Γυναίκες της Πληροφορικής...

 

Ada Byron, Countess Lovelace
(10 Δεκεμβρίου 1815 - 27 Νοεμβρίου 1852)

Η Ada Byron γεννήθηκε στο Λονδίνο και ήταν κόρη του ποιητή George Gordon Noel, Lord Byron και της Anne Isabelle Milbanke. Οι γονείς της χώρισαν μόλις ένα μήνα μετά τη γέννησή της και τέσσερις μήνες αργότερα ο Byron έφυγε οριστικά από την Αγγλία. Η Ada δε γνώρισε τον πατέρα της, που πέθανε στην Ελλάδα το 1823, και την ανατροφή της ανέλαβε η μητέρα της. Η Lady Byron ήταν αποφασισμένη να αποτρέψει την κόρη της από το να γίνει ποιήτρια και πίστευε ότι η μελέτη των μαθηματικών και της μουσικής ήταν ότι έπρεπε για να καταπολεμηθεί οποιαδήποτε κλίση της κόρης της προς την ποίηση. Η Ada σπούδασε μαθηματικά και μουσική με δασκάλους στο σπίτι, αλλά η συμμετοχή των κυριών της ανώτερης τάξης στον επιστημονικό τομέα δεν ήταν ιδιαίτερα αποδεκτή στην Αγγλία της εποχής εκείνης.

Στις 5 Ιουνίου 1833, τη σύστησαν στη Mary Somerville, εξέχουσα μαθηματικό, η οποία την ενθάρρυνε να συνεχίσει τις σπουδές της στα μαθηματικά. Στη διάρκεια μιας γιορτής στο σπίτι της Somerville, γνώρισε τον Charles Babbage, καθηγητή μαθηματικών στο Cambridge, και άκουσε τις ιδέες του για μια νέα υπολογιστική μηχανή, την Aναλυτική Mηχανή (Analytical Engine), τις οποίες όχι μόνο κατάλαβε αλλά μπόρεσε να εκφράσει καλύτερα από τον ίδιο.

Το 1835, παντρεύτηκε τον William King, 8o Baron King και αργότερα 1o Κόμη του Lovelace με τον οποίο απέκτησαν τρία παιδιά, τον Byron (12 Μαΐου 1836), την Annabella (22 Σεπτεμβρίου 1837) και τον Ralph Gordon (2 Ιουλίου 1839).

Παρόλες τις προσπάθειές της να πάρει την άδεια να χρησιμοποιεί τη βιβλιοθήκη της Βασιλικής Εταιρείας, στο όνομα του συζύγου της, νωρίς το πρωί, δεν τα κατάφερε. Έτσι ο σύζυγός της, ο οποίος ήταν μέλος της Εταιρείας αντέγραφε ότι αυτή ήθελε από επιστημονικά βιβλία ή σημειώσεις και της τα έδινε.

Ο κοινωνικός της κύκλος περιελάμβανε μεταξύ άλλων τον συγγραφέα Charles Dickens, το μεγάλο φυσικό Michael Faraday, τον Charles Wheatstone εφευρέτη του στερεοσκοπίου και τον Sir David Brewster εφευρέτη του καλειδοσκοπίου.

Η Ada πέθανε από καρκίνο της μήτρας σε ηλικία 36 χρόνων. Σύμφωνα με επιθυμία της, τάφηκε δίπλα στον τάφο του πατέρα της στην εκκλησία της St. Mary Magdalene in Hucknall, στο Nottingham.

Το 1953 οι σημειώσεις της Ada για την Αναλυτική Μηχανή του Babbage επανεκδόθηκαν. Η Μηχανή αναγνωρίστηκε ως ένας Η/Υ και οι σημειώσεις της Ada ως η περιγραφή ενός Η/Υ με λογισμικό (software).

 

Grace Murray Hopper
(9 Δεκεμβρίου 1906 - 1 Ιανουαρίου 1992)

Η Υποναύαρχος Grace Murray Hopper ήταν διακεκριμένη Αμερικανίδα επιστήμονας της Πληροφορικής και αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού. Ήταν μία από τις πρώτες προγραμματίστριες του Harvard Mark I (ο πρώτος μεγάλης κλίμακας αυτόματος, ψηφιακός Η/Υ) και ανέπτυξε τον πρώτο μεταγλωττιστή (compiler) για γλώσσα προγραμματισμού.

Γεννήθηκε στην Νέα Υόρκη και πήρε το όνομα Grace Brewster Murray. Το 1930 γνώρισε και παντρεύτηκε τον Vincent Hopper, ο οποίος πέθανε το 1945 κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου. Η Grace αποφοίτησε το 1928 από το Vassar College με πτυχίο στα Μαθηματικά και τη Φυσική, το 1930 έλαβε μεταπτυχιακό τίτλο από το Yale University και το 1934 διδακτορικό στα Μαθηματικά.

Το 1943 κατατάχθηκε στο πολεμικό ναυτικό και της ανατέθηκε να συνεργαστεί με τον ηλεκτρονικό μηχανικό Howard Aiken, στην κατασκευή του πρώτου μεγάλης κλίμακας αυτόματου, ψηφιακού Η/Υ Harvard Mark I. Μετά τον πόλεμο εργάστηκε για την ανάπτυξη και τον σχεδιασμό των Mark II και Mark III. Κατά την διάρκεια του σχεδιασμού του Mark II η Grace ανακάλυψε ένα "bug" (σφάλμα) στην λειτουργία του Η/Υ. Αυτή είναι και η πρώτη πραγματική περίπτωση ενός "bug" στους Η/Υ.

Ήταν η πρώτη Αμερικανίδα υπήκοος και η πρώτη γυναίκα που έγινε διακεκριμένο μέλος του Βρετανικού Οργανισμού Πληροφορικής. Το 1991 έλαβε το Εθνικό Μετάλλιο Τεχνολογίας και το 1996 ναυπηγήθηκε προς τιμήν της το USS Hopper (DDG-70), ένα από τα λίγα πολεμικά πλοία του Αμερικανικού Ναυτικού που φέρουν γυναικείο όνομα.

 

Barbara Liskov
(7 Νοεμβρίου 1939 - )

H Barbara Liskov είναι διακεκριμένη επιστήμονας της Πληροφορικής. Είναι καθηγήτρια Μηχανικής του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Πληροφορικής του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (το γνωστό σε όλους μας ΜΙΤ). Η Barbara Liskov αποφοίτησε το 1961 από το University of California, Berkeley με πτυχίο στα μαθηματικά και είναι η πρώτη γυναίκα στην Αμερική που απέκτησε διδακτορικό στην Επιστήμη της Πληροφορικής το 1968 από το Stanford University. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι εκείνη την περίοδο τα περισσότερα πανεπιστήμια δεν είχαν τμήματα Επιστήμης της Πληροφορικής και το Stanford University επέλεγε με αυστηρά κριτήρια τους διδακτορικούς φοιτητές.

Η Barbara Liskov έχει διευθύνει πολλά και σημαντικά ερευνητικά προγράμματα κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής της καριέρας. Μερικά από αυτά: Σχεδιασμός και υλοποίηση της CLU, της πρώτης γλώσσας προγραμματισμού που υποστηρίζει "αφαίρεση δεδομένων" (data abstraction). Argus, η πρώτη γλώσσα υψηλού επιπέδου που υποστηρίζει υλοποίηση κατανεμημένων προγραμμάτων (distributed programs). Thor, αντικειμενοστραφή σύστημα βάσης δεδομένων (object-oriented database system).

Η καθηγήτρια Barbara Liskov είναι μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Μηχανικής και της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών. Το 1996 βραβεύτηκε με το The Society of Women Engineers' Achievement Award και το 2004 με το Μετάλλιο IEEE von Neumann.

 

Carly Fiorina
(6 Σεπτεμβρίου 1954 - )

H Carly Fiorina είναι στους περισσότερους/ες γνωστή ως η πρώην διευθύνουσα σύμβουλος CEO (1999-2005) και πρόεδρος (2000-2005) της Hewlett Packard. Εκτιμάται ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο στην αναδιοργάνωση της HP και στη συγχώνευση της εταιρείας με την Compaq Computer, το 2002. Έχει αποδείξει ότι οι γυναίκες μπορούν να διοικήσουν, αλλά και ότι δεν διστάζουν να λάβουν ριψοκίνδυνες αποφάσεις, ακόμη και όταν οι περισσότεροι τις θεωρούν "τελειωμένες". Το έγκυρο περιοδικό Fortune την χαρακτήρισε ως την πιο δυναμική γυναίκα στο χώρο των επιχειρήσεων από το 1998-2003.

Η Carly Fiorina αποφοίτησε το 1976 από το Stanford University με πτυχίο στη Φιλοσοφία και τη Μεσαιωνική Ιστορία, το 1980 απέκτησε MBA στο Μάρκετινγκ από το Robert H. Smith School of Business του Maryland University και το 1989 μεταπτυχιακό τίτλο στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από το MIT Sloan School of Management.

Έχει εργαστεί σε μεγάλες εταιρείες όπως ΑΤ&Τ (1980-1995) και Lucent Technologies (1995-1999). Σήμερα είναι διευθύντρια του Revolution Health Group και μέλος του συμβουλίου της Cybertrust, εταιρείας ασφάλειας Η/Υ.

 

Meg Whitman
(4 Αυγούστου 1956 - )

To eBay σίγουρα όλοι/ες το γνωρίζετε. Αυτό που μάλλον δε γνωρίζετε είναι ότι διευθύνουσα σύμβουλος CEO και πρόεδρος είναι η Meg Whitman. Η Whitman ανέλαβε τα καθήκοντά της στο eBay το Μάρτιο του 1998. Τότε η εταιρεία αριθμούσε 29 υπαλλήλους και είχε πελάτες μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σήμερα το eΒay αριθμεί 11.000!!! υπαλλήλους με πελάτες από όλο τον κόσμο.

Αποφοίτησε από το Princeton University με πτυχίο στα Οικονομικά και κατέχει επίσης ΜΒΑ από το Harvard Business School.

Έχει χαρακτηριστεί ως μία από τις 50 γυναίκες που πρέπει να προσέξουμε (Wall Street Journal - 2005), η πιο δυναμική γυναίκα στο χώρο των επιχειρήσεων (Fortune - 2005), η πιο δυναμική γυναίκα στο χώρο των Αμερικανικών επιχειρήσεων (Fortune - 2004), ένα από τα 100 σημαντικότερα πρόσωπα του κόσμου (Time - 2004, 2005). Αξίζει να σημειωθεί ότι η περιουσία της αγγίζει τα 1,3 δις δολάρια.

 

Και η λίστα συνεχίζεται...

Kay McNulty, Betty Snyder, Marlyn Wescoff, Ruth Lichterman, Betty Jennings και Fran Bilas, οι πρώτες προγραμματίστριες του ENIAC.

Jean E. Sammet, Μαθηματικός και Επιστήμονας της Πληροφορικής.

Anita Borg, διευθύντρια του Ινστιτούτου Γυναίκες και Τεχνολογία (IWT).

Edith Clarke, κάτοχος του πρώτου μεταπτυχιακού διπλώματος από το ΜΙΤ το 1919.

Mary Ann Davidson, υπεύθυνη ασφαλείας της Oracle Corp.

Alexandra Illmer Forsythe, Μαθηματικός και Επιστήμονας της Πληροφορικής.

Evelyn Boyd Granville, η πρώτη Αφρο-Αμερικανίδα με διδακτορικό, συμμετοχή στα προγράμματα Mercury και Apollo για την κατάκτηση του διαστήματος.

Erna Schneider Hoover, η πρώτη γυναίκα προϊσταμένη στο τεχνικό τμήμα της εταιρείας Τηλεπικοινωνιών Bell.

Dorit Aharonov, Επιστήμονας της Πληροφορικής με ειδικότητα την κβαντο-πληροφορική.

Frances E. Allen, η πρώτη γυναίκα υπάλληλος της εταιρείας IBM.

Danielle Bunten Berry, προγραμματίστρια και σχεδιάστρια ηλεκτρονικών παιχνιδιών.

Susan Dumais, υπεύθυνη έρευνας της εταιρείας Microsoft.

Marissa Mayer, πρόεδρος του τμήματος έρευνας της εταιρείας Google.

Radia Perlman, γνωστή ως "Η Μητέρα του Internet".

 




 
 
 
Ada Byron
 
 
 
 
 
 
Grace M. Hopper
 
 
 
 
 
 
 
Barbara Liskov
 
 
 
 
 
Carly Fiorina
 
 
 
 
 
Meg Whitman
 
Designed & Developed for Mozilla Firefox 2.0.0.4 (1280x800) - Α.T. ΠΕ20 2007© - stzioumakis <at> sch.gr