεται επί σειρά ετών στο χωριό σας. Κι αν πάντα το βιβλίο ανοίγει ένα παράθυρο στον κόσμο, στις μέρες μας, οι οποίες δοκιμάζονται όχι μόνο από την οικονομική κρίση, αλλά από κρίση ηθική και κοινωνική, με λίγα λόγια πνευματική, το βιβλίο ή, μάλλον, τα βιβλία ανοίγουν πολλά παράθυρα στον κόσμο, αλλά και μας βοηθούν να κατανοήσουμε τον εαυτό μας και να τον κάνουμε δημιουργό της μοίρας μας».

   Τέλος, πριν την αποχώρησή τους, οι παρευρισκόμενοι μίλησαν με τη συγγραφέα, γεύτηκαν παραδοσιακά εδέσματα, προσφορά του Συλλόγου, και ευχήθηκαν πίνοντας γευστικό τσίπουρο.     

 

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ

    Ευχαριστώ από καρδιάς όλους όσους παραβρέθηκαν στις  6  Αυγούστου τρέχοντος έτους στην παρουσίαση του συγγραφικού μου έργου στο Βουργαρέλι. Ιδιαίτερα ευχαριστώ την πρόεδρο του Συλλόγου Βουργαρελιωτών Αττικής κ. Λουκία Αντωνίου που μίλησε γι’ αυτό και, φυσικά, τον ίδιο τον Σύλλογο, ο οποίος διοργάνωσε την εν λόγω εκδήλωση και του εύχομαι να έχει δυνάμεις, για να συνεχίζει το ευγενές έργο του.

Παναγιώτα Π. Λάμπρη

 

Σημείωση: Στην εφημερίδα της Αδελφότητας των απανταχού Βουργαρελιωτών Άρτας "το βουργαρέλι" υπάρχει σχετικό αφιέρωμα:

http://www.vourgarelinet.gr/efimer/noem17.pdf (σ. 4-5).