ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΩ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Χρήση χαλκού στην ύδρευση

Ο χαλκός είναι δοκιμασμένος και αξιόπιστος, από την αρχαιότητα, παραμένει αναλλοίωτος στην παντός είδους διάβρωση. Είναι υγιεινό προϊόν, γιατί είναι φυσικό ορυκτό στοιχείο πλήρως ανακυκλώσιμο χωρίς καμία ξένη ή άγνωστη  πρόσμειξη. Τα μέχρι σήμερα γνωστά παγκόσμια αποθέματα χαλκού υπολογίζονται σε 2,6 δις τόνους εκ των οποίων μόλις 0,31 δις τόνοι (12%) έχουν εξορυχθεί σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας του μετάλλου και του ανθρώπου και περίπου αυτή η ποσότητα εξακολουθεί να χρησιμοποιείται. Αυτό οφείλεται στο βαθμό ανακύκλωσης του χαλκού που είναι μεγαλύτερος από οποιοδήποτε άλλο μηχανικό μέταλλο. Αν εξαιρέσουμε το χαλκό που χρησιμοποιείται για την παραγωγή καλωδίων, η κατασκευή των οποίων απαιτεί καθαρό χαλκό. Το υπόλοιπο 75% που χρησιμοποιείται στα εργοστάσια επεξεργασίας χαλκού και ορειχάλκου, τα χυτήρια και άλλες βιομηχανίες, προέρχεται από ανακυκλωμένο σκραπ χαλκού. Ο  βαθμός ανακυκλωσιμότητας του χαλκού είναι τόσο υψηλός ώστε το σκραπ πρωτογενούς ανακύκλωσης διατηρεί κατά 95% τις ιδιότητες και την αξία του πρωτογενούς μετάλλου.

Το ψυγείο σας βλάπτει το όζον

Πως καταστρέφεται το οζον

Περισσότεροι από 250 τύποι ψυγείων που δεν επιβαρύνουν το κλίμα και δεν επιβαρύνουν την τρύπα του όζοντος -εκ των οποίων τα 46 κατασκευάζονται στη χώρα μας- κυκλοφορούν στην Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα αγοράς της περιβαλλοντικής οργάνωσης Greepeace. Σύμφωνα με την έρευνα, τα μοντέλα αυτά αντιστοιχούν στα μισά περίπου που κυκλοφορούν στην αγορά, δεν κοστίζουν περισσότερο και πρέπει να είναι πρώτη επιλογή του Ελληνα καταναλωτή.

Οταν καταργήθηκαν τα παλαιότερα ψυκτικά (CFCs), που ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την τρύπα στο στρώμα του όζοντος, η χημική βιομηχανία προώθησε ψυκτικά με υδροφθοράνθρακες (HFCs) που είναι ισχυρότατα αέρια του θερμοκηπίου, 11.700 φορές πιο καταστροφικά για το κλίμα από το διοξείδιο του άνθρακα. Το Πρωτόκολλο του Κιότο, που έγινε νόμος του κράτους και από την Ελλάδα τον προηγούμενο μήνα, προβλέπει τον περιορισμό τους. Παρ’ όλα αυτά, η Greenpeace εκτιμά ότι έως το 2010 οι ρύποι αυτοί θα έχουν αυξηθεί κατά 150% σε σχέση με το 1995.

Για να αποφευχθεί κάτι τέτοιο, καλό θα ήταν να προτιμώνται ψυγεία που χρησιμοποιούν το νέο φιλικό προς το περιβάλλον ψυκτικό (τύπου Greenfreeze) που έχει την εμπορική ονομασία R600a ή R290 και δεν επιβαρύνει το περιβάλλον.

Σήμερα, 80 εκατομμύρια ψυγεία σε όλο τον κόσμο περιέχουν αυτό το ψυκτικό.

Με βάση την έρευνα, η Greenpeace συνέταξε έναν κατάλογο που περιέχει όλα τα ψυγεία με το φιλικό προς το περιβάλλον ψυκτικό που βρίσκει κανείς στην ελληνική αγορά, προκειμένου να βοηθήσει στην επιλογή ψυγείου τους πολίτες που θέλουν έμπρακτα να προστατεύσουν το κλίμα.

Ο κατάλογος διατίθεται από τα γραφεία της οργάνωσης και από την ιστοσελίδα www.greenpeace.gr Διαβάστε περισσότερα «Το ψυγείο σας βλάπτει το όζον»