Η αναγεννησιακή αρχιτεκτονική

 

    Η ιταλική αναγεννησιακή αρχιτεκτονική εμπνεύστηκε όπως και οι ανθρωπιστές της Αναγέννησης από την αρχαία Ρώμη που υπήρξε κέντρο του περίφημου ελληνορωμαϊκού πολιτισμού.

    Η αναγέννηση της κλασικής αρχιτεκτονικής άρχισε στη Φλωρεντία, περί το 1420 μ.Χ. με το Μπρουνελέσκι που σχεδίασε τον τρούλο του καθεδρικού ναού της "Παναγίας των Λουλουδιών", τεραστίων διαστάσεων, διαμέτρου 41,40 μ. Για την κατασκευή συνδύασε τεχνικές της γοτθικής αρχιτεκτονικής με την τεχνική του ρωμαϊκού ναού "Πάνθεον", του οποίου ο θόλος έχει διάμετρο 52 μ.

Το Πάνθεον της αρχαίας Ρώμης   

Η "Παναγία των Λουλουδιών", καθεδρικός ναός, Φλωρεντία και ο τρούλος  Το κοκκινωπό κεραμίδι του τρούλου δημιουργεί ζωηρή εντύπωση με την επένδυση του ναού με μάρμαρο (λευκό και πράσινο). Δίπλα στο ναό το κτίριο του Βαπτιστηρίου σε ανάλογο στυλ:

 

Ισάξιος του Μπρουνελέσκι αρχιτέκτονας είναι ο Αλμπέρτι.

Γοτθικός ναός στον οποίο ο  Αλμπέρτι προσάρμοσε μια ρωμαϊκής φόρμας πρόσοψη, σε στυλ θριαμβικής αψίδας, με τους ψευδοκίονες (κίονες προσαρμοσμένους στην πρόσοψη), αλλά με νέο τρόπο.

                                    ρωμαϊκή αψίδα θριάμβου (του Κωνσταντίνου):

    Ο αρχιτέκτονας Μπραμάντε είχε σχεδιάσει τον Άγιο Πέτρο στο Βατικανό ως περίκεντρο κτίριο, αλλά λόγω έλλειψης χρημάτων δεν προχώρησε πολύ η οικοδόμηση και μετά από 40 χρόνια ο πάπας Παύλος Γ΄ ανέθεσε τα σχέδια στο Μιχαήλ Άγγελο, ο οποίος προχώρησε σε ένα πιο ρωμαλέο, τολμηρό και οργανωμένο δομικά σύνολο, δημιουργώντας ένα επιβλητικό ναό. Ο ναός ολοκληρώθηκε μετά το θάνατο του Μιχαήλ Άγγελου.

τμήμα του Αγ. Πέτρου με τον επιβλητικό αναγεννησιακό τρούλο δυτική άποψη του ναού 

  η κάτοψη του Αγ. Πέτρου σε σχέδια του Μιχαήλ Άγγελου

Οι παρακάτω ναοί της Ρώμης και της Ουγγαρίας είναι τύπου βασιλικής αναγεννησιακού τύπου. Ποια ελληνικά και ρωμαϊκά στοιχεία παρουσιάζει η καθεμία;

Σαν Πάολο       Σαν Τζιοβάννι   

καθεδρικός ναός στο Έστεργκομ, Ουγγαρία

Στη Βουδαπέστη, Ουγγαρία, κοσμικό κτίριο αναγεννησιακού ρυθμού:


    Το 15ο αιώνα οικογένειες ευγενών της Ιταλίας, καθώς και πάπες ή καρδινάλιοι, αναθέτουν στους καλύτερους αρχιτέκτονες της εποχής την κατασκευή επαύλεων που αποτελούν εξαίρετα δείγματα αναγεννησιακής τέχνης. Το ίδιο χτίζονται εντυπωσιακά παλάτια αναγεννησιακού ρυθμού.

Το παλάτι των Μεδίκων στη Φλωρεντία

Το παλάτι των Δόγηδων στην πόλη Ούρμπινο, εσωτερική αυλή.      palazzo-ducale-urbino001.jpg (113716 bytes)  Ένα τμήμα από σχεδιαστική δομική ανάλυση του Παλατιού των Δόγηδων.

    Στη Γαλλία ο βασιλιάς Φραγκίσκος Α΄ σε αναγεννησιακό ρυθμό κτίζει το εντυπωσιακό κάστρο-Πύργο του Σαμπόρ. Κάποια σχέδια για τμήματά του ίσως να έγιναν από το Λεονάρντο ντα Βίντσι, ίσως η ιδιότυπη διπλή σκάλα με δύο διαβάσεις που ξεκινούν αντικρυστά γύρο από ένα κεντρικό πηγάδι χωρίς ποτέ να συναντώνται. Το κάστρο του Σαμπόρ ανήκει στα εντυπωσιακά κάστρα του ποταμού Λίγηρα, όπως και το αναγεννησιακού τύπου πάλι κάστρο του Αμπουάζ.

Η διπλή σκάλα του κάστρου Σαμπόρ:   

    Στο Παρίσι με τη φροντίδα πάλι του Φραγκίσκου Α΄ ανοικοδομείται το παλιό ανάκτορο του Λούβρου με την τετράγωνη εσωτερική αυλή, το γνωστό περίφημο Μουσείο σήμερα:

           

Παρίσι, το Πολεμικό Μουσείο (ο ωραιότατος τρούλος με επιχρυσωμένες διακοσμήσεις)

    Στη Φλάνδρα, δηλαδή στο σημερινό Βέλγιο στη μεγάλη κεντρική πλατεία των Βρυξελλών ωραιότατα αναγεννησιακά κτίρια (με ελάχιστα ανάγλυφα στοιχεία μπαρόκ):

   

Η αναγεννησιακή αρχιτεκτονική αναγνωρίζεται σε πάρα πολλά έργα ζωγραφικής των μεγάλων ζωγράφων της εποχής, οι οποίοι παρουσιάζουν το θέμα τους σε χώρους με οικοδομήματα της εποχής και με ωραιότατη προοπτική σχεδιασμένα. Παραδείγματα:

"Η Σχολή των Αθηνών" του Ραφαήλ:


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Αρχιτεκτονικοί θησαυροί της γης, επιμέλεια-μετάφραση Φώντας Κονδύλης, ελλην. έκδ. Αρσενίδη, Αθήνα χ.χ.

David Watkin, Ιστορία της δυτικής αρχιτεκτονικής, Μ.Ι.Ε.Τ., Αθήνα 2005

 Χιού Χόνορ – Τζον Φλέμινγκ, Ιστορία της τέχνης, μετάφρ. Ανδρέας Παππάς, Υποδομή, Αθήνα 1991

Προσωπικό φωτογραφικό αρχείο, Χαλούλος Παναγιώτης


Η τέχνη της Αναγέννησης (ζωγραφική-γλυπτική)

επιστροφή- Κεντρική σελίδα


Χαλούλος Παναγιώτης

22/08/2023