Αρχική

 

Βιβλία

 

Δημοσιεύσεις

 

Απάνθισμα

 

Εκδηλώσεις

 

Βιογραφικό

 

Επικοινωνία

 

Παρουσίαση βιβλίου:

Παναγιώτας Π. Λάμπρη "Η μνήμη της γεύσης"

 

17 Απριλίου 2015

Άρτα, αίθουσα συλλόγου «Μακρυγιάννης»

 

Συνδιοργάνωση

Πολιτιστικός Σύλλογος "Μακρυγιάννης"

Ομάδα "Έκφραση"

 

Εκδήλωση

Χαιρετισμός: Πρόεδρος "Μακρυγιάννη" Δήμητρα Αξιώτη

Ομιλητές: Χρήστος Κολιούλης, φιλόλογος

Κατερίνα Σχισμένου, φιλόλογος

Αποφώνηση: Παναγιώτα Π. Λάμπρη

Δεξίωση εκ μέρους της συγγραφέως

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

      Παναγιώτας Π. Λάμπρη, Η Μνήμη της Γεύσης

 

           Η Παναγιώτα Π. Λάμπρη συνεχίζοντας το ταξίδι της στον χώρο της συγγραφής θέτει στην κρίση του κοινού ένα καινούργιο της πόνημα, τη μελέτη «Η Μνήμη της Γεύσης – Αρχέγονων Ηπειρωτικών Εδεσμάτων Συναγωγή».

      «Η μνήμη της γεύσης» έρχεται φορτωμένη με καλούδια του τόπου ακριβά και επιθυμεί να τέρψει τον αναγνώστη με Ηπειρώτικες γεύσεις αρχέγονες, με μυρουδιές μεθυστικές, με εικόνες ποθητές, που αποπνέουν τη διαχρονική αρχοντιά της γνησιότητας, της λιτότητας και της απλότητας. Βυθίζεται στον χρόνο και κοινωνεί με γευστικούς προγονικούς δεσμούς, οι οποίοι, μέσω της σοφίας και της εμπειρίας αιώνων, εκφράζουν  μια άλλη διάσταση της πολιτισμικής μας ταυτότητας. Ανακαλεί, επίσης, νοσταλγικά, μαγειρέματα λιτά και χορταστικά, αγγίγματα εδεσμάτων αισθαντικά, οικείους ήχους από αγγειά, επιφωνήματα γευστικής ικανοποίησης μοναδικά και προτείνει την απόλαυση όλων ετούτων στης οικογένειας τη ζεστή εστία ή στων συνδαιτυμόνων τη χαριτωμένη συντροφιά!

      Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις iWrite.gr (Μάρτιος 2015) και αποτελείται από 202 σελίδες.

 

ΑΠΟΦΩΝΗΣΗ

Αγαπητοί συντοπίτες και φίλοι, καλωσορίσατε και χρόνια πολλά.

      Και στις πρόσφατες γιορτινές μέρες που έχουν ως άξονες αναφοράς τα Πάθη και την Ανάσταση,…, λίγο ή πολύ, όλοι τηρήσαμε πατροπαράδοτα έθιμα. Κάποια εξ αυτών σχετίζονται με τη διατροφή, έρχονται από το παρελθόν και συνιστούν μέρος της πολιτισμικής μας κληρονομιάς. Γευτήκαμε, δηλαδή, μπακαλιάρο την Κυριακή των Βαΐων, τσουκνίδια αλευρωμένα τη Μ. Παρασκευή, μαγειρίτσα, αβγά, κρέας ψητό τη μέρα της Λαμπρής και άλλα πολλά. Σχεδόν αταβιστικά, αναζητήσαμε ουσιαστικά στηρίγματα για την ψυχή μας και θυμηθήκαμε, όπως θυμόμαστε και μ’ άλλες αφορμές, πως μέρος της επί γης ευδαιμονίας μας εξαρτάται από τη βίωση της αλήθειας που κουβαλά ο τόπος μας και η οποία εδράζεται σ’ όλα εκείνα τα στοιχεία που συνιστούν την ταυτότητά του. Ταυτότητα, η οποία δεν εξαντλείται σε ό,τι σύγχρονο δημιουργείται σ’ αυτόν, αλλά τροφοδοτείται με όλα εκείνα τα στοιχεία που έρχονται από το μακρινό παρελθόν και τη μπολιάζουν ευεργετικά. Σε μια διάσταση αυτής της ταυτότητας, η οποία σχετίζεται με τη γεύση και συνδέεται με προγονικούς δεσμούς, και όχι μόνο, αναφέρεται το βιβλίο «Η μνήμη της γεύσης», του οποίου την παρουσίαση παρακολουθήσατε σήμερα και σας ευχαριστώ πολύ γι’ αυτό. Με δεδομένο, μάλιστα, πως πολλές διατροφικές επιλογές του σύγχρονου ανθρώπου είναι βλαπτικές για την υγεία του, μοιάζει επιτακτική η ανάγκη της αναβάπτισής του σε μαγειρέματα αρχέγονα, αλλά και σ’ άλλες επιλογές ζωής, οι οποίες έρχονται από το παρελθόν και «αιφνιδιάζουν με την επικαιρότητά τους»! [Οδυσσέας Ελύτης, «Η μαγεία του Παπαδιαμάντη» (σ. 17)]

      Κλείνοντας αυτή τη σύντομη παρέμβαση, απευθύνω θερμά ευχαριστώ στον σύλλογο «Μακρυγιάννη», γνωστό στην πόλη της Άρτας για θέματα που αφορούν στον πολιτισμό, ο οποίος παραχώρησε την αίθουσα για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης, καθώς και για την αγαστή συνεργασία κατά την προετοιμασία της· εκ βάθους καρδίας ευχαριστώ τον κ. Χρίστο Κολιούλη, καθηγητή μου στην πρώτη τάξη του Γυμνασίου Ροδαυγής, ο οποίος δέχθηκε με πολλή χαρά να μελετήσει και να παρουσιάσει το καινούργιο πόνημά μου· ευχαριστώ, επίσης, τη συνάδελφο Κατερίνα Σχισμένου, η οποία, αν και δεν μας συνέδεε προηγούμενη γνωριμία, δέχθηκε ασμένως να παρουσιάσει το βιβλίο μου· ακόμα, ευχαριστώ  τη Ζωή Μαρτζώκα, συγχωριανή μου και δραστήριο μέλος του θεατρικού τομέα του συλλόγου «Μακρυγιάννης»,  η οποία ανέγνωσε αποσπάσματα του βιβλίου. Ευχαριστώ, επίσης, τον φίλο Κώστα Τραχανά, του οποίου η συμβολή ήταν πολύ σημαντική για την επιτυχία της αποψινής εκδήλωσης, και φυσικά, τον σύντροφό μου και όσους άλλους αφανώς με στηρίζουν όλα αυτά τα χρόνια στο επίπονο, αλλά γοητευτικό ταξίδι της συγγραφής.

      Ευχαριστώντας σας πάλι για την παρουσία σας, σάς εύχομαι υγεία και κάθε άλλο καλό στην προσωπική και την οικογενειακή σας ζωή και ως ελάχιστο αντίδωρο εκ μέρους μου σας αναμένει ένα παραδοσιακό κέρασμα, το οποίο απηχεί λίγη απ’ την ταυτότητα του βιβλίου, οι σελίδες του οποίου εύχομαι να γίνουν αφορμή, γι’ άλλους να θυμηθούν και να νοσταλγήσουν και γι’ άλλους να γνωρίσουν γευστικούς θησαυρούς μας. Γι’ αυτό το αντίδωρο τα κρασιά χορήγησε η ταβέρνα «ζεύκι», η οποία βρίσκεται στον Βαθύκαμπο Άρτας, και το τσίπουρο ο ξενώνας «Μαρούσιω», ο οποίος βρίσκεται στη Ροδαυγή, καθώς και ο αδελφός μου, τους οποίους ευχαριστώ θερμά.