Αρχική σελίδα Σχολικές δράσεις Λογοτεχνική εκδήλωση με τη συγγραφέα Νίκη Τρουλλινού στο 13ο Γυμνάσιο Ηρακλείου (18/1/2013). Υπεύθυνη Φιλόλογος: Ειρήνη Σπυριδάκη.
Λογοτεχνική εκδήλωση με τη συγγραφέα Νίκη Τρουλλινού στο 13ο Γυμνάσιο Ηρακλείου (18/1/2013). Υπεύθυνη Φιλόλογος: Ειρήνη Σπυριδάκη.

 

Λογοτεχνική εκδήλωση με τη συγγραφέα Νίκη Τρουλλινού στο 13ο Γυμνάσιο Ηρακλείου.

Υπεύθυνη καθηγήτρια: Σπυριδάκη Ειρήνη, Φιλόλογος

Στις 18 Ιανουαρίου 2013, ημέρα Παρασκευή, πραγματοποιήθηκε στον χώρο του 13ου Γυμνασίου Ηρακλείου λογοτεχνική εκδήλωση παρουσία της συγγραφέως Νίκης Τρουλλινού, της οποίας διηγήματα διδάχθηκαν κατά το Α΄ τρίμηνο σε όλα τα τμήματα της Γ΄ Τάξης στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της εκδήλωσης,  παρουσιάστηκαν οι ομαδικές δραστηριότητες  των μαθητών, οι οποίες βασίστηκαν στη μελέτη των ακόλουθων τεσσάρων διηγημάτων της κ. Νίκης Τρουλλινού: «Τα τελώνια», «Το πιπερόδεντρο», «Το μπαούλο» και «Η χημική σύσταση του γιασεμιού».

Για τη διδασκαλία των παραπάνω διηγημάτων, αφιερώθηκαν συνολικά 8 διδακτικές ώρες. Ως εποπτικό υλικό δόθηκε στους μαθητές ένα σώμα φωτοτυπιών που περιείχε τα τέσσερα διηγήματα και ένα Φύλλο Εργασίας, προκειμένου οι ίδιοι να εμπλακούν ενεργητικά στη μελέτη των κειμένων.

Συνολικά συντάχθηκαν 6 διαφορετικά Φύλλα Εργασίας (ένα διαφορετικό για κάθε τμήμα) που περιείχαν οκτώ δραστηριότητες, οι οποίες ανατέθηκαν σε οκτώ ομάδες μαθητών κάθε τμήματος. Αφού προηγήθηκε η ερμηνευτική προσέγγιση των διηγημάτων, οι μαθητές κάθε τάξης έλαβαν ένα διαφορετικό Φύλλο Εργασίας που τους καλούσε να προσεγγίσουν τα τέσσερα κείμενα υπό μία συγκεκριμένη οπτική γωνία (του φιλολόγου ? κριτικού λογοτεχνίας, του ψυχολόγου, του κοινωνιολόγου, του λαογράφου, του δημοσιογράφου και του εικονογράφου / μουσικού).  Οι μαθητές, για να εκπονήσουν τις εργασίες τους, εργάστηκαν τόσο εκτός των ωρών διδασκαλίας, όσο και κατά τη διάρκεια του μαθήματος (κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων εκ των οκτώ διδακτικών ωρών).

Στο πλαίσιο της λογοτεχνικής εκδήλωσης, εκπρόσωποι των μαθητών κάθε τμήματος παρουσίασαν συνοπτικά τις ομαδικές δραστηριότητες που τους είχαν ανατεθεί. Κάθε μαθητής της Γ΄ Τάξης είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει τις εργασίες των μαθητών άλλων τμημάτων, οι οποίοι προσέγγισαν τα διηγήματα υπό ένα διαφορετικό από εκείνο της τάξης του πρίσμα.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι μαθητές συνομίλησαν με τη συγγραφέα κ. Νίκη Τρουλλινού και παρακολούθησαν τον λαογράφο κ. Σταματάκη Γιώργο να αφηγείται δοξασίες των ανθρώπων της κρητικής υπαίθρου, παρόμοιες με εκείνες που περιέχονταν στα διηγήματα. Εν συνεχεία, παρουσιάστηκε από ομάδα μαθητών ένα θεατρικό δρώμενο βασισμένο στο διήγημα «Το πιπερόδεντρο», το οποίο ανέλαβε η συνάδελφος καθηγήτρια Αγγλικής Γλώσσας, κ. Δήμητρα Νικολάου. Τέλος, απονεμήθηκαν έπαινοι σε τρεις μαθητές του σχολείου που διακρίθηκαν στον 1ο Διαγωνισμό Διηγήματος, με κριτή τον συγγραφέα Μάνο Κοντολέων, του οποίου κείμενο διαβάστηκε στους μαθητές.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και η Σχολική Σύμβουλος των Φιλολόγων κ. Καλοκύρη και στο χώρο του σχολείου λειτουργούσε καθ? όλη τη διάρκεια της ημέρας έκθεση βιβλίου.