Οι δράκοι είναι μυθικά πλάσματα που πετούν στους ουρανούς ή κολυμπούν στις θάλασσες όλης της υφηλίου εδώ κι αιώνες. Δράκοι ογκώδεις, δράκοι κομψοί, δράκοι άσχημοι σαν τέρατα, δράκοι όμορφοι σαν ξωτικά, δράκοι αιμοβόροι, δράκοι φύλακες, δράκοι προστάτες.

Οι δράκοι στη λαογραφία

Ο ανθρώπινος πολιτισμός απ’ άκρη σ’άκρη της Γης είναι γεμάτος από ιστορίες με δράκους με κοσμογονικό ή ηθοπλαστικό περιεχόμενο. Τι καλύτερο λοιπόν να γνωρίσουμε την ανθρωπότητα μέσα από τους θρύλους και τους μύθους της; Να βρούμε αυτά που μας ενώνουν πέρα από σύνορα και χιλιομετρικές αποστάσεις. Να βρούμε κι αυτά που μας κάνουν ξεχωριστούς και μας χαρακτηρίζουν.

Οι δράκοι στη σύγχρονη εποχή

Στις μέρες μας οι ιστορίες με δράκους συνεχίζουν να συναρπάζουν μικρούς και μεγάλους ξυπνώντας αρχέτυπα αισθήματα και εικόνες. Ο σύγχρονος τεχνολογικός πολιτισμός βέβαια παρέχει πολλά μέσα απεικόνισης του δράκου που τον βλέπουμε να πρωταγωνιστεί σε ταινίες και παιχνίδια υπολογιστή. Έτσι οι αρχέγονοι μύθοι αποκτούν σάρκα και οστά δίνοντας μια άλλη διάσταση στον δράκο προσαρμόζοντάς τον στις αξίες και τα ζητήματα της εποχής μας.

Ας ανέβουμε λοιπόν στη ράχη του δράκου κι ας ξεκινήσουμε για το ταξίδι μας γύρω απ’ τον κόσμο!

Θα γνωρίσουμε:

  • τον Ευρωπαικό δράκο
  • τον Κινέζικο δράκο
  • τον δράκο της Αρχαίας Ελλάδας
  • τον δράκο στη λογοτεχνία
  • τον δράκο στο σινεμά

ΚΑΛΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΙ!

«How to train your dragon»