saggel

Συμμετοχή Περιβαλλοντικής ομάδας στην 9η Πανελλήνια Γιορτή Μανιταριού

ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΚΠΕ ΖΙΑΚΑ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

Το Νοέμβριο του 2011, η Περιβαλλοντική Ομάδα του Γυμνασίου μας συμμετείχε στην 9η Πανελλήνια Γιορτή Μανιταριού στον Ζιάκα Γρεβενών. Καθώς τα μανιτάρια της Πάρου ήταν το θέμα με το οποίο ασχολούμασταν, ήταν μια σημαντική ευκαιρία για συγκρίσεις και απόκτηση νέων γνώσεων.

Στα πλαίσια της 4ήμερης επίσκεψης οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν την πόλη των Τρικάλων και να θαυμάσουν τους επιβλητικούς βράχους των Μετεώρων ενώ στα Γρεβενά Διαφάνεια1Διαφάνεια2Διαφάνεια3Διαφάνεια4

επισκέφτηκαν βιότοπους στο βουνό Όρλιακας, αναζητώντας και ανακαλύπτοντας μανιτάρια. Η ποικιλία και η διαφορετικότητα από αυτά που είχαμε βρει στην Πάρο, τους εντυπωσίασαν. Είχαν επίσης την ευκαιρία να γευτούν άγρια μανιτάρια, μαγειρεμένα με διαφορετικούς τρόπους, σε γνωστό εδεσματοπωλείο των Γρεβενών. 

Στα πλαίσια της Γιορτής, στο εκθεσιακό περίπτερο των μανιταρόφιλων συλλόγων Ελλάδας και Κύπρου τα παιδιά παρουσίασαν δουλειά από την ενασχόλησή τους με τα μανιτάρια (φωτογραφικό υλικό, το βιβλίο «Τα αυτοφυή μανιτάρια της Πάρου», γραμματόσημα και ημερολόγιο με μανιτάρια της Πάρου, μικροσκοπικές απεικονίσεις) ενώ δεν παρέλειψαν να κάνουν γνωστά στους επισκέπτες της εκδήλωσης και τα τοπικά προϊόντα της Πάρου, προσφέροντάς τους  σούμα, κρασί και γραβιέρα.

Επίσης συμμετείχαν τόσο με χαιρετισμό προς όλους τους μανιταρόφιλους που βρισκόταν στο χώρο, όσο και με την εισήγηση του κ. Ηρ. Χατζόπουλου με θέμα «Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και σχολείο. Πορεία στο μέλλον».

Στη διάρκεια της γιορτής συχνά πλησίαζαν τη μεγάλη φωτιά που έκαιγε στο χώρο για να ζεσταθούν και η μέρα έκλεισε με τη νόστιμη μανιταρόσουπα που  προσέφεραν οι διοργανωτές.

Το πρόγραμμά συνεχίστηκε το Σάββατο το πρωί με περιήγησή στο γραφικό χωριό Σπήλαιο, στα σοκάκια του χωριού, παρατηρώντας την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική των σπιτιών και το παλιό πέτρινο σχολείο του χωριού και στο μονοπάτι που οδηγεί στο φαράγγι της Πορτίτσας. Η θέα προς το φαράγγι και το ποτάμι που έρρεε ήταν συγκλονιστική  ενώ η ομίχλη που σκέπαζε το τοπίο δημιουργούσε μια πρωτόγνωρη ατμόσφαιρα για τους μικρούς περιηγητές.

Στο χώρο της γιορτής το απόγευμα είχαν την ευκαιρία να περιεργαστούν δεκάδες είδη μανιταριών που είχαν μαζευτεί την ίδια μέρα. Ακολούθησε μικροσκοπική εξέταση μανιταριών και ολιγόλεπτες παρουσιάσεις θεμάτων σχετικά με τα μανιτάρια.

Η επιστροφή στο νησί είχε γλυκόπικρη γεύση και μια υπόσχεση... "Θα ξαναπάμε".


Σύνδεση διαχειριστή
Στοιχεία Επικοινωνίας
Όνομα σχολικής μονάδας
Διεύθυνση, Πόλη
Τ.Κ. 11111
Τηλ: 1234567890
email: mail (at) sch.gr

ΡΟΛΟΪ

ΚΑΙΡΟΣ

πρόγνωση καιρού από το weather.gr

Εκπαιδευτικές εργασίες

Εκπαιδευτικό υλικό

Πρόσφατα άρθρα