|
|
|
|
|
|
Άρθρο της Παναγιώτας Π. Λάμπρη:
Καπνού τολύπες, (21-1-2020)
Εδώ και κάποιες μέρες, επιστήμονες έκρουσαν επιτατικά τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τις βλάβες, οι οποίες μπορούν να προκληθούν στον ανθρώπινο οργανισμό από τον καπνό, που βγαίνει από τις καμινάδες των τζακιών, ειδικά στην επιβαρυμένη ατμόσφαιρα των πόλεων. Το τι άκουσαν, δεν λέγεται! Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και οι εφημερίδες, πήραν φωτιά και πάσης φύσεως επιχειρήματα είδαν το φως! Ευτυχώς, υπήρχαν και ψύχραιμες φωνές, οι οποίες δεν τοποθετήθηκαν απλά με το μέρος των επιστημόνων, αλλά ανέλυσαν πολύπλευρα το θέμα.
Παίρνοντας τη σκυτάλη από τα ανωτέρω, θα μιλήσω για μια άλλη μορφή ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην περιοχή μας, και όχι μόνο, η οποία συμπίπτει με κείνη των τζακιών, στα οποία, όχι σπάνια, καίγονται ξύλα εμποτισμένα με χημικές ουσίες. Πρόκειται για το κάψιμο των λιόκλαρων κατά τη συγκομιδή των ελαιών!
Όσο διαρκούν οι πυρές των κλαδιών αυτών, λοιπόν, ανάλογα με τον αριθμό και τις εκάστοτε υφιστάμενες καιρικές συνθήκες, δημιουργούν έντονο πρόβλημα στην Πάτρα και στα περίχωρά της. Κάποιες φορές, μάλιστα, η ατμόσφαιρα γίνεται εξαιρετικά αποπνικτική, όσοι έχουν αναπνευστικά προβλήματα υποφέρουν, όσοι απλώνουν ρούχα, για να στεγνώσουν, τα μαζεύουν εμποτισμένα με άρωμα καπνού, και το τοπίο μοιάζει χαμένο σε τολύπες καπνού, οι οποίες, εκτός της ρύπανσης, δημιουργούν και απαίσια εικόνα.
Υποθέτω πως πολλοί συμπολίτες έχουν κάνει τις ανωτέρω διαπιστώσεις! Αλλά τι να γίνει, να μείνει ο ελαιόκαρπος στα δέντρα, προκειμένου να μην προκύπτουν λιόκλαρα, τα οποία πρέπει να καούν! Φυσικά, όχι! Στην εποχή μας υπάρχει πιο σύγχρονος τρόπος διαχείρισής τους και, μάλιστα, επιδοτούμενος ήδη από το 2014! Σύμφωνα μ’ αυτόν, τα κλαδιά της ελιάς μετά το κλάδεμα θρυμματίζονται με καταστροφέα και ό,τι προκύπτει επανατοποθετείται στο έδαφος, εμπλουτίζοντάς το! Τώρα, γιατί στην περιοχή μας δεν εντάχθηκαν οι ελαιοπαραγωγοί σ’ αυτό το πρόγραμμα, δεν το γνωρίζω, και αγνοώ αν κάποιοι το έχουν πράξει. Σημασία έχει πως κάθε χειμώνα υποφέρουμε από τις τολύπες καπνού, οι οποίες διαχέονται στην ατμόσφαιρα και βαραίνουν την αναπνοή μας! Καιρός, λοιπόν, ν’ αλλάξει κάτι σ’ αυτόν τον τομέα! Θα είναι προς όφελος όλων!