Η δομή του μορίου του νερού και οι συνέπειες στις φυσικές του ιδιότητες.

Η καθημερινή χρήση του νερού από τον άνθρωπο οδηγεί σε μια απλούστευση της μέσης σκέψης γύρω από την υπερ-πολύτιμη αυτή χημική ουσία με την  εντυπωσιακά ιδιόμορφη, πολύπλοκη αλλά και ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα συμπεριφορά.

Το μόριο του νερού (H2O) είναι τριατομικό, με συμπεριφορά όμως σύνθετη και αρκετά διαφορετική από άλλων ενώσεων. Το νερό εμφανίζει μοναδικές ιδιότητες που οφείλονται τόσο στη μοριακή δομή του όσο και στις διαμοριακές δυνάμεις που αναπτύσσονται μεταξύ των μορίων του (Πάνιας, 2016, σσ. 114-116). Διαβάστε περισσότερα «Η δομή του μορίου του νερού και οι συνέπειες στις φυσικές του ιδιότητες.»

Η δίκη του Γαλιλαίου

Για ποιούς λόγους καταδικάστηκε ο Γαλιλαίος;

Στις 22 Ιουνίου 1633 ένας άρρωστος υπερήλικας επιστήμονας της εποχής, κατά εντολή του πάπα Ουρβανού Η΄ και με 7 καταδικαστικούς ψήφους από τα 10 μέλη της Ιεράς Εξέτασης, ομολογεί πως ότι έγραψε στο βιβλίο του «Διάλογος περί των δύο κυριότερων κοσμικών  συστημάτων του Πτολεμαϊκού και του Κοπερνίκειου»,  συνιστούν σοβαρά παραπτώματα στα οποία υπέπεσε λόγω ματαιοδοξίας. Παρόλα αυτά η απόφαση είναι καταδικαστική και τον κηρύττει ένοχο για «σοβαρότατη υπόνοια» πως αυτά που πίστευε ήταν αιρετικά (Αραμπατζής,  Γαβρόγλου,  Διαλέτης,  Χριστιανίδης, Κανδεράκης, Βερνίκος 1999).

Ήταν ο Γαλιλαίος Γαλιλέι – ο επιστήμονας στον οποίο οφείλουμε τον νέο τρόπο μελέτης της φύσης, δηλαδή με μαθηματικές  διατυπώσεις και πειραματικούς ελέγχους.   Διαβάστε περισσότερα «Η δίκη του Γαλιλαίου»