Αρχιτεκτονικοί ρυθμοί αρχαίων ελληνικών ναών

1-Δωρικός ρυθμός 2-Δωρικός ναός 3-Ιωνικός ρυθμός 4-Ιωνικός ναός 5-Κορινθιακός ρυθμός 6-Κορινθιακός ναός

Ερμής του Πραξιτέλους

Ένα από τα σπουδαιότερα εκθέματα του Μουσείου της Ολυμπίας είναι ο Ερμής του Πραξιτέλη. Χρονολογείται περίπου στα 330 π.Χ. Παριστάνει τον Ερμή να ξεκουράζεται σε κορμό δέντρου. Στο αριστερό του χέρι κρατά τον μικρό Διόνυσο τον οποίο μεταφέρει σε ασφαλές μέρος ύστερα από εντολή του Δία, για να τον προστετεύσει από την οργή της Ήρας. Ο Διόνυσος προσπαθεί να πιάσει ένα τσαμπί σταφύλι που κρατά ψηλά ο Ερμής με το δεξί του χέρι. Αξιοσημείωτο είναι ότι το πρόσωπο του Ερμή «μεταβάλλει» διάθεση ανάλογα με την οπτική γωνία του θεατή: από μπροστά φαίνεται ήρεμο, από τη μια πλευρά μελαγχολικό και από την άλλη ελαφρά χαρούμενο.

ερμής

Έχουν μέλλον οι κλασικές γλώσσες στο σύγχρονο σχολείο;

Ενώ για αιώνες η μελέτη και η γνώση των κλασικών γλωσσών και λογοτεχνιών ήταν ο κολοφώνας της παιδείας, τα τελευταία χρόνια οι προοπτικές δεν φαίνονται και τόσο θετικές.

Στα ελληνιστικά χρόνια η γνώση της αρχαίας ελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας και στα ρωμαϊκά χρόνια η γνώση τόσο της αρχαίας ελληνικής όσο και της λατινικής γλώσσας και λογοτεχνίας -οι οποίες αργότερα θα χαρακτηριστούν ως κλασσικές- θεωρούνταν απαραίτητο προσόν, όχι μόνο για να αναγνωριστεί κάποιος ως «πεπαιδευμένος» αλλά και για να αναρριχηθεί κοινωνικά και στον διοικητικό μηχανισμού του κράτους. Continue reading «Έχουν μέλλον οι κλασικές γλώσσες στο σύγχρονο σχολείο;»