Αρχική

 

Βιβλία

 

Δημοσιεύσεις

 

Σκέψεις

 

Εκδηλώσεις

 

Βιογραφικό

 

Επικοινωνία

 

Άρθρο της Παναγιώτας Π. Λάμπρη:

Πέντε χρόνια Αθαμανικό Κέντρο Τέχνης, (31-7-2017)

 

Αναρτήθηκε: www.artinews.gr

 

   Το Αθαμανικό Κέντρο Τέχνης, πιστό στην ετήσια συνάντησή του με το φιλότεχνο κοινό, εγκαινίασε στις 30 Ιουλίου 2017 εικαστική έκθεση με θέμα «ΜΕΤΑΞΟΤΥΠΙΑ & ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΤΕΧΝΗ». Με την αίθουσα και δυο από τους εξωτερικούς τοίχους του πατρικού σπιτιού του εικαστικού Βασίλη Σταύρου να κοσμούνται με σπάνιες και ενδεικτικές μεταξοτυπίες του ίδιου και άλλων σημαντικών Ελλήνων εικαστικών, όπως των Γ. Τσαρούχη, Ν. Νικολάου, Δ. Μυταρά, Ό. Ζούνη, Ά. Πειρουνίδη, Χ. Καρά και Δ. Σακελλίωνα, οι παριστάμενοι είχαν τη χαρά να ζήσουν μια ενδιαφέρουσα και χρήσιμη εικαστική και κοινωνική εμπειρία. 

   Η εκδήλωση περιλάμβανε εισαγωγική ομιλία της Ευαγγελής Στασινού, η οποία εστίασε στη σημαντικότητα της ίδρυσης του Αθαμανικού Κέντρου Τέχνης για τον τόπο, καθώς και στο εικαστικό έργο του Βασίλη Σταύρου.

   Στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο εικαστικός, ο οποίος, με αφορμή τη συμπλήρωση πέντε χρόνων από την ίδρυση του Κέντρου και κάνοντας χρήση οπτικοακουστικού υλικού, ενημέρωσε το κοινό σχετικά με τη μέχρι τώρα λειτουργία και πορεία του. Εκτός από τη μακέτα και τους τρόπους  εξασφάλισης των αναγκαίων πόρων για την ανέγερσή του, παρουσίασε μικρογραφίες πλήθους εικαστικών έργων του ίδιου, της συζύγου του Άννας Πειρουνίδου, της κόρης τους Σοφίας Σταύρου και άλλων, τα οποία θα αποτελέσουν σημαντική προίκα για τους καλλιτεχνικούς, και όχι μόνο, στόχους του.

   Η εν λόγω εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στον σπουδαίο Έλληνα χαράκτη, τέως καθηγητή καλλιτεχνικής μεταξοτυπίας (serigraphie) στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, Απόστολο (Άκη) Πειρουνίδη, για τη μεγάλη προσφορά του σ’ αυτόν τον τομέα. Ο Βασίλης Σταύρου παρουσίασε τον τρόπο δημιουργίας της καλλιτεχνικής μεταξοτυπίας, της οποίας, μαζί με τον Άκη Πειρουνίδη, αποτελούν πρωτοποριακές μορφές στην Ελλάδα.

   Κατόπιν, μίλησε για τους εικαστικούς, των οποίων έργα εκτίθενται στον χώρο και παρουσίασε και κάποια άλλα, ενδεικτικά της καλλιτεχνικής τους αντίληψης και έκφρασης. Στο τέλος της εκδήλωσης, εκτός από το καθιερωμένο κέρασμα με παραδοσιακά εδέσματα, δόθηκε ως αντίδωρο στους επισκέπτες ένα μικρό έργο τέχνης του Βασίλη Σταύρου.

   Κλείνοντας αυτή την αναφορά στην έκθεση που λαμβάνει χώρα στο Αθαμανικό Κέντρο Τέχνης στο Κάτω Αθαμάνιο και θα διαρκέσει ως τις 20 Αυγούστου τρέχοντος έτους, θαρρώ πως θα ήταν παράλειψη να μην επαναλάβω, έστω και πλεοναστικά σε σχέση με παρελθόν δημοσίευμά μου, πως η απόφαση του Βασίλη Σταύρου να ιδρύσει στον τόπο που τον γέννησε ένα τέτοιο κέντρο πολιτισμού δεν συνιστά απλά μια πράξη, η οποία μπορεί να επαινεθεί για πολλούς λόγους, αλλά μια απόφαση που μας αφορά όλους και οφείλουμε να τη στηρίξουμε ηθικά και υλικά, ο καθένας στο μέτρο που του επιτρέπουν οι δυνάμεις του. Μπορούμε και να μην το πράξουμε! Αλλά, αν αναλογιστούμε πως έργα σαν κι αυτό δεν αφορούν μόνο στο παρόν, αλλά προσβλέπουν στο μέλλον, θα σκεφτούμε αλλιώς και θα ενεργήσουμε αλλιώς, διότι, αν κοιτάξουμε βαθιά μέσα μας, κάποιες πτυχές του είναι μας το έχουν ανάγκη.