Nav view search

Πλοήγηση

Αναζήτηση

Λογότυπο

Σχέδιο εργασίας "Διαχείριση απορριμμάτων - Ανακύκλωση"

«Διαχείριση απορριμμάτων ? Ανακύκλωση» ήταν το θέμα που ασχολήθηκαν τη σχολική χρονιά 2012-2013 οι μαθητές της Στ΄τάξης Κουτσελιού με τον δάσκαλό τους κ. Αθανάσιο Αντώνη.

Σκοπός του προγράμματος ήταν   να φέρει τους μαθητές σε επαφή με ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της εποχής, τη διαχείριση απορριμμάτων και να αναδείξει τη σημασία της ανακύκλωσης.

 

Μέσα απ? αυτό επιδιώχθηκε οι μαθητές:

-           Nα κατανοήσουν την  έννοια της ανακύκλωσης

-          Να αναγνωρίσουν ποια προϊόντα ανακυκλώνονται και να τα χρησιμοποιούν στην καθημερινότητά τους.

-          Να γνωρίσουν σύγχρονους τρόπους διαχείρισης των απορριμμάτων

-          Να ευαισθητοποιηθούν για το πρόβλημα των απορριμμάτων στο άμεσο περιβάλλον τους και στο σύγχρονο κόσμο.

-          Να σταθούν κριτικά απέναντι στον καταναλωτικό τρόπο ζωής.

-          Να αποκτήσουν ευαισθησίες απέναντι στα περιβαλλοντικά προβλήματα

Το πρόγραμμα κινήθηκε σε δυο άξονες:

Σε θεωρητικό επίπεδο έγινε εννοιολογική προσέγγιση του όρου «απορρίμματα», αναφορά στη σύνθεσή τους, στον τρόπο που γινόταν η διαχείρισή τους παλιά, οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για τη διαχείρισή τους, τα προβλήματα που δημιουργούνται από τον αυξανόμενο όγκο απορριμμάτων, τη λύση που προσφέρει η ανακύκλωση, τα υλικά που ανακυκλώνονται και το όφελος που προκύπτει απ? αυτή. Παράλληλα παρουσιάστηκε σχετικό  οπτικοακουστικό  υλικό (ντοκιμαντέρ, στατιστικά στοιχεία)

Σε πρακτικό επίπεδο έγινε ταφή οργανικών και ανόργανων υλικών για να διαπιστωθεί ποια αποσυνθέτονται και ποια όχι, οργανώθηκαν επισκέψεις σε πρόσωπα ή τομείς που έχουν σχέση με την καθαριότητα της πόλης μας (Αντιδήμαρχος, εργοτάξιο Δήμου, Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών, ΧΥΤΑ), από τις οποίες αντλήθηκαν χρήσιμα στοιχεία.  Παράλληλα οι μαθητές εκφράστηκαν εικαστικά και δημιουργικά κατασκευάζοντας ανακυκλωμένο χαρτί και έργα από ανακυκλώσιμα υλικά.

 Με την ολοκλήρωση του προγράμματος δόθηκαν στους μαθητές τα απαραίτητα ερεθίσματα, ώστε ως μελλοντικοί πολίτες αυτής της χώρας να υιοθετήσουν συμπεριφορές ρεαλιστικές και φιλικές προς το περιβάλλον. Εξάλλου ο  σύγχρονος τρόπος ζωής και οι απαιτήσεις των καιρών το επιβάλλουν.

Ήταν ένα ενδιαφέρον σχέδιο εργασίας. Οι μαθητές εκτός από τις γνώσεις που απέκτησαν, ευαισθητοποιήθηκαν για τα περιβαλλοντικά προβλήματα και ελπίζουμε να ενεργοποιηθούν για να αναλάβουν δράση ως ενεργοί πολίτες στην κατεύθυνση της επίλυσης των προβλημάτων αυτών. Συγχαρητήρια στους μαθητές και στο δάσκαλό τους.

Πρόσθετες Πληροφορίες

Το ιστολόγιό μας