Στην Τουρκία φιλελεύθεροι Τούρκοι συνωμοτούσαν από το 1889 εναντίον της απολυταρχίας του σουλτάνου.

    Το "Κίνημα των Νεοτούρκων", όπως ονομάστηκαν, το 1907 δημιούργησαν την "Επιτροπή για την Ένωση και την Πρόοδο" και το 1908 υποχρέωσαν το σουλτάνο Αβδούλ Χαμίτ να δεχτεί Σύνταγμα για τη χώρα. Το 1909 εκθρόνισαν το σουλτάνο. Όλα εκείνη την εποχή έδειχναν πως η Τουρκία με τη διακυβέρνηση των Νεοτούρκων βάδιζε προς την εκδημοκράτιση και τον εκσυγχρονισμό. Στις διακηρύξεις τους μιλούσαν για ισονομία των λαών της Τουρκίας και δημοκρατικές ελευθερίες.

Δείτε πώς παριστάνεται με συμβολικό τρόπο η πολιτική αυτή αλλαγή στην Τουρκία σε ελληνικής παραγωγής λαϊκή λιθογραφία (κάνετε κλικ στην παραπάνω φωτογραφία). Πώς συμβολίζονται οι ελπίδες των Ελλήνων για βελτίωση των συνθηκών ζωής της ελληνικής μειονότητας; Πώς τονίζεται η ελπίδα εκσυγχρονισμού-εξευρωπαϊσμού της Τουρκίας;

Αποδείχτηκε, όμως, πως οι διακηρύξεις δεν επαληθεύτηκαν. Το νέο καθεστώς ενδιαφέρθηκε για τον εκτουρκισμό των εθνικών μειονοτήτων και επομένως αποτελούσε μια μορφή στυγνού εθνικισμού. Τότε οι χριστιανικοί πληθυσμοί της Βαλκανικής συσπειρώθηκαν εναντίον της Τουρκίας:

επιστροφή στη σελ.

ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΣΤΟ ΓΟΥΔΙ (1909)

 

επιστροφή:  

Σελίδες ιστορίας

αρχική σελίδα

 


Χαλούλος Παναγιώτης

Αύγουστος, 2010