Ηλιακό Σύστημα

Ηλιακό Σύστημα

Μια έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό ‘Astronomical Journal’ συμπεραίνει ότι το ηλιακό μας σύστημα μπορεί να έχει διαμορφωθεί με διαφορετικό τρόπο από άλλα ηλιακά συστήματα, αν και χρειάζεται να γίνουν περισσότερες μελέτες. Το ηλιακό μας σύστημα φαίνεται να είναι ξεχωριστό στο σύμπαν, καθώς σύμφωνα με νέα έρευνα, οι πλανήτες μας θα έπρεπε κανονικά να είχαν περίπου το ίδιο μέγεθος και ομοιόμορφες τροχιές.

Η έρευνα, η οποία χρησιμοποίησε στοιχεία από το διαστημικό τηλεσκόπιο Κέπλερ, καταδεικνύει ότι στις πλείστες περιπτώσεις, οι εξωπλανήτες που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από αστέρι που μοιάζει με τον δικό μας ήλιο, έχουν παρόμοια μεγέθη και ομοιόμορφο διάστημα μεταξύ των τροχιών τους.

Αντίθετα, το δικό μας ηλιακό σύστημα περιλαμβάνει πλανήτες με πολύ διαφορετικά μεγέθη και αποστάσεις. Ο μικρότερος πλανήτης, ο Ερμής, είναι περίπου το ένα τρίτο του μεγέθους της Γης και ο μεγαλύτερος πλανήτης, ο Δίας, είναι τόσο τεράστιος που χωράει 1,300 φορές τη Γη.Υπάρχουν επίσης πολύ διαφορετικές αποστάσεις μεταξύ των πλανητών, ιδιαίτερα εκείνων που βρίσκονται σε εσωτερικές τροχιές.

Τι είναι όμως το ηλιακό μας σύστημα,  από τι αποτελείται;

Από ένα σκοτεινό νεφέλωμα, πριν από δισεκατομμύρια χρόνια, γεννήθηκε ο Ήλιος. Μετά οι πλανήτες. Αποτελείται:

1) από τον Ήλιο, που είναι ένα κοινό αστέρι, όμοια του οποίου υπάρχουν δισεκατομμύρια σε κάθε γαλαξία

2) από 8 βασικούς πλανήτες, μεταξύ των οποίων και η Γη μας

3) από χιλιάδες μικρότερα σώματα (δορυφόροι πλανητών, αστεροειδείς και κομήτες). Ο Ήλιος αποτελεί το 99.9% της μάζας του Ηλιακού μας συστήματος. Υπήρχε κι ένας ένατος πλανήτης, που από το 2006 δεν είναι πλέον πλανήτης. Οι επιστήμονες τον κατέταξαν στους πλανήτες νάνους και είναι ο Πλούτωνας.

Υπάρχουν δύο βασικά είδη πλανητών, οι μικροί, πυκνοί και βραχώδεις πλανήτες (Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Άρης) και οι γιγάντιοι, χαμηλής πυκνότητας πλανήτες (Δίας, Κρόνος, Ουρανός και Ποσειδώνας).

Τον Ερμή, την Αφροδίτη, τον Άρη, τον Δία και τον Κρόνο τους γνώριζαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι, γιατί φαίνονται και με γυμνά μάτια. Τους υπόλοιπους, δηλαδή τον Ουρανό, τον Ποσειδώνα και τον Πλούτωνα τους ανακαλύψαμε αφού εφηύραμε το τηλεσκόπιο.

Στο ηλιακό μας σύστημα εκτός από τους πλανήτες υπάρχουν και άλλα σώματα. Ανάμεσα στον Άρη και τον Δία υπάρχει η Ζώνη των Αστεροειδών, μια περιοχή όπου κινούνται αστεροειδείς σε διάφορα μεγέθη. Ο μεγαλύτερος από αυτούς η Δήμητρα, ανακηρύχτηκε πλανήτης νάνος, όπως και ο Πλούτωνας.  Πιο μακριά από τον Ποσειδώνα υπάρχει και μια δεύτερη Ζώνη Αστεροειδών που είναι γνωστή ως Ζώνη του Kuiper. Σ’ αυτήν ανήκει και ο Πλούτωνας..

Στην εικόνα παρακάτω διακρίνονται οι εσωτερικοί πλανήτες, η Ζώνη Αστεροειδών, οι εξωτερικοί πλανήτες και η ζώνη του Kuiper. Φαίνεται κι ένας κομήτης, που πλησιάζει τον Δία. Οι κομήτες συνήθως είναι επισκέπτες από μια ακόμα πιο μακρινή ζώνη, τη ζώνη του Όορτ.    

Στον παρακάτω σύνδεσμο http://photodentro.edu.gr/v/item/ds/8521/2974 θα δείτε και τις κινήσεις των πλανητών γύρω από τον ήλιο

Ηλιακά ρολόγια

Ηλιακά ρολόγια

Το Ηλιακό ρολόι είναι μία συσκευή που μετρά το χρόνο από την σκιά που ρίχνει ο ήλιος πάνω σε ένα αντικείμενο. Τα ηλιακά ρολόγια είναι ένας από τους αρχαιότερους τύπους ρολογιών.

Εικάζεται ότι επινοήθηκαν από τους Χαλδαίους περί το 2000 π.Χ. και ότι από αυτούς διαδόθηκαν σε όλους τους λαούς του αρχαίου κόσμου. Διαβάστε περισσότερα «Ηλιακά ρολόγια»

Ο ουρανός τη νύχτα

Από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας, η εικόνα του έναστρου ουρανού αποτελεί συνεχή πηγή θαυμασμού και ρομαντισμού. Μια και μόνη ματιά στον νυχτερινό ουρανό σε γεμίζει με μυστήριο και απορίες.

Σήμερα οι άνθρωποι σπάνια βρίσκονται κάτω από σκοτεινό νυκτερινό ουρανό. Μερικοί δεν γνωρίζουν καν ότι υπάρχει ουρανός με την ευδιάκριτη ζώνη του γαλαξία μας και τα χιλιάδες αστέρια ορατά με γυμνό μάτι. Αυτό συμβαίνει επειδή οι μεγάλες πόλεις φωτοβολούν με τεχνητό φως όλο και περισσότερο τον ουράνιο θόλο. Το φυσικό προνόμιο της παρατήρησης του σκοτεινού νυχτερινού ουρανού, που όλοι οι άνθρωποι είχαν στο παρελθόν, σήμερα είναι προνόμιο των λίγων όπως αυτών που ζουν στην ύπαιθρο αλλά και συγκεκριμένων ομάδων ανθρώπων (όπως είναι: οι πρόσκοποι, οι ορειβάτες, οι περιηγητές, οι ναυτικοί κ.τ.λ.), δηλαδή αυτών που ταξιδεύουν μακριά από τις φωταγωγημένες πόλεις. Διαβάστε περισσότερα «Ο ουρανός τη νύχτα»