|
|
|
|
|
|
Άρθρο της Παναγιώτας Π. Λάμπρη:
Πρωινό στον ξενώνα «Μαρούσιω» στη Ροδαυγή Άρτας, (24-11-2013)
Αναρτήθηκε: http://www.marousio.gr/2014-12-07-18-40-52/87-panagiota
http://www.greekbreakfast.gr/el/ → Ξενοδοχεία με Ελληνικό πρωινό → Ήπειρος → Μαρούσιω
Αν τα αξιοθέατα ενός τόπου αποτελούν αφορμή να τον επισκεφτείς, η γνωριμία και η συνακόλουθη απόλαυση της γαστρονομίας του αποτελεί χωρίς άλλο ξεχωριστή εμπειρία κι αφορμή να τον νοσταλγήσεις και να τον επισκεφτείς πάλι και πάλι. Και τούτο, γιατί τα φαγιά τού κάθε τόπου μιλούν με τρόπο μοναδικό κι αυθεντικό για τούς ανθρώπους του, αφού αυτά διαμορφώθηκαν σε συνάρτηση με τα προϊόντα που αυτός παρήγε, τα οποία μέσω της φαντασίας και της δημιουργικότητας των γυναικών έγιναν τροφή, χάρισαν γεύσεις, μυρουδιές, εικόνες,… και κουβαλώντας τη σοφία και την εμπειρία αιώνων εκφράζουν μια άλλη διάσταση της πολιτισμικής του ταυτότητας.
Με γνώμονα, λοιπόν, όλα αυτά και με την πεποίθηση πως η γεύση, μέσω της απόλαυσης, είναι ικανή να αιχμαλωτίσει τη μνήμη και να γεννήσει έναν άλλου είδους αισθαντικό δεσμό με τον τόπο και τούς ανθρώπους που φιλοξενούν τον ταξιδιώτη δημιουργήθηκε και το πρωινό στον ξενώνα «Μαρούσιω» στη Ροδαυγή Άρτας. Οι ιδιοκτήτες, λάτρεις της γενέθλιας γης, επιθυμούν να ευχαριστήσουν τους επισκέπτες τους προσφέροντάς τους πρωινό, το οποίο δεν στηρίζεται σε ξενόφερτα πρότυπα διατροφής, αλλά έχουν ως βάση τροφές που ανακαλεί η μνήμη των ντόπιων και συνιστούν πατροπαράδοτη κληρονομιά.
Έτσι, ανάλογα με την εποχή και την ώρα που θα επιλέξεις να φας το πρωινό σου στον ξενώνα «Μαρούσιω», εκτός απ’ τις ιδιαίτερες γεύσεις, θα απολαύσεις τη μαγεία του ορεινού τοπίου και θα μαγευτείς αντικρίζοντας την οροσειρά της Πίνδου την ώρα που ροδίζει ο ανατολικός ορίζοντας. Με το βλέμμα πλέριο από ομορφιά, θα ευχαριστηθείς τρώγοντας σπιτικά κατά κύριο λόγο παρασκευάσματα, που η πλειονότητα των υλικών τους προέρχεται απ’ το χωριό και κάποια, λίγα, από την ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου. Συγκεκριμένα, το πρωινό περιλαμβάνει πίτες (αλευρόπιτα, γαλατόπιτα, κολοκυθόπιτα, λαχανόπιτα, μακαρονόπιτα, μπατσάρα, τυρόπιτα, μηλόπιτα, λεμονόπιτα), κέικ, κουλουράκια, χαλβά, τηγανίτες αρτυμένες με τσίπουρο απ’ την περίφημη ποικιλία ζαμπέλα και περιχυμένες με γνήσιο μέλι, τραχανά, κουλούρα καλαμποκίσια, ψωμί ζυμωμένο με προζύμι, αβγά, βούτυρο, γραβιέρα, σαλάμι, ελιές, βιολογικές ντομάτες απ’ τον κήπο του ξενώνα, φρούτα εποχής, τσάι Ξηροβουνίου, καφέ ελληνικό, Γιαννιώτικα λουκούμια,…
Κι όλα ετούτα, συνοδευμένα απ’ το χαμογελαστό καλωσόρισμα και την προσηνή διάθεση των ιδιοκτητών, οι οποίοι κάνουν ό,τι περνάει απ’ το χέρι τους, για να μείνει αξέχαστη στον ταξιδιώτη η διαμονή, όχι μόνο στον ξενώνα τους, αλλά και στην αγαπημένη τους Ροδαυγή, αποτελούν πρόσκληση και πρόκληση για μια ευχάριστη απόδραση που αποζημιώνει.