Ένας στους τρεις Έλληνες παλεύει με τη φτώχεια

Αντιμέτωπο με τον κίνδυνο της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού είναι το 31% του πληθυσμού στην Ελλάδα και το ποσοστό αυτό είναι ακόμα μεγαλύτερο για παιδιά που προέρχονται από οικογένειες με χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat για το 2011, που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα. Την ίδια ώρα στην ΕΕ εκτιμάται ότι το 24,2% του γενικού πληθυσμού αντιμετωπίζει αυτό τον κίνδυνο.

Ειδικότερα, ο κίνδυνος της φτώχειας μειώνεται όσο υψηλότερο είναι το επίπεδο εκπαίδευσης των γονέων. Στη χώρα μας, σύμφωνα με την έκθεση, το 50,2% των παιδιών με γονείς με χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης απειλείται με τον κίνδυνο φτώχειας (49,2% στην ΕΕ), ενώ για τα παιδιά με γονείς με μέσο επίπεδο εκπαίδευσης το ποσοστό αυτό μειώνεται στο 28,7% (22,4% στην ΕΕ) για να μειωθεί περαιτέρω στο 7,9% για τα παιδιά με γονείς υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης (7,5% στην ΕΕ).

Εφιάλτης από την ενεργειακή φτώχεια

Ερευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών που εκπόνησε ο πρόεδρος του τμήματος Στατιστικής, καθηγητής Επαμεινώνδας Πανάς, αποκαλύπτει ότι το 62,4% του πληθυσμιακού δείγματος το οποίο μελετήθηκε πλήττεται από ενεργειακή φτώχεια.

Ενας όρος που φαίνεται ότι συμβολίζει τη βίαιη κοινωνική προσαρμογή που συντελείται στην Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο στη βόρεια Ελλάδα σε τυχαίο δείγμα 814 ατόμων (ηλικίας από 18 ετών έως 60 ετών), εκ των οποίων το 65,4% είναι γυναίκες και το 34,6% άνδρες.

Εγώ

Ειδικότητα : Καθηγητής Οικονομολόγος (ΠΕ09)

E-mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Η φτώχεια γεννά αρρώστια...

H σχέση της οικονομίας με την υγεία είναι πολλαπλά τεκμηριωμένη. Σε παγκόσμιο επίπεδο, υπάρχει σαφής αντιστοιχία ανάμεσα στην οικονομία κάθε χώρας και στην υγεία του πληθυσμού της. Μέχρι και τα 2/3 των διαφορών που παρουσιάζουν οι δείκτες υγείας από πληθυσμό σε πληθυσμό οφείλονται σε οικονομικούς λόγους.

Η φτώχεια γεννά την αρρώστια, ενώ ο πλούτος προστατεύει και προάγει την υγεία. Η αύξηση του εισοδήματος οδηγεί σε βελτίωση της υγείας, εφόσον παρέχει τη δυνατότητα για καλύτερη κατοικία, για πιο ασφαλές και υγιεινό περιβάλλον, για επαρκή διατροφή, καθώς και για πολλούς άλλους κοινωνικούς και υλικούς παράγοντες που σχετίζονται με την υγεία. Υψηλότερο εισόδημα σημαίνει επίσης περισσότερους πόρους για πρόληψη, περίθαλψη και άλλες κοινωνικές υπηρεσίες.

   

Επισκέπτες  

Today0
Yesterday0
Week0
Month0
All69

Currently are 5 guests and no members online


Kubik-Rubik Joomla! Extensions
   

Καιρός  

   
© ALLROUNDER