Φύλλο Πληροφοριών

18/04/08

Κεντρική
Ανάλυση ενότητας
Φύλλο Πληροφοριών
Υλικό Εισήγησης
Δραστηριότητα
Σχόλια

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ  

ΦΥΛΛΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

 

  1. ΣΚΟΠΟΙ: 1) Να κατανοήσουν οι καταρτιζόμενοι τις συνήθεις συνθέσεις προσφερόμενων μενού.2) Να είναι ικανοί οι καταρτιζόμενοι να επιλέγουν τα σωστά πιάτα και τελικά να συνθέτουν απλά  μενού  δείπνου για την σίτιση πελατών στα ξενοδοχεία..

     
  2. ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Στην ενότητα αυτή καθορίζονται οι βασικές αρχές σύνθεσης ενός καλοκαιρινού βραδινού μενού

 

  1. ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ:  ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟΥ- ΑΘΑΝ. ΜΑΡΑ εκδόσεις Ιnterbooks 1997

           ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ–ΚΩΣΤΑΣ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ εκδόσειςΠΡΟΠΟΜΠΟΣ 2001.

  1. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: Για να είναι πετυχημένο και εντυπωσιακό το μενού ο υπεύθυνος για τη δημιουργία του πρέπει να λάβει υπόψη του τις παρακάτω βασικές αρχές:
    • Να αποφεύγεται η επανάληψη παρασκευασμάτων Να υπάρχει ποικιλία υλικών στο ίδιο εδεσματολόγιο και να λαμβάνεται υπόψη η υγιεινή σύνθεση του μενού : Τα παρασκευάσματα πρέπει να διαφέρουν όχι μόνο στην παρασκευή αλλά και στα υλικά για να διατηρούν το ενδιαφέρον των πελατών αλλά και για λόγους υγείας π.χ. (Μπιφτέκι σχάρας – κεφτεδάκια πολίτικα : η πρώτη ύλη είναι ίδια)
    • Να λαμβάνεται υπόψη η εποχή του χρόνου: Η χρήση φρέσκων προϊόντων αναβαθμίζει την ποιότητα του εδεσματολογίου χωρίς μεγάλο κόστος.
    • Να λαμβάνεται υπόψη η μέρα και το εορτολόγιο: έχει πολύ μεγάλη σημασία για πολλές ομάδες ατόμων που θέλουν να κρατήσουν παραδόσεις και συνήθειες. Π.χ. Πάσχα αρνί σούβλας, Ευαγγελισμού ψάρι, ημέρα ευχαριστιών γαλοπούλα κτλ.
    • Να λαμβάνονται υπόψη οι δυνατότητες της αγοράς: Για παράδειγμα ο υπεύθυνος σύνθεσης μενού στα Ιωάννινα μπορεί να συμπεριλάβει τα βατραχοπόδαρα σε αντίθεση με τον  υπεύθυνο στη Θεσσαλονίκη όπου δεν συνηθίζονται.
    • Να είναι προσαρμοσμένα στην εθνικότητα των πελατών: Πολλοί πελάτες ειδικά οι αλλοδαποί ζητούν να δοκιμάσουν την τοπική κουζίνα. Αλλά υπάρχουν εξίσου πολλοί που διστάζουν να δοκιμάσουν κάτι άγνωστο. Να προσθέσουμε και κάποιες απαγορεύσεις σε κάποιες εθνικότητες λόγο θρησκείας κτλ. Πχ Μουσουλμάνοι.
    • Να ελέγχεται η τιμή διάθεσης: Συνιστάται να προσφέρονται λίγα πιάτα αλλά σωστά παρασκευασμένα και όχι με τεχνάσματα πχ. Μικρή μερίδα κρέατος με πολύ γαρνιτούρα.
    • Να λαμβάνονται υπόψη οι εγκαταστάσεις, ο εξοπλισμός και το προσωπικό της επιχείρησης και η κατηγορία του εστιατορίου:  Να γίνεται δίκαιη κατανομή εργασιών στα τμήματα της κουζίνας και να αξιοποιείται όλος ο εξοπλισμός. Επίσης η προσφορά εδεσμάτων να είναι ανάλογη της κατηγορίας του εστιατορίου πχ. Άλλα μενού έχουμε σε ταβέρνα και άλλα σε πολυτελείας εστιατόριο.

 

 ΣΥΝΘΕΣΗ  ΔΕΙΠΝΟΥ

ΟΡΕΚΤΙΚΑ

ΚΡΥΑ Ή ΖΕΣΤΑ

ΣΟΥΠΕΣ

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΟΥΠΕΣ ΚΑΙ ΚΟΝΣΟΜΕ

ΠΡΩΤΟ ΠΙΑΤΟ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΕΣ ΡΥΖΙΟΥ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΕΣ ΑΥΓΩΝ

ΛΑΔΕΡΑ

ΧΟΡΤΑΡΙΚΑ

ΚΥΡΙΟ ΠΙΑΤΟ

ΕΛΑΦΡΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΕΣ

ΨΑΡΙΑ

ΠΟΥΛΕΡΙΚΑ

ΚΡΕΑΤΑ ΣΧΑΡΑΣ

ΣΑΛΑΤΕΣ

ΩΜΕΣ Ή ΒΡΑΣΤΕΣ

ΕΠΙΔΟΡΠΙΑ

ΓΛΥΚΑ, ΚΟΜΠΟΣΤΕΣ, ΚΡΕΜΕΣ, ΠΑΓΩΤΑ

 

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ

ΣΤΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΑΠΟΦΕΥΓΟΝΤΑΙ: ΤΑ ΖΥΜΑΡΙΚΑ, ΤΑ ΤΥΡΙΑ ΒΑΡΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΕΣ ΚΥΡΙΟΥ ΠΙΑΤΟΥ ΚΑΙ ΦΡΕΣΚΑ ΦΡΟΥΤΑ.

 

ΣΥΝΗΘΕΙΣ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ ΠΡΟΣΦΕΡΟΜΕΝΩΝ ΑΠΛΩΝ ΜΕΝΟΥ:

ΠΡΩΤΟ ΠΙΑΤΟ

****

ΚΥΡΙΟ ΠΙΑΤΟ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

****

ΣΑΛΑΤΑ

****

ΕΠΙΔΟΡΠΙΟ

ΚΡΥΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ

****

ΚΥΡΙΟ ΠΙΑΤΟ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

****

ΣΑΛΑΤΑ

****

ΕΠΙΔΟΡΠΙΟ

 

ΣΟΥΠΑ

****

ΚΥΡΙΟ ΠΙΑΤΟ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

****

ΣΑΛΑΤΑ

****

ΕΠΙΔΟΡΠΙΟ

ΖΕΣΤΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ

****

ΚΥΡΙΟ ΠΙΑΤΟ  ΛΑΧΑΝΙΚΑ

****

ΣΑΛΑΤΑ

****

ΕΠΙΔΟΡΠΙΟ

ΚΡΥΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ

****

ΣΟΥΠΑ

****

ΚΥΡΙΟ ΠΙΑΤΟ  ΛΑΧΑΝΙΚΑ

****

ΣΑΛΑΤΑ

****

ΕΠΙΔΟΡΠΙΟ

 

                       

                            Αρχή σελίδας

Κεντρική | Ανάλυση ενότητας | Φύλλο Πληροφοριών | Υλικό Εισήγησης | Δραστηριότητα | Σχόλια

Τελευταία ενημέρωση της τοποθεσίας 18/04/08