Κτιριακά και τεχνικά έργα

foto2

Η κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη μιας χώρας στηρίζεται σε σημαντικό βαθμό στα Τεχνικά και Δομικά έργα. Αυτά είναι που καλύπτουν τις βασικές ανάγκες του κοινωνικού συνόλου, δημιουργούν την απαραίτητη υποδομή για την αξιοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων του τόπου και εξασφαλίζουν άμεση και έμμεση απασχόληση σε σημαντικό τμήμα του εργατικού δυναμικού. Τέτοια έργα είναι :
? οδικά (δρόμοι, κόμβοι, σήραγγες, γέφυρες)
? σιδηροδρομικά (ηλεκτρικός σιδηρόδρομος , μετρό, υπεραστικό δίκτυο)
? λιμενικά (κρηπι δώματα, εκβάθυνση λιμενολεκανών, μώλων κ.λπ.)
? αεροδρόμια.
? ύδρευσης και αποχέτευσης (φράγματα, διυλιστήρια νερού, υδραγωγεία,              αποχετευτικό δίκτυο, κέντρα βιολογικού καθαρισμού λυμάτων, αντιπλημμυρικά  έργα πόλεων)
? εγγειοβελτιωτικά (αρδευτικά μεγάλων περιοχών, αντιπλημμυρικά, διώρυγες,    φράγματα ,εκτροπή ποταμών).
? ενέργειας (υδροηλεκτρικά φράγματα, πυλώνες Δ.Ε.Η., αγωγοί αερίου, διυλιστήρια
πετρελαίου) .
? τηλεπικοινωνιακά (κεραίες και συναφείς εγκαταστάσεις).
? κτιριακά (κατοικίες, σχολεία, νοσοκομεία, γυμναστήρια, γραφεία, εκκλησίες κ.λπ.)

Τεχνικό Σχέδιο

Το μάθημα του Τεχνικού Σχεδίου  έχει επιδίωξη την ανάπτυξη της ικανότητας γραφικής επικοινωνίας και έκφρασής , κυρίως στο πεδίο των τεχνολογικών εφαρμογών. Η επιδίωξη αυτή αναλύεται στους εξής εκπαιδευτικούς σκοπούς:

– Να γνωρίσετε τα μέσα, τις μεθόδους και τα είδη του Τεχνικού Σχεδίου, τους κανόνες και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε είδους και να εξοικειωθείτε με τις χρήσεις τους.

– Να αποκτήσετε την ικανότητα ανάγνωσης, αντίληψης και ερμηνείας σχεδίων αλλά και γραφημάτων διαφόρων ειδών.

– Να αποκτήσετε την δεξιότητα σχεδίασης με ελεύθερο χέρι και με τη χρήση των οργάνων και των μέσων του Τεχνικού Σχεδίου.

Η απόκτηση των γνώσεων και των δεξιοτήτων αυτών είναι κυρίως αποτέλεσμα συστηματικής άσκησης. Για τον λόγο αυτό εξίσου σημαντικό με το βιβλίο είναι και το Τετράδιο ασκήσεων που θα χρησιμοποιείτε στο μάθημά σας. Βέβαια δεν θα περιορισθείτε για την άσκησή σας στο περιεχόμενο του Τετραδίου. Μπορείτε να σχεδιάσετε και άλλα θέματα , θα ήταν δε πολύ ενδιαφέρον να διαλέξετε εσείς, σε συνεργασία με τον καθηγητή σας, τα θέματα αυτά, ώστε να είναι μέσα από τον χώρο των ενδιαφερόντων σας.

Τέλος δεν θα ήταν ωραίο η κάθε είδους σήμανση και η διακόσμηση των σχολικών χώρων να γινόταν με σχέδια δικά σας;