Στοιχεία του ηλεκτρικού κυκλώματος

Το ηλεκτρικό κύκλωμα περιλαμβάνει: πηγή, διακόπτη, καταναλωτές, καλώδια, όργανα μέτρησης (έντασης, τάσης κλπ)

Το κύτταρο

Το κύτταρο είναι η δομική και λειτουργική μονάδα της ζωής. Τα κύτταρα διακρίνονται σε προκαρυωτικά και ευκαρυωτικά, ανάλογα με το αν διαθέτουν σχηματισμένο πυρήνα (ευκαρυωτικά) ή όχι (προκαρυωτικά).Τα κύτταρα παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλία μεγεθών και διαστάσεων. Η διάμετρός τους ποικίλει από χιλιοστά του χιλιοστομέτρου, όπως παρατηρείται σε βακτήρια, έως μερικά εκατοστόμετρα, σε θαλάσσια φύκη ή αυγά πτηνών. Τα ανθρώπινα κύτταρα είναι τάξης μεγέθους των 5 χιλιοστών του χιλιοστομέτρου μέχρι 1,5 χιλιοστόμετρα. Υπολογίζεται ότι το ανθρώπινο σώμα αποτελείται από εκατό τρισεκατομμύρια κύτταρα. Το κύτταρο είναι ορατό και μπορεί να μελετηθεί μόνο με μικροσκόπιο και πάντα εφόσον δεχθεί μια ειδική προετοιμασία.

Τα  κύτταρα αποτελούνται από περιορισμένο αριθμό χημθκών στοιχείων. Ιδιαίτερο ρόλο παίζει ο άνθρακας (C), το υδρογόνο (H), το οξυγόνο (Ο), το άζωτο (N), ο φώσφορος (Ρ) και το θείο (S), που αποτελούν και το 99% περίπου του βάρους του. Τα χημικά συστατικά του ταξινομούνται σε ανόργανα (νερό, μεταλλικά ιόντα) και οργανικά (πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λίπη και νουκλεϊκά οξέα) .
Ένα ζωικό ή φυτικό κύτταρο αποτελείται περίπου από νερό 75-85 %κβ, πρωτεΐνες 10-20 %κβ, λιπίδια 2-3 %κβ, υδατάνθρακες 1%κβ και ανόργανα υλικά (οξέα, βάσεις, άλατα) 1%κβ. Τα τελευταία, αν και βρίσκονται σε πολύ μικρές συγκεντρώσεις, βοηθούν τις κυτταρικές λειτουργίες διατηρώντας σταθερό το pH.

Διάγραμμα ενός τυπικού ζωικού ευκαρυωτικού κυττάρου, όπου δείχνονται και οι υποκυτταρικές μονάδες.
Οργανίδια :
1. Πυρηνίσκος
2. Πυρήνας
3. Ριβόσωμα
4. Κυστίδιο
5. Τραχύ ενδοπλασματικό δίκτυο (ΕΔ)
6. Σύμπλεγμα Golgi
7. Κυτταροσκελετός
8. Λείο ενδοπλασματικό δίκτυο
9. Μιτοχόνδρια
10. Κενοτόπιο
11. Κυτταρόπλασμα
12. Λυσόσωμα
13. Κεντριόλιο μέσα σε Κεντροσωμάτιο.
Ολόκληρο το κύτταρο περιβάλλεται από τη κυτταρική ή πλασματική μεμβράνη.

Νόμος του Ωμ(Ohm)

Georg Ohm Γερμανός φυσικός

Ο Γκέοργκ Ωμ ( 1789 –  1854) ήταν Γερμανός φυσικός. Στον Ωμ οφείλεται η ανακάλυψη του θεμελιώδους νόμου του συνεχούς ηλεκτρικού ρεύματος (1827). Προς τιμή του η μονάδα μέτρησης της αντίστασης ενός ηλεκρικού διπόλου (V/I) ονομάστηκε Ohm  1Ω= 1V/1A.

ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ ΩΜ

Η ένταση του ηλεκτρικού ρεύματος (I), που διαρρέει έναν αντιστάτη αντίστασης R, είναι ανάλογη με την ηλεκτρική τάση V που εφαρμόζεται στα άκρα του, σε σταθερή θρμοκρασία.

δηλ.   I=V/R