΄Ιωνας

Ανέβηκε το 410 π.Χ(1622 στίχοι) Χορός: Υπηρέτριες Κρέουσας.

Πρόσωπα: Ερμής, ΄Ιωνας, Κρέουσα, Ξούθος, Πρεσβύτης, Θεράπων  Κρέουσας, Πυθία, Αθηνά.  Τόπος: Δελφοί


 

    Κάποτε ο Απόλλωνας γέννησε με την Κρέουσα (κόρη του Ερεχθέα) ένα αγόρι  το οποίο το έδωσε στον Ερμή γ ι α να το μεταφέρει στους Δελφούς και να μεγαλώσει με ευσέβεια στο ναό. Η Κρέουσα παντρεύεται το βασιλιά της Αθήνας, Ξούθο. Ο γάμος τους μένει άτεκνος και κατευθύνονται στους Δελφούς για πληροφορίες με τη συνοδεία των υπηρετριών (χορός).

το έργο ξεκινά με την προλογική ρήση του Ερμή, που μας κατατοπίζει σχετικά  με την προϊστορία. Ακολουθεί μονωδία του Ίωνα  που περιγράφει τα έργα τέχνης του ναού   του Απόλλωνα. Στη συνέχεια έχουμε συνάντηση μητέρας και γιου. Δεν αναγνωρίζονται καθώς μιλούν και οι δυο υπαινικτικά για την τύχη τους, που φαίνεται πως είναι αντίθετη.

 Ο Ξούθος παίρνει χρησμό πως ο Ίωνας είναι γιος του( Ο Απόλλωνας  θέλει να στείλει τον Iωνα στη μητέρα του) και χαρούμενος τον μεταφέρει στο παλάτι του. Αγριο πάθος και μίσος κυριαρχούν στην ψυχή της Κρέουσας. Δεν δέχεται πως έχασε ένα παιδί και   μεγαλώνει ένα ξένο και νόθο στο παλάτι της.

Επαναστατεί και συλλαμβάνει σχέδιο  εξόντωσης του Ίωνα με τη βοήθεια του παιδαγωγού του πατέρα της. Με αγγελική ρήση πληροφορούμαστε ότι το φονικό σχέδιο απέτυχε. Ο Ίωνας δεν ήπιε δηλητηριασμένο κρασί, ο παιδαγωγός συνελήφθη και ομολόγησε.

Η Κρέουσα τώρα θα θανατωθεί. Με τις απειλές του Ίωνα   καταφεύγει στο μαντείο των Δελφών. Στο βωμό έρχεται η Πυθία μ' ενα πανέρι  που περιείχε κάποια αντικείμενα και στο οποίο είχε εκτεθεί μωρό ο Ίωνας. Με τη βοήθεια    των αντικειμένων μάννα και γιος αναγνωρίζονται. Εμφανίζεται   στο τέλος και η Αθηνά σαν από μηχανής θεά που δίνει κάποιες οδηγίες ώστε όλα να εξελιχθούν ομαλά και θετικά...................

<<επιστροφή