Nav view search

Πλοήγηση

Αναζήτηση

Λογότυπο

Σχέδιο εργασίας "Ζώα του τόπου μας και τα υπό εξαφάνιση είδη στην περιοχή μας"

"Τα ζώα του τόπου μας και τα υπό εξαφάνιση ζώα της περιοχής μας" είναι το διαθεματικό σχέδιο εργασίας που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του Περιβαλλοντικού Προγράμματος για το σχολικό έτος 2012-2013 από τους μαθητές της Β' και Γ' τάξης του Δημ. Σχ. Κουτσελιού και  τις δασκάλες τους  Τζένη Τζε και Λαμπρινή Τσουμάνη.

Κύριοι στόχοι ήταν:

?
?Να γνωρίσουν τα ζώα του τόπου τους, χαρακτηριστικά και ικανότητες.
?Να κατανοήσουν πως τα ζώα έχουν ανάγκες και δικαιώματα.
?Να διακρίνουν τα ζώα σε κατοικίδια και σε άγρια ζώα του τόπου τους ανάλογα με τη συμπεριφορά που εμφανίζουν, το που ζουν καθώς και τη σχέση του ανθρώπου με αυτά.
Να ευαισθητοποιηθούν στο θέμα της προστασίας των ζώων που απειλούνται υπό εξαφάνιση.
Να υιοθετήσουν φιλικές συμπεριφορές προς όλα τα ζώα.
?Να αναπτύξουν οι μαθητές την ικανότητά τους να εργάζονται ομαδικά, να συνεργάζονται, να συζητούν και να επιχειρηματολογούν.
}
?Να σέβονται τις διαφορετικές απόψεις και να ενθαρρύνουν τους συμμαθητές τους να μιλήσουν για προσωπικές εμπειρίες με ζώα ή για τα κατοικίδιά τους.
}
?Να αναπτύξουν την παρατηρητικότητα και την κριτική τους σκέψη.
 
Πολλές, ενδιαφέρουσες και ποικίλες ήταν οι δραστηριότητες του προγράμματος. Ασχολήθηκαν με τα κατοικίδια - ζώα του αγροκτήματος, τα ζώα του βουνού και του δάσους, τα ζώα των λιμνών και των ποταμών.
Μελέτησαν την καφέ αρκούδα, το αγριόγιδο, τη βίδρα, το ελάφι, το λύγκα, τον ελληνικό ποιμενικό, την αγριόπαπια και το λύκο. Ιδιαίτερα γνώρισαν τα απειλούμενα είδη ζώων της περιοχής μας, τις διατροφικές τους συνήθειες, το περιβάλλον στο οποίο ζουν, τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν. 
Δημιούργησαν τις ταυτότητες των ζώων, τα ταξινόμησαν, δημιούργησαν αφίσες, μακέτες, έφτιαξαν μάσκες, επιτραπέζια παιχνίδια με κάρτες, πάζλ, σταυρόλεξα, σελιδοδείκτες κ.λπ. Διάβασαν βιβλία και μύθους για τα ζώα, δημιούργησαν τα δικά τους βιβλία και παρουσίασαν τα δικά τους θεατρικά δρώμενα. 
 

 

Πρόσθετες Πληροφορίες

Το ιστολόγιό μας