Seilias

Physics and Photography

Τα Δημοφιλέστερα του Μήνα

Σχόλια - Παρατηρήσεις

Για σχόλια,  παρατηρήσεις,  διορθώσεις, αβλεψίες κλπ μη διστάσετε να επικοινωνήστε μαζί μου. Όσες προσομοιώσεις φέρουν το όνομά μου είναι ελεύθερες προς χρήση και τροποποίηση από όλους, αρκεί να μην αλλαχθούν τα σύμβολα πνευματικής ιδιοκτησίας. Τα αρχεία μπορείτε να τα βρείτε στο menu Download.
 

Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε τις γραφικές παραστάσεις από τις προσομοιώσεις σε δικές σας εργασίες, να αποθηκεύσετε κάποια προσομοίωση ή να εκτυπώσετε ένα άρθρο κάντε κλικ εδώ για να δείτε την διαδικασία.


Για ενσωμάτωση αρχείων προσομοιώσεων στο Word-Excel-PowerPoint πατήστε εδώ


Σας Ευχαριστώ.

Με δυο λόγια

 Τι ύψος πρέπει να έχει ένας καθρέφτης για να φανούμε ολόκληροι;


Ακριβώς το μισό μας ύψος. Δηλαδή αν το ύψος μας είναι 1.80m  τότε ένας καθρέφτης των 0.90m (90 πόντους) είναι αρκετός για να μας δείξει ολόκληρους, αρκεί να τοποθετηθεί σωστά. Θα πρέπει το πάνω μέρος του να είναι στο ύψος του μετώπου μας.

Δείτε την προσομοίωση κάνοντας κλικ εδώ

 
Αρχική arrow Φυσική arrow Ταλαντώσεις και Κύματα arrow Σώματα δεμένα σε κατακόρυφο ελατήριο
Ιούν
22
2009
Σώματα δεμένα σε κατακόρυφο ελατήριο PDF Εκτύπωση E-mail
(5 ψήφοι)
Το σύστημα των δύο σωμάτων ισορροπεί. Πόσο πρέπει να μετατοπίσουμε το δεύτερο σώμα έτσι ώστε να αποκολληθεί τελικά το πρώτο από το έδαφος; Με Drag and Drop μπορείτε να μετακινήσετε το δεύτερο σώμα και στην συνέχεια να πιέσετε έναρξη.

Τo σώμα m2 ισορροπεί. Αν το απομακρύνουμε κατά Α από την θέση ισορροπίας και το αφήσουμε ελεύθερο τότε εύκολα μπορεί να δειχθεί ότι θα εκτελέσει απλή αρμονική ταλάντωση με πλάτος Α (αρκεί να μη αποκολληθεί το σώμα που βρίσκεται στο έδαφος)

Θα υπολογίσουμε τώρα την συνθήκη που πρέπει να ισχύει για να μην αποκολλάται το σώμα που βρίσκεται στο έδαφος.

H Δύναμη του ελατηρίου που ενεργεί στο σώμα μάζας m1 σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή είναι

ενώ το βάρους του

Για να μη αποκολληθεί το σώμα m1 από  το έδαφος πρέπει σε κάθε στιγμή να ισχύει

Δεδομένου ότι η δύναμη Ν είναι δύναμη επαφής και δεν μπορεί να είναι ελκτική (δηλαδή το έδαφος μόνο σπρώχνει το σώμα) πρέπει επίσης να ισχύει

Αν δηλαδή καθόλη την διάρκεια της κίνησης η μέγιστη επιμήκυνση του ελατηρίου είναι μικρότερη από m1g/k τότε το σώμα m1 δεν θα αποκολληθεί. Είναι προφανές ότι όταν το ελατήριο είναι συμπιεσμένο (L<L0) η παραπάνω σχέση ικανοποιείται και άρα το σώμα αποκλείεται να αποκολληθεί από το έδαφος.

Μη νομίσετε ότι όλα τα παραπάνω είναι τίποτε το τραγικό. Η τελευταία εξίσωση δεν λέει τίποτε παραπάνω από το : για να σηκωθεί το σώμα από το έδαφος πρέπει να το τραβήξει κάποιος με δύναμη μεγαλύτερη του βάρους του. Στην δικιά μας περίπτωση αυτός που το τραβάει είναι το ελατήριο.

Στη θέση ισορροπίας τους σώματος m2 το ελατήριο είναι συμπιεσμένο κατά

Αν τώρα απομακρύνουμε το δεύτερο σώμα κατά Α (έτσι ώστε να μη αποκολληθεί το σώμα μάζας m1) και αφήσουμε ελεύθερο αυτό θα εκτελέσει απλή αρμονική ταλάντωση πλάτους Α. Οπότε το μέγιστο μήκος του ελατηρίου σε αυτήν την περίπτωση θα είναι

 

+/-
Γράψτε σχόλιο
Όνομα:
Email:
 
Τίτλος:
 
+/- Σχόλια
Προσθήκη νέου Αναζήτηση

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Προηγ.   Επόμ. >


Open All | Close All

 
Joomla Templates by Joomlashack