Seilias

Physics and Photography

Τα Δημοφιλέστερα του Μήνα

Σχόλια - Παρατηρήσεις

Για σχόλια,  παρατηρήσεις,  διορθώσεις, αβλεψίες κλπ μη διστάσετε να επικοινωνήστε μαζί μου. Όσες προσομοιώσεις φέρουν το όνομά μου είναι ελεύθερες προς χρήση και τροποποίηση από όλους, αρκεί να μην αλλαχθούν τα σύμβολα πνευματικής ιδιοκτησίας. Τα αρχεία μπορείτε να τα βρείτε στο menu Download.
 

Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε τις γραφικές παραστάσεις από τις προσομοιώσεις σε δικές σας εργασίες, να αποθηκεύσετε κάποια προσομοίωση ή να εκτυπώσετε ένα άρθρο κάντε κλικ εδώ για να δείτε την διαδικασία.


Για ενσωμάτωση αρχείων προσομοιώσεων στο Word-Excel-PowerPoint πατήστε εδώ


Σας Ευχαριστώ.

Με δυο λόγια

Πόσο γρήγορα κινούνται τα ηλεκτρόνια μέσα στα σύρματα όταν τα τελευταία διαρρέονται από ηλεκτρικό ρεύμα;

Ένα χιλιοστό στο δευτερόλεπτο, τόσο γρήγορα όσο και τα σαλιγκάρια!

Και τότε γιατί ανάβει αμέσως η λάμπα όταν ανάβουμε το φως;

Γιατί μέσα στα καλώδια υπάρχουν παντού ηλεκτρόνια και αρχίζουν να κινούνται ταυτόχρονα. Δεν χρειάζεται δηλαδή ένα ηλεκτρόνιο που βρίσκεται κοντά στον διακόπτη να φτάσει στην λάμπα για να ανάψει. Η διαταγή να κινηθούν όλα ταυτόχρονα (όταν πιέσουμε τον διακόπτη) μεταδίδεται με την ταχύτητα του φωτός.

 
Αρχική arrow Φυσική arrow Ρευστά arrow Ατμοσφαιρική Πίεση
Ιαν
31
2010
Ατμοσφαιρική Πίεση PDF Εκτύπωση E-mail
(3 ψήφοι)
Παρακάτω φαίνονται δύο δοχεία που περιέχουν αέρα (για να δείτε το δεύτερο πιέστε 'Επόμενη Διαφάνεια'). Στο πρώτο δοχείο δεν υπάρχει βαρύτητα με αποτέλεσμα να έχουμε μια ομοιόμορφη κατανομή μορίων (σταθερή πυκνότητα) και επομένως και ίδια πίεση (υποθέτουμε ότι η θερμοκρασία είναι παντού η ίδια). Στο δεύτερο δοχείο έχει προστεθεί και βαρύτητα, παρατηρούμε ότι στον πυθμένα του δοχείου η πυκνότητα του αέρα είναι μεγαλύτερη και εκεί επικρατεί μεγαλύτερη πίεση. (Οι παρακάτω προσομοιώσεις έχουν μόνο ποιοτικό χαρακτήρα.)

Οφείλεται η ατμοσφαιρική πίεση στο βάρος του αέρα;

  Ας υποθέσουμε ότι έχουμε δύο στήλες η μία με υγρό και η άλλη με αέριο. Αν δεν υπάρχει βαρύτητα τότε στον πυθμένα του υγρού η πίεση είναι μηδενική αλλά στον πυθμένα του δοχείου με το αέριο η πίεση ΔΕΝ είναι μηδενική.
  Στην βαρύτητα οφείλεται η ΔΙΑΦΟΡΑ στην πίεση μεταξύ δύο σημείων.Το χαμηλότερο και το ψηλότερο σημείο μιας στήλης υγρού ή ενός αερίου που ισορροπεί παρουσιάζει διαφορά πίεσης που οφείλεται στο βάρος της στήλης. Στα υγρά τα μόρια στοιβάζονται το ένα πάνω στο άλλο και η πίεση που ασκούν οφείλεται στο βάρος τους. Στα αέρα τα μόρια είναι ελεύθερα να κινηθούν και καθώς αυτά συγκρούονται με την επιφάνεια της ασκούν δύναμη και επομένως πίεση.
  Ας πάρουμε ένα άδειο μπουκάλι εμφιαλωμένου νερού και κλείσουμε το καπάκι, η πίεση του αέρα στο εσωτερικό του μπουκαλιού θα είναι ίση με την εξωτερική πίεση. Φυσικά το βάρος της ατμόσφαιρας δεν είναι δυνατόν να επηρεάζει το εσωτερικό του μπουκαλιού. Όμως ο πυθμένας του μπουκαλιού δέχεται λίγο μεγαλύτερη πίεση από ότι ο λαιμός του μπουκαλιού. Η διαφορά αυτή οφείλεται στο βάρος του αέρα μέσα στο μπουκάλι και όχι στο βάρος της ατμόσφαιρας . Η πίεση μέσα στο μπουκάλι οφείλεται στο ότι τα μόρια του αέρα τρακάρουν με τα τοιχώματα του μπουκαλιού. Ο αέρας που εγκλωβίστηκε είναι το ίδιο "πυκνός" με τον εξωτερικό αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να ασκεί την ίδια πίεση (ίδιος αριθμός συγκρούσεων).
  Όταν σφραγίζουμε τις πόρτες ενός αεροπλάνου που βρίσκεται στο έδαφος τότε εγκλωβίζουμε στο εσωτερικό του τον αέρα του οποίου η πίεση είναι ίση με μια ατμόσφαιρα (1atm) και αυτή η πίεση διατηρείται σε όποιο ύψος και αν πετάει το αεροπλάνο (φροντίζουμε να διατηρούμε σταθερή και την θερμοκρασία). Η ατμοσφαιρική πίεση οφείλεται στις συγκρούσεις των μορίων του αέρα με την επιφάνεια. Τρισεκατομμύρια τρισεκατομμυρίων μικροσκοπικά σωματίδια χτυπάνε μια επιφάνεια με αποτέλεσμα να τις ασκούν δύναμη άρα και πίεση.

  Για τα υγρά γνωρίζουμε ότι ισχύει η εξίσωση  pπυθμένα=pεπιφάνειας + ρgh ισχύει ανάλογη εξίσωση για τα αέρια; Όχι δεν ισχύει και αυτό γιατί τα αέρια είναι συμπιεστά ενω τα υγρά όχι. Δηλαδή η πυκνότητα του αέρα στην επιφάνεια της Γης είναι μεγαλύτερη από ότι είναι σε μεγαλύτερα ύψη πχ στο Εβερεστ. Τα ανώτερα στρώματα πιέζουν τα κατώτερα και έτσι τα τελευταία γίνονται πυκνότερα.

+/-
Γράψτε σχόλιο
Όνομα:
Email:
 
Τίτλος:
 
+/- Σχόλια
Προσθήκη νέου Αναζήτηση

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Προηγ.   Επόμ. >


Open All | Close All

 
Joomla Templates by Joomlashack