|
|
|
|
|
|
Κριτική για "Ψηφῖδες"
Από τον Σταύρο Ιντζεγιάννη, λογοτέχνη, (30-12-20210
Σύντομη προσέγγιση στη νέα ποιητική συλλογή «ΨΗΦΙΔΕΣ» της κυρίας Παναγιώτας Π. Λάμπρη.
ΨΗΦΙΔΕΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΣ Π. ΛΑΜΠΡΗ
ποίηση
Κυκλοφόρησε πριν λίγο καιρό η πρόσφατη ποιητική συλλογή της Παναγιώτας Λάμπρη σε ηλεκτρονική μορφή https://issuu.com/panagiotalampri/docs και διαβάζεται με το ιδιαίτερο εκείνο ενδιαφέρον που πάντα προκαλεί κάθε νέα ποιητική της κατάθεση – με όλες τις δυσκολίες που παρουσιάζει η ηλεκτρονική μορφή για τον Έλληνα αναγνώστη – οι μεγάλες ηλικίες δεν διαθέτουν στην πλειονότητά τους πρόσβαση στο διαδίκτυο – και παρά το γεγονός ότι αποτελεί «ίσως» τη γραφή του μέλλοντος.
Λιτός ο στίχος, πολυτονικός με την ιδιαίτερη ποιητική γλώσσα που έχει καθιερώσει και κάνει τη γραφή της χαρακτηριστική και αναγνωρίσιμη όπου ζευγνύει με απόλυτη άνεση - φιλόλογος γαρ η ιδία- και επιτυχία, στοιχεία δημοτικής, καθαρού λόγου, καθαρεύουσας, αλλά και εκφράσεις ιδιωματικές του τόπου της –Ήπειρος- τα οποία τη βοηθούν να καταθέσει τις σκέψεις της με απόλυτη καθαρότητα και κυρίως χωρίς τα σιβυλλικά ποιητικά σχήματα ή τα αλληγορικά υπονοούμενα που χαρακτηρίζουν κάποιες μορφές νεωτεριστικής ποίησης του καιρού μας, ώστε να μη χρειάζεται αποκωδικοποίηση για να την καταλάβεις!!!
Εξ άλλου η μορφή με την οποία ποιεί - όπου ποιώ = δημιουργώ - χωρίς να είναι ο παραδοσιακός ομοιοκατάληκτος, ωστόσο έχει μιαν εσωτερική αρμονία και μια ροή που σε ωθεί να διαβάσεις το επόμενο και το μεθεπόμενο.
Ανθρωποκεντρική η ποίηση της κυρίας Λάμπρη επικεντρώνεται στην πλειονότητά της σε ό,τι έχει σχέση άμεση ή έμμεση με τον άνθρωπο και κάθε τι που τον αφορά ή τον χαρακτηρίζει.
Δείγμα, ένα μικρό διαμαντάκι: "Των πεταλούδων τα πετάγματα, / μοναχικά κι εφήμερα, / μοιάζουν ανθρώπινων ψυχών / που λίγη λευτεριά ονειρευτήκαν." (σελ. 34).
Κι ακόμη: "Στης γης την παραδείσια ομορφιά / πολλοί ’ναι κείνοι / που ακόμη δε χόρτασαν ψωμάκι. / Και όμως κάποιοι, χορτάτοι από γεννησιμιού, / ακόμα να κορέσουνε / την άπληστη αχορτασιά τους." (σελ. 8).
Υπάρχει μια διάχυτη φιλοσοφική θεώρηση των πραγμάτων που δίνει μιαν οικουμενική διάσταση. Για παράδειγμα "Η ΓΡΑΜΜΗ" όπου "Μακραίνει η αδιόρατη γραμμή, / η αρχή της μια κουκίδα στο σκοτάδι / κι εμείς, ταξιδευτές του άγνωστου…" (σελ. 22).
Η ίδια φιλοσοφική διάθεση που υπογραμμίζεται στο ποίημα "Η εικόνα" (σελ. 51), ή στον λυρισμό της ωραιότατης "Ορτανσίας" (σελ. 47), όπου με τον έναν ή άλλον τρόπο στοιχειοθετείται και το φιλοσοφικό της ένδον.
Τον ίδιο λυρισμό, ανάμικτό με τη νοσταλγία της πατρώας γης (χαρακτηριστικό της γνώρισμα για όσους τη γνωρίζουμε) ΝΟΣΤΟΣ: Νοσταλγία της πατρικής γης "με τη χωματόστρωτη, βαθύσκιωτη αυλή / και τι δεν έχει η μνήμη να θυμάται…".
Και βέβαια εντυπωσιακή η εικονογραφία και η πίστη στο "ΟΣΑ ΕΙΣΑΙ ΣΥ": "Ο ιπτάμενος τρούλος σου, / η απόκοσμη ηχητική σου, / η μοναδική αρχιτεκτονική σου, / ο ξεχωριστός σου διάκοσμος / όλα όσα είσαι ΣΥ / θα υφιστανται και θα μιλούν με τη σιωπή τους. / Τι όσες προσευχές αλλόθρησκες εκεί κι αν ειπωθούν / τίποτα δεν αλλάζει από ΣΕΝΑ στην ουσία του."
Σταύρος Ιντζεγιάννης
Υγ έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο: www.fileas-kriseis.blogspot.com