TAMVAKIS.jpg
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
ΜΟΥΣΙΚΗ Α΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

Β' ΕΝΟΤΗΤΑ:
ΥΦΑΙΝΩ ΜΟΥΣΙΚΗ

Αρχική σελίδα         Ηλεκτρονική τάξη       Επιλογή τάξης     Επιλογή ενέργειας      Επιλογή ενότητας    Επιλογή μαθήματος

Για αυτό το μάθημα υπάρχουν 2 εργασίες:

1 εργασία
Μονάδες = 1

2 εργασία
Μονάδες = 3


2ο ΜΑΘΗΜΑ
ΚΑΡΙΓΙΟΝ

ΗΧΗΤΙΚΟ ΔΕΙΓΜΑ:

westerkerk-Carillon.jpg


ΚΑΡΙΓΙΟΝ - CARILLON

NyenrodeCastleCarillon.jpg
Nyenrode Castle Carillon

      Μουσικό όργανο που αποτελείται από ένα σύστημα (σετ) από τουλάχιστον 23 εκκλησιαστικές καμπάνες με γλωσσίδια στο εξωτερικό τους μέρος και λειτουργούν μέσω ενός πληκτροφόρου οργάνου με πεντάλ. Τα γλωσσίδια - που λειτουργούν αυτόματα με μηχανικά μέσα ή και με το χέρι - με πλήκτρα χτυπούν στα εξωτερικά τους τοιχώματα μια σειρά από μικρές καμπάνες.

carillon_bells.jpg

       Οι καμπάνες αυτές είναι ρυθμισμένες, ώστε να παράγουν μια πλήρη χρωματική κλίμακα και να επιτυγχάνουν έτσι την εκτέλεση απλών μελωδιών. Το καριγιόν υπάρχει και ως μικρό φορητό όργανο αλλά τα μεγάλα και ονομαστά καριγιόν είναι χτιστά όργανα που τοποθετούνται σε μεγάλα δημόσια κτίρια, όπως δημαρχεία, καθεδρικούς ναούς κ.λπ. Το καριγιόν είναι το πιο βαρύ μουσικό όργανο: το συνολικό βάρος των καμπάνων (στα μεγάλα καριγιόν) μπορεί να φτάσει μέχρι και τους 100 τόνους.

CambraiCarillon.jpg
Cambrai Carillon

Ιστορία

Στους μεσαιωνικούς χρόνους, οι καμπάνες άρχισαν να χρησιμοποιούνται ως μέσο για την κοινοποίηση των πυρκαγιών, καταιγίδων, πόλεμων, και εκδηλώσεις. Μια κωδωνοκρουσία από την χαμηλότερη νότα στην υψηλότερη σημείωμα ανέφερε ότι η επίθεση είχε λάβει χώρα. Η χρήση των κουδουνιών με μουσικό τρόπο προέρχεται από το 16ο αιώνα στις Κάτω Χώρες. Το πρώτο carillon ήταν στη Φλάνδρα, στο Oudenaarde Δημαρχείο το 1510, το οποίο διέθετε πληκτρολογίο. Η λέξη "carillon" προέρχεται από τη γαλλική quadrillon, που σημαίνει τέσσερις καμπάνες. Καμπαναριά συχνά χρησιμοποιούνται για την ώρα της ημέρας.


Niremvergis.jpg
Καριγιόν της Νυρεμβέργης

Μουσικά χαρακτηριστικά

Δεδομένου ότι κάθε ξεχωριστή νότα παράγεται από μια καμπάνα, το μουσικό φάσμα ενός carillon καθορίζεται από τον αριθμό των κουδουνιών που έχει. Διαφορετικά ονόματα έχουν τα διάφορα Carillons με βάση τον αριθμό των κουδουνιών που περιλαμβάνουν:

     Οι Carillons με μεταξύ 23 και 27 καμπάνες αναφέρονται ως "Carillons δύο-οκτάβες". Αυτά τα όργανα χρησιμοποιούνται για μελωδίες περιορισμένης μουσικής έκτασης, λόγω των λίγων φθόγγων που μπορούν να εκτελέσουν.

     Ένα κανονικό carillon διαθέτει μια σειρά από τουλάχιστον τέσσερις οκτάβες (47 καμπάνες). Αυτό ονομάζεται ως κανονικού μεγέθους carillon.

Το "Riverside Carillon" στην πόλη της Νέας Υόρκης είναι το μεγαλύτερο carillon στον κόσμο.

Το "κινητό Carillon" δεν τοποθετείται σε καμπαναριό, αλλά μπορεί να μεταφερθεί. Μερικά από αυτά μπορούν ακόμη και να παίξουν σε εσωτερικούς χώρους, σε μια αίθουσα συναυλιών ή την εκκλησία, όπως το κινητό carillon του Frank Steijns.

MobileCarillon1.jpg
Κινητό Καριγιόν

MobileCarillon2.jpg
Κινητό Καριγιόν


Yale'sCarillon54bells.jpg
Yale's Carillon - διαθέτει 54 καμπάνες

Το Carillon πλέον μπορεί να λειτουργεί με τη βοήθεια ηλεκτρικών αυτοματισμών. Επίσης υπάρχουν Carillon τα οποία μπορούν να παίξουν μουσική χωρίς άνθρωπο αφού κάθε νότα είναι ένα εξόγκωμα σε μια μεταλική λάμα η οποία γυρίζει και σε κάθε εξόγκωμα ενεργοποιείται και η αντίστοιχη καμπάνα με την βοήθεια ειδικού μηχανισμού! Παράδειγμα στην παρακάτω εικόνα:

carillon-auto.jpg

     Carillonneur ή carillonist λέγεται ο μουσικός που παίζει το carillon.


carillonist.jpg
Ο carillonneur / carillonist συνήθως κάθεται σε μια καμπίνα κάτω από τις καμπάνες και πιέζει προς τα κάτω, με μια χαλαρά κλειστή γροθιά, μια σειρά ράβδους-κλειδιά τα οποία που μοιάζουν με ένα πληκτρολόγιο πιάνου.

carillon-kb.jpg

Οι ράβδοι σχεδόν ποτέ δεν παίζονται με τα δάχτυλα. Τα πλήκτρα ενεργοποιούν μοχλούς και καλώδια που συνδέονται άμεσα με τους επικρουστήρες των καμπάνων Ο carillonneur μπορεί να μεταβάλλει την ένταση της νότας, σύμφωνα με τη δύναμη που εφαρμόζει. Οι βαρύτερες καμπάνες παιζοντα με πεντάλ.


carillon-ropes1.jpg
carillon-ropes2.jpg
Οι νότες είναι συνήθως γραμμένες σε δύο πεντάγραμμα. Οι νότες γραμμένες στο κλειδί του μπάσου παίζονται με τα πόδια. Οι νότες γραμμένες στο κλειδί του σολ παίζονται με τα χέρια.
επάνω

 Επάνω    Αρχική σελίδα     Ηλεκτρονική τάξη     Επιλογή τάξης     Επιλογή ενέργειας      Επιλογή ενότητας      Επιλογή μαθήματος


ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ:

1η εργασία
Μονάδες = 1

Βρείτε στοιχεία και φωτό
για κάποιο Καριγιόν
και φτιάξτε ένα αρχείο κειμένου
ή Power Point.
Ονομάστε το αρχείο
a-b2-1-1-CARILLON
και καταθέστε το

ΚΑΤΑΘΕΣΗ

Τύπος εργασίας:
Ατομική

επάνω2η εργασία
Μονάδες = 3

Κατασκευάστε ένα Carillon
το οποίο να παράγει ήχους.
Να έχει σχοινάκια, πλήκτρα,
και καμπανούλες.
Δεν είναι ανάγκη να βγάζει
σωστές νότες.
Όμως τα πλήκτρα να είναι τοποθετημένα
έτσι ώστε να παίζουν από τον
πιο χοντρό ήχο έως τον πιο λεπτό
με την σειρά.
Βγάλτε το φωτογραφία
και φέρτε την κατασκευή στην τάξη μουσικής.
Το αρχείο της φωτογραφίας
να είναι αρχείο εικόνας
σε μορφή pg (jpeg)
με την ονομασία
a-b2-2-3-CARILLON

ΚΑΤΑΘΕΣΗ

Τύπος εργασίας:
Ατομική

επάνω
 Επάνω    Αρχική σελίδα     Ηλεκτρονική τάξη     Επιλογή τάξης     Επιλογή ενέργειας      Επιλογή ενότητας      Επιλογή μαθήματος