Αρχική

 

Βιβλία

 

Δημοσιεύσεις

 

Απάνθισμα

 

Εκδηλώσεις

 

Βιογραφικό

 

Επικοινωνία

 

Πολιτιστικό Καλοκαίρι Δήμου Αρταίων

Παρουσίαση βιβλίου:

Παναγιώτας Π. Λάμπρη "Η μνήμη της γεύσης"

 

1 Αυγούστου 2015, ώρα 7.30 μ. μ.

Δημοτικό Σχολείο Ροδαυγής

 

Οργάνωση

Πολιτιστικός Σύλλογος Ροδαυγής

 

Εκδήλωση

Προσφώνηση: Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Χρήστος Σταύρος

Ομιλητές: Άννα Μπροφίδου, φιλόλογος

Ζαχαρένια Σταύρου, δασκάλα

Αποφώνηση: Παναγιώτα Π. Λάμπρη

Δεξίωση εκ μέρους του Συλλόγου

Η ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΓΕΥΣΗΣ,

ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ, 1-8-2015

      Με ιδιαίτερη χαρά παρουσιάζουμε απόψε το νέο βιβλίο της Παναγιώτας Π. Λάμπρη με τίτλο «Η μνήμη της γεύσης-Αρχέγονων Ηπειρωτικών εδεσμάτων συναγωγή» που συγκεντρώνει τις παραδοσιακές γεύσεις και τα παραδοσιακά φαγητά του τόπου μας.

      Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ροδαυγής έχει εντάξει την παρουσίαση του βιβλίου αυτού στις εκδηλώσεις «ΤΟ ΡΟΔΟΦΕΓΓΑΡΟ», γιατί πιστεύουμε ότι οι εκδηλώσεις αυτές κάτω από το φως της πανσελήνου του Αυγούστου, δεν έχουν αποκλειστικά και μόνο ψυχαγωγικό χαρακτήρα, αλλά παράλληλα πνευματικό και λαογραφικό.

      Ως Πολιτιστικός Σύλλογος θεωρούμε χρέος να στηρίζουμε και να ενθαρρύνουμε τέτοιες αξιόλογες προσπάθειες συμπατριωτών μας που στοχεύουν κατά πρώτον στην ανάδειξη του έργου τους και κατά δεύτερο στη διατήρηση της παραδοσιακής φυσιογνωμίας.

      Για τη Ροδαυγή είναι τιμή να υπάρχουν πνευματικοί άνθρωποι με μεράκι σαν την Παναγιώτα Λάμπρη και να γράφουν τέτοια βιβλία, γιατί έτσι διασώζονται στοιχεία της τοπικής μας παράδοσης και των τοπικών προϊόντων.

      Χρειάστηκε πολύς χρόνος και κόπος για να μπορέσει η συγγραφέας να συγκεντρώσει αυτόν τον θησαυρό, να ερευνήσει, να ταξινομήσει, να καταγράψει παλιές ξεχασμένες συνταγές των γιαγιάδων μας, να μοιραστεί συναισθήματα και νοσταλγίες και να μας φέρει σε μια άλλη εποχή με γεύσεις και τραπεζώματα στην τάβλα και στον νταβά.

      Πιστεύω, όμως, η αγάπη και ο έρωτας για τον τόπο μας της έδωσαν δύναμη για να ολοκληρώσει αυτό το συγγραφικό έργο και να το έχουμε σήμερα μπροστά μας, το οποίο θα μείνει ως παρακαταθήκη για όλους μας και φυσικά για τους νεότερους.

      Το σημερινό βιβλίο της Παναγιώτας είναι το 5ο στη σειρά, ύστερα από το «ΡΟΔΑΥΓΉ-ΤΟ ΡΟΔΟ ΤΗΣ ΑΥΓΗΣ», «ΤΟ ΧΑΣΙΚΟ ΨΩΜΙ», «ΚΩΝ/ΝΟΣ Α. ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ, Ο ΙΣΤΟΡΗΤΗΣ» και την ποιητική συλλογή «ΕΝ ΟΔΥΝΑΙΣ» και της ευχόμαστε με το ίδιο πάθος και μεράκι α συνεχίσει τη συγγραφή και άλλων βιβλίων.

      Για το βιβλίο θα μιλήσουν δυο νέα παιδιά του χωριού μας, δύο νέες πτυχιούχοι εκπαιδευτικοί, η Άννα Μπροφίδου, φιλόλογος, και η Ζαχαρένια Σταύρου, δασκάλα.

Η ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΓΕΥΣΗΣ

ΑΠΟΦΩΝΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΣ, 1-8-2015

Αγαπητοί συγχωριανοί και φίλοι, καλησπέρα.

      Πριν τρία χρόνια, εδώ, στο προαύλιο του Δημοτικού σχολείου, είχε πραγματοποιηθεί με ιδιωτική πρωτοβουλία εκδήλωση μνήμης στον συντοπίτη ποιητή Σωτήρη Ζυγούρη. Η τότε επιλογή του χώρου, αν και στην αρχή προκάλεσε έκπληξη, μετά την τέλεσή της, ακούστηκαν πολλές θετικές απόψεις, οι οποίες συνηγορούσαν στην περαιτέρω αξιοποίησή του, η οποία και άρχισε να γίνεται σιγά σιγά, αφού κάποιες από τις εκδηλώσεις που οργανώνει πλέον ο Πολιτιστικός Σύλλογος με τον γενικό τίτλο «Το Ροδοφέγγαρο» γίνονται σ’ αυτόν τον χώρο.

      Η επιλογή να παρουσιαστεί το καινούργιο μου βιβλίο σ’ αυτό το προαύλιο με συγκινεί ιδιαίτερα, πρώτον, διότι εξακολουθεί να αναδεικνύει τον χώρο του σχολείου ως χώρο πολιτιστικής έκφρασης, αλλά και διότι ο χώρος αυτός είναι γεμάτος με πολύ ευχάριστες αναμνήσεις, μια και συνδέεται με την παιδική ηλικία και με ό,τι αυτή συνεπάγεται και κυρίως με το ότι εδώ μάθαμε τα πρώτα γράμματα κι ανοίξαμε τα φτερά μας προς ευρύτερους πνευματικούς ορίζοντες.

      Όσον αφορά το βιβλίο μου, όπως διαπιστώσατε από τις εισηγήσεις που προηγήθηκαν, αναφέρεται σε μια διάσταση της πολιτισμικής ταυτότητας του τόπου μας, στην οποία, αν και είχα κάνει αναφορά σε προηγούμενα βιβλία μου, δεν την είχα αναδείξει με επάρκεια. Αυτής της επιλογής αποτέλεσμα είναι το βιβλίο, το οποίο πραγματεύεται τις διατροφικές επιλογές των προγόνων μας -πολλοί από μας τις γνωρίζουμε επαρκώς και συνεχίζουμε να τις ακολουθούμε- μ’ έναν τρόπο που να κάνει τον αναγνώστη να γνωρίσει και την αρχέγονη ιστορία τους. Ίσως, κάποιοι εκφράσουν τις αντιρρήσεις τους για τη χρησιμότητα ενός τέτοιου βιβλίου στην εποχή μας, εποχή, δηλαδή, κατά την οποία η τηλεόραση βρίθει από εκπομπές μαγειρικής, τα ράφια βρίθουν, επίσης, τα βιβλία μαγειρικής, και χωρίς άλλο, τα ταχυφαγεία προσφέρουν εύκολο και γρήγορο φαγητό. Καμία αντίρρηση! Όλα αυτά συμβαίνουν και θα συνεχίσουν να συμβαίνουν. Όμως, στην εποχή μας που δοκιμάζεται κάθε τι τοπικό είναι πολύ σημαντικό να αναδεικνύονται τα τοπικά χαρακτηριστικά σε όλους τους τομείς. Διότι, πέραν της πολιτισμικής συνέχειας που συνεπάγεται αυτή η επιλογή, όσοι ασχολούνται με την προβολή του τόπου μας και τη συνακόλουθη τουριστική του ανάπτυξη, η διατήρηση της τοπικής ταυτότητας και εν προκειμένω η διατήρηση της γαστρονομικής ταυτότητάς του αποτελούν σημαντική διάσταση και του τουριστικού προϊόντος.

    Αγαπητοί συγχωριανοί και φίλοι, αφού σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας, σάς βεβαιώνω πως θα μπορούσαν να ειπωθούν πολλά πάνω σ’ αυτό το θέμα, αλλά για να μην τραβήξει σε μάκρος αυτή η παρέμβασή μου, θα ήθελα να ευχαριστήσω, επίσης, τον πρόεδρο της Τ. Κ. Ροδαυγής Θεοφάνη Κίτσο, ο οποίος μου πρότεινε αρχικά να θέσει υπό την αιγίδα της Τ. Κ. την παρουσίαση του βιβλίου, και φυσικά, τον Πολιτιστικό Σύλλογο, ο οποίος τελικά την ενέταξε στις φετινές του καλοκαιρινές εκδηλώσεις. 

      Πολλά ευχαριστώ οφείλω στην Άννα Μπροφίδου, φιλόλογο, και τη Ζαχαρένια Σταύρου, δασκάλα, οι οποίες δέχθηκαν με πολλή χαρά, με ενθουσιασμό θα έλεγα, να μιλήσουν για το βιβλίο μου. Η δική τους χαρά είναι και δική μου και πιστεύω πως, για να έχει μέλλον ο τόπος μας οφείλουμε να δίνουμε βήμα και πρωτοβουλίες στους νέους μας. Οι μεγαλύτεροι μπορεί να γνωρίζουμε πολλά, αλλά δεν τα γνωρίζουμε όλα. Η ματιά και ο λόγος των νέων έχουν πολλά να μας πουν, ακόμα και να μας διδάξουν, αν έχουμε μάτια κι αφτιά, για να αντιληφθούμε τα μηνύματα που μας στέλνουν. Άννα και Ζαχαρένια, Ζαχαρένια και Άννα, πολύ σας ευχαριστώ και πολύ σας αγαπώ και εύχομαι να έχετε κάθε καλό στη ζωή σας.

   Κλείνοντας επιτρέψτε μου να αφιερώσω από τη μεριά μου αυτή τη βραδιά στους δασκάλους που με έμαθαν γράμματα σ’ αυτό το σχολείο και τους οφείλω πολλά. Στον αείμνηστο Κωνσταντίνο Καινούργιο, δάσκαλό μου στην πρώτη τάξη, στη Βασιλική Καραγεώργου, δασκάλα μου στη δευτέρα και την τρίτη και στον αείμνηστο Θεοφάνη Αγγέλη δάσκαλό μου στην τετάρτη, την πέμπτη και την έκτη. Τέλος, αφιερώνω αυτή τη βραδιά στον αγαπημένο μου πατέρα, ο οποίος έφυγε πρόσφατα από τη ζωή, και υπήρξε ένας από τους πιο σημαντικούς δασκάλους της ζωής μου.

   Σας ευχαριστώ πολύ!

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Μοσχοβόλησε από παραδοσιακές γεύσεις το προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου Ροδαυγής

   Σε μια ζεστή και νοσταλγική ατμόσφαιρα έγινε το Σάββατο 1 Αυγούστου στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου Ροδαυγής η παρουσίαση του νέου βιβλίου της Παναγιώτας Π. Λάμπρη «Η μνήμη της γεύσης-Αρχέγονων Ηπειρωτικών εδεσμάτων συναγωγή». Τη συγγραφέα και το βιβλίο παρουσίασαν στο κοινό η Άννα Μπροφίδου, φιλόλογος, και η Ζαχαρένια Σταύρου, δασκάλα. Κείμενα διάβασε η συγγραφέας. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδαυγής στα πλαίσια των πολιτιστικών εκδηλώσεων «Το Ροδοφέγγαρο», οι οποίες επιχορηγούνται από τον Δήμο Αρταίων και συνεπικουρούνται από φορείς του χωριού.

   Την εκδήλωση χαιρέτησε ο πρόεδρος της Τ. Κ. Ροδαυγής Θεοφάνης Κίτσος και προλόγισε ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδαυγής Χρήστος Σταύρου, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε: «Ως Πολιτιστικός Σύλλογος θεωρούμε χρέος να στηρίζουμε και να ενθαρρύνουμε τέτοιες αξιόλογες προσπάθειες συμπατριωτών μας […]. Για τη Ροδαυγή είναι τιμή να υπάρχουν πνευματικοί άνθρωποι με μεράκι σαν την Παναγιώτα Λάμπρη και να γράφουν τέτοια βιβλία, γιατί έτσι διασώζονται στοιχεία της τοπικής μας παράδοσης και των τοπικών προϊόντων. 

   Χρειάστηκε πολύς χρόνος και κόπος για να μπορέσει η συγγραφέας να συγκεντρώσει αυτόν τον θησαυρό, να ερευνήσει, να ταξινομήσει, να καταγράψει παλιές ξεχασμένες συνταγές των γιαγιάδων μας, να μοιραστεί συναισθήματα και νοσταλγίες και να μας φέρει σε μια άλλη εποχή με γεύσεις και τραπεζώματα στην τάβλα και στον νταβά. Πιστεύω, όμως, η αγάπη και ο έρωτας για τον τόπο μας της έδωσαν δύναμη για να ολοκληρώσει αυτό το συγγραφικό έργο και να το έχουμε σήμερα μπροστά μας, το οποίο θα μείνει ως παρακαταθήκη για όλους μας και φυσικά για τους νεότερους.» 

   Η Άννα Μπροφίδου, παρουσίασε το βιογραφικό της συγγραφέως και τη δομή του βιβλίου και είπε μεταξύ άλλων: «Για τη συγγραφέα η μνήμη των ανθρώπων του μόχθου, συνοδεύει τη μνήμη της γεύσης της γεννώντας συνάμα δεσμούς με τον τόπο της, με τα πατρογονικά της. Ο κοινωνικός βίος από τη γέννηση ως τον θάνατο, οι εορταστικές εκδηλώσεις των Χριστουγέννων, της Λαμπρής,… συνδέονται άρρηκτα με τη γευστική αποτίμησή τους και τα χρώματα της πατρώας γης.

   Το στοιχείο της συμμετοχής, της προσφοράς εδεσμάτων, θυμίζει εναργώς και την Αρχαία Ελλάδα, καθώς οι Αρχαίοι συνόδευαν με φαγητό κάθε πτυχή του βίου τους, με τα λεγόμενα συμπόσια. […] πέρα από το στοιχείο της επικοινωνίας, ιδιαιτέρως σημαντικό υπήρξε το στοιχείο της «μύησης» στην Ηπειρώτικη κουζίνα […] Η συγγραφέας σ’ αυτό το σημείο γίνεται περιγραφική εικονοποιώντας τον τρόπο βάσει του οποίου η νέα γυναίκα μυούνταν στην παραδοσιακή Ηπειρώτικη κουζίνα με μια μύχια επικοινωνία παρατηρώντας τις κινήσεις της μητέρας της. […]

   Η συγγραφέας λοιπόν ενθυμείται με βάση τη μνήμη της, τα παιδικά της χρόνια, τον πολυαγαπημένο τόπο που την ανέθρεψε, τα προσφιλή ως προς αυτήν πρόσωπα… μνήμες, μνήμες, μνήμες… φωνές αλλοτινές και αγαπημένες συνδεδεμένες πάντοτε με τις πατρώες γεύσεις του τόπου που ανασυνθέτει αυτή η μνήμη. Η βιωμένη φτώχια, η πλούσια Ηπειρώτικη παράδοση έχει γι’ αυτήν κάτι το γνήσιο, κάτι το συνειδητά ακέραιο.»

   Η Ζαχαρένια Σταύρου αναφέρθηκε «στη μαγνητική δύναμη της μνήμης και την προωθητική δύναμη της περιέργειας για μάθηση», ορμώμενη από την ιδιότητά της μίλησε για τη σημασία ένταξης θεμάτων σαν κι αυτά που πραγματεύεται το βιβλίο στη μαθησιακή διαδικασία και μεταξύ άλλων περιέγραψε το βιβλίο ως μια συνταγή ως ακολούθως: «Υλικά: 1 κ. σ. Προφορική Ιστορία/ 2 κ. σ. Λαογραφία/ 2 κ. σ. Ιστορία γεύσης/ 100 γραμμάρια Κοινωνικών συναντήσεων/ 100 γραμμάρια Εορταστικών τελετουργιών/ 300 γραμμάρια Παροιμίες, αινίγματα και λογοπαίγνια/ Λίγες σκελίδες αρχαίων μαγειρικών πρακτικών/ Μια κίκαρη μεράκι και λίγη δόση πείνας.

   Εκτέλεση της συνταγής: Αναμειγνύουμε τις Κοινωνικές συναντήσεις με τις Εορταστικές περιόδους δημιουργώντας μία δόση χαράς. Τα υπόλοιπα υλικά τα αφήνουμε να ωριμάσουν για να ενδυναμώσουν τα μνημονικά τους χαρακτηριστικά στον απόηχο παραδοσιακών τραγουδιών και άλλων ήχων του φυσικού και οικογενειακού περιβάλλοντος.

   Προσοχή! Η συνταγή με τον φυσικό, παραδοσιακό τρόπο και όχι υπό την επήρεια των γρήγορων ρυθμών και σύγχρονων τεχνικών.»

   Την εκδήλωση έκλεισε η συγγραφέας, η οποία ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους και όλους όσους συνέβαλαν στην επιτυχία της εκδήλωσης και αφιέρωσε τη βραδιά στους δασκάλους της στο Δημοτικό Σχολείο Ροδαυγής που της έμαθαν τα πρώτα γράμματα, καθώς και στον πρόσφατα θανόντα πατέρα της, τον οποίο χαρακτήρισε ως έναν από τους πιο σημαντικούς δασκάλους της ζωής της.

 

Σημείωση: Το πρωί της ίδιας μέρας στην καθιερωμένη συνάντηση - εκδήλωση των Ομάδων Έρευνας της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Τζουμέρκων (ΙΛΕΤ) επιβραβεύτηκαν τα μέλη τους με απονομή τιμητικών διακρίσεων, μεταξύ αυτών και η Παναγιώτα Π. Λάμπρη.