Οι Αστρονόμοι υπολογίζουν την ημερομηνία του

Πρώτου Μαραθωνίου δρόμου

Οι ιστορικοί έκαναν λάθος στον υπολογισμό της ημερομηνίας του πρώτου Μαραθωνίου δρόμου, , υποστηρίζουν τώρα δύο Αμερικανοί αστρονόμοι. Βασιζόμενοι στο σπαρτιατικό ημερολόγιο, εκτιμούν ότι ο Φειδιππίδης αναφώνησε «Νενικήκαμεν» όχι στις 12 Σεπτεμβρίου αλλά στις 12 Αυγούστου του 490 π.χ.

Ο Αθηναίος οπλίτης είναι επομένως πιθανό να πέθανε μετά την άφιξή του από θερμοπληξία και όχι απλώς από εξάντληση, υποστηρίζουν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τέξας με δημοσίευσή τους στο περιοδικό Sky & Telescope.

Όπως εξηγεί στο New Scientist.com ο Ντόναλντ Ολσον και ο Ράσελ Ντόουσερ βασίστηκαν σε αναφορές του Ηροδότου στη φάση της Σελήνης κατά τη Μάχη του Μαραθώνα. Για να προσδιοριστεί η ημερομηνία του Μαραθωνίου στο σύγχρονο ημερολόγιο, οι αναφορές αυτές αντιστοιχήθηκαν με ημερομηνίες στο σπαρτιατικό ημερολόγιο, το οποίο ξεκινά στην πρώτη Νέα Σελήνη μετά τη φθινοπωρινή ισημερία.

Η ημερομηνία της 12ης Σεπτεμβρίου στην οποία είχαν καταλήξει παλαιότερα οι ιστορικοί βασιζόταν στο Αθηναϊκό ημερολόγιο, το οποίο ξεκινά στη Νέα Σελήνη μετά το θερινό ηλιοστάσιο.

Διαφωνία υπάρχει πάντως όχι μόνο για την ημερομηνία του πρώτου Μαραθώνιου, αλλά και για τον πρωταγωνιστή του. Πριν από τη Μάχη του Μαραθώνα ο Φειδιππίδης είχε τρέξει 240 χιλιόμετρα έως τη Σπάρτη για να ζητήσει τη βοήθεια των Σπαρτιατών- η οποία ποτέ δεν ήρθε- και ίσως ήταν υπερβολικά κουρασμένος για να τρέξει 42 χιλιόμετρα μετά τη μάχη.

Σύμφωνα με τον Πλούταρχο, άγγελος της νίκης δεν ήταν ο Φειδιππίδης, αλλά ο Θέρσιππος ο Ερωεύς ή ο Ευκλής.

Το αν ο θάνατος του δρομέα προκλήθηκε από την εξάντληση ή από θερμοπληξία πιθανότατα δεν θα γίνει ποτέ γνωστό.

Μαραθώνας