Φιλολογική γωνιά

Ιστότοπος για φιλολογικά μαθήματα του Γυμνασίου

Του φιλολόγου Παναγιώτη Λουπάση

Καλωσόρισμα

Ο παρών ιστότοπος έχει ως βασικό του στόχο να προσφέρει στις μαθήτριες και στους μαθητές του Γυμνασίου υποστήριξη όσον αφορά τα φιλολογικά μαθήματα. Αυτή η υποστήριξη έχει πολλές μορφές (ασκήσεις, σημειώσεις, διαγράμματα, εικόνες), αλλά δεν έχει ακόμα πάρει την οριστική της μορφή. Βρίσκεται υπό συνεχή διαμόρφωση και ανανέωση. Γι’ αυτό το λόγο, δεν είναι ακόμα συμπληρωμένο το υλικό για όλα τα φιλολογικά μαθήματα του Γυμνασίου.

Στο αριστερό μέρος της ιστοσελίδας μπορεί η μαθήτρια ή ο μαθητής να αναζητήσει ανά τάξη και ανά μάθημα το υλικό που την/τον ενδιαφέρει. Στο Σύνδεσμο «Νέα» θα προστίθεται κατά διαστήματα νέο υλικό. Τα περισσότερα αρχεία είναι σε μορφή PDF και γι’ αυτό το λόγο είναι απαραίτητη η ύπαρξη στον υπολογιστή  του προγράμματος Adobe Acrobat Reader. Αν δεν είναι ήδη εγκατεστημένο στον υπολογιστή σας, μπορείτε να το μεταφορτώσετε δωρεάν από την ιστοσελίδα http://get.adobe.com/reader/.

Εύχομαι να φανεί χρήσιμος και ενδιαφέρων ο παρών ιστότοπος στις μαθήτριες και στους μαθητές του Γυμνασίου που θα τον επισκεφτούν. Κυρίως, όμως, εύχομαι να αποτελέσει ένα κίνητρο για να συνειδητοποιήσουν την πραγματική αξία και το ουσιαστικό βάρος των φιλολογικών μαθημάτων, τα οποία πολλές φορές θεωρούνται δύσκολα ή και αντιπαθητικά. Να γίνει μια ευκαιρία για να αντιληφθούν ότι πίσω από τη μελέτη της γλώσσας, των κειμένων, της ιστορίας και της φιλοσοφίας βρίσκεται τελικά ένας υψηλός και πολύ σοβαρός στόχος: η κατανόηση του ίδιου του ανθρώπου. Άρα να αντιληφθούν ότι τα φιλολογικά είναι τα κατεξοχήν Μαθήματα.

 

Καλή σας περιήγηση!

 

Παναγιώτης Λουπάσης