Home

Γράφτηκε από τον/την Jester Pan Κατηγορία: Blog
Ημερομηνία Δημοσίευσης Εμφανίσεις: 98
Εκτύπωση

Δείτε το πρώτο μέρος του ντοκιμαντέρ "Η Υπόγεια Κωνσταντινούπολη" και ανακαλύψτε  το πλούσιο παρελθόν της πόλης που μαρτυρούν οι υπόγειες σήραγγες και οι μυστικές της δεξαμενές.

 

 
Γράφτηκε από τον/την Jester Pan Κατηγορία: Blog
Ημερομηνία Δημοσίευσης Εμφανίσεις: 70
Εκτύπωση

Η Αρχαία Αγορά της Κω

IMG 6662

Η περιοχή της αγοράς και του λιμένα της Κω βρίσκεται στην ανατολική άκρη του νησιού που αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο νησί των Δωδεκανήσων και βρίσκεται νοτιοδυτικά της μικρασιατικής ακτής. Το λιμάνι της Κω ήταν από τα σπουδαιότερα λιμάνια του νοτιοανατολικού Αιγαίου. Ωστόσο το νησί έγινε γνωστό από την ίδρυση εκεί της Ιατρικής Σχολής από τον Ιπποκράτη. Από την Κω κατάγονταν ο ποιητής Φιλίτας και ο προσωπικός γιατρός του αυτοκράτορα Κλαύδιου, Κλαύδιος Στερτίνιος. Η περίοδος ακμής του νησιού τοποθετείται στην ελληνιστική και ρωμαϊκή αυτοκρατορική περίοδο. 
IMG 6667
Η πόλη της Kω κατοικήθηκε ανελλιπώς από την πρωτοελλαδική εποχή (2300 π.X.) μέχρι σήμερα. Στην Εποχή του Χαλκού ο οικισμός αναπτύχθηκε στο λόφο των Σεραγιών (στο κέντρο της πόλης). Ευρήματα γεωμετρικής και αρχαϊκής περιόδου δηλώνουν τη συνέχιση της κατοίκησης, αν και η πρωτεύουσα είχε μεταφερθεί στο άλλο -νότιο- άκρο του νησιού (Kως Aστυπάλαια). Η πρώτη αναφορά στο νησί γίνεται από τον Όμηρο (Ιλιάδα 14,255/ 15,28 και 2,676). Άλλοι αρχαίοι συγγραφείς αναφέρουν ότι οι Δωριείς κάτοικοι του νησιού πρέπει να κατάγονταν από την Επίδαυρο (Ηρόδοτος 7,99,2 κ.ε. / Παυσανίας 3,23,6). Το νησί ανήκε στη Δωρική Πεντάπολη σύμφωνα με τον Ηρόδοτο (1,144). 

Στα τέλη του 6ου με αρχές 5ου αι. π.Χ. ο τύραννος Σκύθης με το γιο του Κάδμο κυριάρχησαν στο νησί. Αργότερα ωστόσο το νησί εντάχτηκε στη Δηλιακή Συμμαχία. Μετά το συνοικισμό της Kω το 366 π.X. (τη συνένωση των μικρών οικισμών του νησιού) και την αναγνώριση της πόλης της Kω (Kως Μεροπίς) ως διοικητικού κέντρου, οικοδομήθηκαν στην πόλη (στην περιοχή της αγοράς και του λιμένα) σπουδαία ιερά και μεγάλα δημόσια κτήρια, απαραίτητα για τη διοίκηση του νησιού. Στην ελληνιστική περίοδο ανήκε η Κως στους Πτολεμαίους, ωστόσο στα τέλη της περιόδου αυτής συμμαχεί με τη Ρώμη και πολεμά στο πλάι της. 

Η πόλη ήταν τειχισμένη, ενώ με ξεχωριστό τείχος προστατευόταν το λιμάνι. Τα ιερά της Αφροδίτης Ποντίας και Πανδήμου, του Ηρακλή και ο μικρός ναός του λιμένος βρίσκονταν έξω από τον οχυρωματικό περίβολο της πόλης. Η Kως οικοδομήθηκε σύμφωνα με το ιπποδάμειο ρυμοτομικό σύστημα.

 
Γράφτηκε από τον/την Jester Pan Κατηγορία: Blog
Ημερομηνία Δημοσίευσης Εμφανίσεις: 205
Εκτύπωση

ΑΒΑΡΟΙ

 

Ασιατικός λαός, μογγολικής προελεύσεως, συγγενής τών Ούνων.

Οι Αβαροι. όπως και τα άλλα βαρβαρικά ασιατικά φύλα. ήταν νομαδικός λαός και κατοικούσε στις στέπες μεταξύ Μαντζουρίας και Τουρφάν. όπου είχαν ιδρύσει και το κράτος τους. Για λόγους που δεν έχουν ακόμα εξακριβωθεί, αλλά οπωσδήποτε δεν θα πρέπει να θεωρηθούν και εντελώς άσχετοι προς τη μεγάλη ξηρασία που έπληξε την κεντρική Ασία. οι Άβαροι, όπως λίγο νωρίτερα οι Ούνοι, απωθήθηκαν δυτικά από άλλους ισχυρότερους νομαδικούς λαούς. Οι Άβαροι είναι οι κύριοι υπεύθυνοι για τη μετανάστευση προς Δ τών Ούνων, που νικήθηκαν από τους Αβάρους και αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις περιοχές τής Β. Κίνας. Τα υψίπεδα τής κεντρικής Ασίας, ξεραμένα από την ανομβρία, μπορούσαν να φιλοξενήσουν μόνο τους ισχυρότερους. Οι βοσκότοποι τών Ούνων, τών Αβάρων και τών άλλων βαρβαρικών φύλων που μετακινήθηκαν προς την Ευρώπη, ήταν πολύ χρήσιμοι για τους αρτιότερα οργανωμένους και πολεμικότερους νομαδικούς λαούς. Έτσι και οι Άβαροι. μη μπορώντας να διατηρήσουν τους βο-σκοτόπους τους, μετακινήθηκαν προς την Κασπία, τον Καύκασο, την Αζοφική θάλασσα και τη Βαλκανική χερσόνησο. Αιτία για τη μετακίνησή τους αυτή ήταν μια φυλή Τούρκων, που είχε υποταχθεί στην πανίσχυρη αυτοκρατορία τών Αβάρων στην Ασία. αλλά στα μέσα τού 5ου αιώνα οι Τούρκοι επαναστάτησαν και αποτίναξαν την αβαρική κυριαρχία. Μετά την αποδυνάμωση τής ασιατικής αυτοκρατορίας τών Αβάρων, μερικές μογγολικές και τουρκικές φυλές μετακινήθηκαν προς την Ευρώπη. Περί τα μέσα τού 6ου αιώνα οι φυλές αυτές πέρασαν τον Κάτω Βόλγα, νίκησαν τους Βουλγάρους τού Βόλγα και επέβαλαν την κυριαρχία τους στην περιοχή τών ανατολικών ακτών τής Αζοφικής, μεταξύ τών ποταμών Ντον και Κουμπάν. Το μεγαλύτερο μέρος τών Βουλγάρων τού Βόλγα αναγνώρισε την κυριαρχία τών Αβάρων.

 
Γράφτηκε από τον/την Jester Pan Κατηγορία: Blog
Ημερομηνία Δημοσίευσης Εμφανίσεις: 89
Εκτύπωση

ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ

1. Γενουάτης πολεμιστής

2. Ρούμελη ???, φρούριο στην ακτή του Βοσπόρου.

3. Σουλτάνος που πιάστηκε αιχμάλωτος από τους Μογγόλους στη μάχη της Άγκυρας.

4. Μικρή πύλη του εσωτερικού τείχους της Πόλης.

5. Κωνσταντίνος ???, ο τελευταίος αυτοκράτορας της Πόλης.

6. ??? Τούρκοι, εχθρός της αυτοκρατορίας που εμφανίστηκε τον 14ο αιώνα.

7. Εκεί ήταν η εξόριστη βυζαντινή αυτοκρατορία με σημαία τον δικέφαλο αετό.

8. Το πιο μεγάλο κανόνι των Οθωμανών.

9. Το δεσποτάτο του ??? στην Πελοπόννησο.

10. Αρχηγός των Μογγόλων.

11. Στη Θεσσαλονίκη υπήρχε το κίνημα των ??? .

ΚΑΘΕΤΑ

1. Γιος και διάδοχος του Μουράτ Β΄.

2. Δεύτερη πρωτεύουσα του Οθωμανικού κράτους.

3. Αυτοκρατορία στον Εύξεινο Πόντο.

4. Ούγγρος μηχανικός.

5. Η πρώτη άλωση της Κωνσταντινούπολης έγινε από τους ??? .

 

 

 

 

 

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

2

 

 

 

 

 

3

 

 

 

 

 

 

 

 

5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9

 

 

 

 

 

 

10

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

11

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σελίδα 1 από 2

<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>