Αρχική

 

Βιβλία

 

Δημοσιεύσεις

 

Σκέψεις

 

Εκδηλώσεις

 

Βιογραφικό

 

Επικοινωνία

Γ' Μαθητικός Λογοτεχνικός και Καλλιτεχνικός Διαγωνισμός Συνδέσμου Φιλολόγων Περιοχής Πατρών

 

Παρασκευή 11 Μαΐου 2018

Πάτρα, Επιμελητήριο Αχαΐας

 

Οργάνωση

Σύνδεσμος Φιλολόγων Περιοχής Πατρών

υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Δ/νσης Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης Δυτικής Ελλάδας και με την υποστήριξη της  Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας / Πολιτιστικά θέματα

 

Θέμα: «Το σπίτι που γεννήθηκα . . .», αφορμώμενο από το ομότιτλο ποίημα του Κωστή Παλαμά

 

Εκδήλωση

Χαιρετισμοί

Τα μέλη των κριτικών επιτροπών της ποίησης, της πεζογραφίας, των εικαστικών, της μουσικής σύνθεσης, της φωτογραφίας και των έργων ψηφιακής τεχνολογίας αναφέρθηκαν στις μαθητικές δημιουργίες.

 

Κριτική επιτροπή πεζογραφίας:

Ανδρέας Λάζαρης, φιλόλογος

Παναγιώτα Π. Λάμπρη, δημιουργός

Παναγιώτα Σμυρλή, πεζογράφος

 

Αναφορά στις μαθητικές δημιουργίες από την Παναγιώτα Π. Λάμπρη

   Καλησπέρα σας.

   Αγαπητοί μαθητές.

   Χαίρομαι που ως μέλος της κριτικής επιτροπής είχα τη χαρά να μελετήσω τα κείμενά σας που είχαν ως θέμα «Το σπίτι που γεννήθηκα…». Ομολογώ πως τα απόλαυσα για πολλούς λόγους και, μάλιστα, στην πρώτη, την παρθενική ανάγνωση, δεν έλαβα καν υπόψη μου το ότι έπρεπε να τα αξιολογήσω. Έτσι, αφέθηκα στη μαγεία του λόγου και προσπάθησα να δημιουργήσω μέσα μου εικόνες, συναισθήματα, σκέψεις και να ταξιδέψω με το δικό σας εφηβικό βλέμμα στα σημαινόμενα.

   Στις επόμενες αναγνώσεις, βέβαια, χωρίς ποτέ να ξεχνώ πως είστε μαθητές, πάντα, όμως, θεωρώντας σας δημιουργούς, έδωσα προσοχή στον τρόπο που διαχειριστήκατε το θέμα, στο πώς δηλαδή κάτι οικείο, όπως το σπίτι που γεννηθήκατε, το αναδείξατε ως κάτι ξεχωριστό, ως κάτι που αξίζει τον κόπο να προσεχθεί κι από άλλους, και ομολογώ πως κάποιοι το κάνατε πρωτότυπα και με ιδιαίτερη φιλοσοφική προσέγγιση· επίσης, έδωσα προσοχή στον τρόπο που δομήσατε τον μύθο σας, βασικό στοιχείο, για να κρατήσει κάποιος αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη, καθώς και στο αν και πώς, εκτός από τον αφηγητή, εντάξατε στον λόγο σας κι άλλα πρόσωπα.

   Επειδή, όμως, η λογοτεχνία είναι τέχνη του λόγου, σημαντική παράμετρος για τις κρίσεις μου ήταν η γλώσσα, τόσο για τον λεκτικό της πλούτο, όσο και για την αξιοποίηση των εκφραστικών μέσων, τα οποία προσδίδουν περαιτέρω γοητεία στον λόγο, βοηθούν στη διαμόρφωση του ύφους του κειμένου, συμβάλλουν στη δόμηση των νοημάτων και εν τέλει διασφαλίζουν, στο μέτρο που τους αναλογεί, τη δημιουργία ενός λογοτεχνικού κειμένου.

   Θα μπορούσα να αναφερθώ και σ’ άλλα επιμέρους στοιχεία, τα οποία καθόρισαν την αξιολόγησή μου, αλλά θαρρώ πως δεν θα είχε νόημα. Αυτή τη στιγμή σημασία έχει πως όλοι εσείς οι μαθητές, που πήρατε μέρος στο άθλημα της τέχνης του λόγου,  δώσατε έναν άλλο τόνο στην καθημερινότητα της μαθητικής σας ζωής, τολμήσατε να εκφραστείτε και να μετάσχετε στον διαγωνισμό. Βέβαια, όσοι λαβαίνουν μέρος σ’ έναν διαγωνισμό, συνήθως ελπίζουν σε κάποια διάκριση. Σχετικά μ’ αυτό έχω να προσθέσω πως είτε διακριθήκατε είτε όχι, δεν πρέπει να πάψετε να τολμάτε να εκφράζεστε μέσω της τέχνης του λόγου, και όχι μόνο, δεν πρέπει να πάψετε να μελετάτε και να αναζητάτε τη γνώση, και οφείλετε στον εαυτό σας ν’ αποκτήσετε δια βίου, αν δεν το κάνατε ήδη, έναν μοναδικό φίλο, το βιβλίο, το οποίο κάθε φορά που θα το ανοίγετε θα σας ανοίγει παράθυρα στη σκέψη και έναν διαφορετικό ή πολλούς διαφορετικούς τρόπους, για να κοιτάτε τον κόσμο.

   Τέλος, ευχαριστώ το Δ. Σ. του Συνδέσμου Φιλολόγων Πάτρας, που επέλεξε να είμαι μέλος της κριτικής επιτροπής στον τομέα της πεζογραφίας, του εύχομαι να συνεχίσει αμείωτα την πλούσια δράση του στον τομέα του πολιτισμού και σε σας, αγαπητοί μαθητές, εύχομαι πρόοδο και καλή συνέχεια σε ό,τι κάνετε και το αγαπάτε.

 

   Αναφορά στις μαθητικές δημιουργίες από την Παναγιώτα Σμυρλή

   Συγχαίρω τους μαθητές που ανταποκρίθηκαν στην πρόκληση να συμμετέχουν σ’ έναν κόσμο, πολύ διαφορετικό και συνάμα ταυτόσημο απ’ αυτόν που ευαγγελίζονται οι εκφραστές του σήμερα. Είναι ουσιαστικά η ψηλάφηση του εαυτού τους μέσα από τη διαδικασία της συγγραφής, κατά την οποία αποκαλύπτονται και αποκαλύπτουν: Τα πολλαπλά τους ταλέντα, την υφέρπουσα ευφυία, τη δυνατότητα της άφεσης αλλά και της αντίρρησης, ανιχνεύοντας τις άγνωστες πτυχές της ίδιας τους της ύπαρξης.

   Το σπουδαίο με τη λογοτεχνία είναι ότι δε γνωρίζει σύνορα. Απευθύνεται σε όλους τους τόπους, σε όλους τους χρόνους, τους τωρινούς, τους απελθόντες και τους ερχόμενους, ενώ παρέχει τη δυνατότητα να εκφραστεί κανείς ως ενεργός ήρωας ή παίρνοντας αποστάσεις, προβάλλοντας ωστόσο τη δική του αλήθεια.

   Ο συγγραφέας επενδύει στο συναίσθημα που τον προτρέπει για δημιουργία και ως εκ τούτου τα έργα του δεν αποτελούν επαγγελματικό προϊόν, αλλά έναν τρόπο να ταχτοποιήσει κάθε εκκρεμότητα εντός του, να πάρει θέση σε όσα συμβαίνουν γύρω του, διαβάζοντας συνεχώς, συλλέγοντας πληροφορίες, αξιοποιώντας τις γνώσεις του, πυροδοτώντας τη φαντασία του. Γιατί κάθε ιστορία πρέπει να στηρίζεται σε αλήθειες για να πατάει γερά στα πόδια της και να αντέξει στην πίεση των καιρών. Οφείλει δε να βιοπορίζεται από άλλες πηγές, για να μην πέσει ποτέ στην εκτίμησή του το εύρος του ταλέντου που καλείται να ξεδιπλώσει. Διότι η συγγραφή είναι κάλεσμα. Στο οποίο αδύνατον να αντισταθείς.

   Αν και καθένας από εσάς ακολούθησε διαφορετικό μονοπάτι έκφρασης, όλοι και όλα συγκλίνουν σε ένα μοναδικό γεγονός: Τα σπίτια που γεννηθήκαμε, δεν είναι παρά οι καθρέφτες μας μέσα στους οποίους μπορούμε να αντικρίσουμε κατάματα τα πιο μύχια αισθήματα, τα οποία καθορίζουν σε σπουδαίο βαθμό την εξελικτική μας πορεία.

    

Απονομή διακρίσεων

Όσες μαθήτριες και όσοι μαθητές διακρίθηκαν από όλες τις κατηγορίες παρουσίασαν τα έργα τους.

Η βραδιά έκλεισε με τις μουσικές συνθέσεις των μαθητών.